Zoeken

Zoeken sluiten

Misselijk gevoel door stress

maandag 27 juli 2020

Misselijk gevoel door stress? 5 Tips om er vanaf te komen

Last van een misselijk gevoel? Dat kan komen omdat je iets verkeerds gegeten hebt of omdat je niet helemaal fit bent. Echter is het ook mogelijk om een misselijk gevoel door stress te ervaren. Je kent misschien wel het gevoel van een knoop in je maag, of het idee dat je moet overgeven net voordat je een spannende presentatie of sollicitatie hebt. Allemaal gevolgen van stress. Maar hoe zit het precies? Hoe kun je een misselijk gevoel door stress krijgen en wat helpt je om je maag te kalmeren zodat dit gevoel sneller wegtrekt? We leggen het graag uit.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Zo ontstaat een misselijk gevoel door stress

Iedereen heeft wellicht ooit meegemaakt dat stress gepaard kan gaan met een misselijk gevoel. Je bent zenuwachtig of gespannen en ineens krijg je last van je buik. Als je weet hoe het lichaam werkt is een misselijk gevoel door stress eigenlijk niet heel vreemd.

Wanneer jij stress ervaart wordt er in je lichaam adrenaline aangemaakt, door de vrijgekomen adrenaline kun je vechten of vluchten voor hetgeen wat stress veroorzaakt. Hoewel dit bij onze voorouders bijvoorbeeld ontstond doordat er een wild dier uit de bosjes sprong, kan dit nu ontstaan doordat je een presentatie moet geven of veel druk ervaart. Hoe dan ook: het lichaam reageert nog altijd hetzelfde. Door de adrenaline gaat je bloeddruk omhoog, je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt en spieren in je lichaam worden aangespannen. Maar hetgeen wat een misselijk gevoel veroorzaakt, is de vertraging van de spijsvertering. Het lichaam zal er in een stressvolle situatie alles aan doen om te kunnen overleven.

Misselijk gevoel stress

Je spijsvertering wordt in zo’n situatie als ‘niet belangrijk’ bestempeld en op on hold gezet. Dit zorgt ervoor dat het voedsel wat nog in je maag zit een stuk langzamer verwerkt wordt, dit kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt. Wat ook bijdraagt aan een misselijk gevoel is het stresshormoon cortisol. Te veel cortisol in je lichaam heeft invloed op de maag en darmen wat op z’n beurt weer voor klachten kan zorgen. Heel vreemd is het dus niet dat je een misselijk gevoel door stress kunt krijgen.

Gezonde stress, ongezonde stress en een misselijk gevoel

Wanneer je af en toe een misselijk gevoel door stress hebt omdat je iets moet doen wat je spannend vindt, dan is er niet zoveel aan de hand. Deze stress is gezond en helpt je juist om optimaal te kunnen presteren. Echter wordt het een ander verhaal als je last hebt van ongezonde stress. Bijvoorbeeld als je overspannen bent, last hebt van chronische stress of een burn-out hebt. De stress is dan bijna continu aanwezig wat ongezond is voor je lichaam. Ongezonde, aanhoudende stress, kan ervoor zorgen dat je met regelmaat last hebt van een misselijk gevoel. Dit kan je uiteindelijk flink gaan belemmeren in het dagelijkse leven. Tegelijkertijd is dit niet gezond voor je en ook niet goed voor je lichaam.

In het geval van ongezonde stress is het van groot belang dat de oorzaak aan wordt gepakt. Dit doe je door te onderzoeken wat bij jou voor de meeste stress zorgt, dit kan gaan om:

  • Werk: je ervaart hoge werkdruk, werkstress of er is een slechte werksfeer.
  • Financiën: je hebt financiële problemen en moeite om rond te komen. Je krijgt al hartkloppingen bij het openen van de brievenbus.
  • Ongezonde relatie: je voelt je niet op je gemak bij je huidige partner, de sfeer is niet fijn en je moet enorm op je tenen lopen.
  • Studie: je studie valt zwaar, je vindt het moeilijk om alles bij te kunnen benen en het kost allemaal steeds meer energie. Steeds meer studenten ervaren stress.

Als je weet wat bij jou voor de meeste stress zorgt, is het dus belangrijk om iets aan de situatie te doen zodat de stressfactor wegvalt of in ieder geval vermindert.

Twijfel je of het misselijke gevoel door stress wordt veroorzaakt? Doe dan onze gratis burn-out test!

Gezonde stress, ongezonde stress

Misselijk gevoel door stress verminderen: 5 Tips

Last van een misselijk gevoel door stress? Onderstaande tips helpen je om deze klachten te verminderen. Houd wel altijd in gedachten dat het hoe dan ook belangrijk blijft om niet alleen de stress en burn-out symptomen te bestrijden, maar ook de oorzaak van stress aan te pakken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

1. Neem de tijd om te eten

Als je veel stress hebt kan het moeilijk zijn om de tijd te nemen om te eten. Het kan zijn dat je last hebt van een opgejaagd gevoel waardoor je het idee hebt niet even 30 minuten stil te kunnen zitten. Ontbijten in de auto terwijl je onderweg bent naar je werk voelt dan beter. Toch willen we je adviseren om tijd te nemen voor eetmomenten. Hierdoor kun je ook meer ontspannen eten en heeft je lichaam de mogelijkheid je eten goed te verteren.

tijd om te eten

2. Eet licht verteerbaar eten

Omdat je spijsverteringsstelsel veel te verduren krijgt kan het helpen om licht verteerbaar voedsel te eten. Dit ligt niet zo zwaar op de maag met als gevolg dat je minder snel maagklachten zult krijgen na het eten.

3. Eet kleine porties verdeeld over meerdere momenten op de dag

Om je maag niet te veel te belasten kun je beter kleine porties eten verdeeld over meerdere momenten op de dag. Je maag hoeft dan telkens maar beperkte hoeveelheid eten te verwerken wat ervoor kan zorgen dat je minder last hebt van een misselijk gevoel.

4. Vermijd koolzuur, alcohol en cafeïnehoudende dranken

Als je je maag wat meer rust wil bieden is het aan te raden om dranken met koolzuur, alcohol, suiker of cafeïne te vermijden. Deze dranken vragen veel van de spijsvertering en daarbij kunnen dranken met cafeïne, suiker of alcohol, stress versterken.

5. Zorg voor zoveel mogelijk ontspanning tijdens het eten

Eet met aandacht en eet rustig zodat je zo ontspannen mogelijk kunt eten. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe beter je spijsvertering werkt waardoor het eten goed verwerkt kan worden door je maag. We raden dus ook sterk af om voor de tv te eten of met je smartphone in je hand omdat dit niet ontspannend is. Zorg ervoor dat je de focus hebt op je eten en de heerlijke smaken; Mindful eten dus!

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Neem deze stress signalen serieus

We willen benadrukken dat wanneer je een misselijk gevoel door stress ervaart, het belangrijk is deze signalen serieus te nemen. Zeker omdat een misselijk gevoel niet de enige klacht is die door stress veroorzaakt kan worden. Wil je stress blijvend verminderen en leren hoe je daar goed mee om kunt gaan? Een burn-out coach kan je hierbij de juiste ondersteuning bieden. Als je stress kunt beperken zullen ook de symptomen zoals een misselijk gevoel uiteindelijk afnemen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven