Inhoudsopgave
- Het opstellen van je cv & solliciteren na een burn-out: Do’s en don’ts
- Opstellen van je cv na een burn-out
- Opstellen van je cv & solliciteren na een burn-out
- Een sollicitatiegesprek na een burn-out: wat zeg je wel en wat niet?
- Eerlijkheid duurt het langst
- Conclusie: cv opstellen na een burn-out & solliciteren
Het opstellen van je cv & solliciteren na een burn-out: Do’s en don’ts
Je zult vast herkennen dat wanneer je thuis zit met een burn-out, je ook over van alles gaat nadenken. Over je relaties, je leven in het algemeen en zeker ook over je werk. Wil of kun je nog wel bij je huidige werkgever blijven werken? Is het niet tijd om iets anders te gaan doen wat wellicht beter bij je past? Of misschien wordt je contract niet verlengd omdat je thuis zit en moet je sowieso opzoek naar iets anders. Hoe pak je dat aan? Hoe gaat het opstellen van je cv in z’n werk als je een burn-out hebt (gehad)? Wat zeg je wel en niet tijdens een sollicitatie? We leggen je vandaag graag uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Opstellen van je cv na een burn-out
Het opstellen van je cv kun je tegenwoordig heel eenvoudig doen met een handig cv format. Het is een kwestie van je gegevens invullen en uiteindelijk heb je een duidelijke cv. Echter kan een cv opstellen na een burn-out toch erg lastig zijn; de kans bestaat dat je een gat hebt en dit zul je moeten kunnen verklaren. Een gat in je cv houdt in dat je tenminste 3 maanden ruimte hebt tussen je laatste werkervaring en de tijd dat je solliciteert. We zullen later in dit artikel uitleggen hoe je een sollicitatiegesprek het beste kunt vormgeven na een burn-out.
Wat bij het opstellen van je cv na een burn-out belangrijk is, is dat je het positief houdt. Geef een verklaring over wat je gedaan hebt in de periode dat je niet gewerkt hebt. Bijvoorbeeld: bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling, focus gelegd op mijn geestelijke en lichamelijke gezondhe
id of mezelf ontwikkeld zodat ik meer uit mijzelf kan halen. Dit is namelijk vaak wel het geval als je thuis hebt gezeten met een burn-out; het is niet alleen een periode waarin je veel rust, slaapt en ontspanning nodig hebt, maar waarin je (soms onbewust) ook veel bezig bent met wie je bent en wat je wilt. Dit zijn belangrijke punten die jou uiteindelijk verder helpen in je werkleven. Benoem dit dus ook.
Daarnaast kun je op jouw cv duidelijk benoemen wat je kwaliteiten en competenties zijn. Zorg dat je opvalt, dat jouw cv eruit springt. Dit betekent niet dat je competenties moet gaan verzinnen. Maar durf wel vol zelfvertrouwen uit te spreken waar je goed in bent. Profileer jezelf! Een cv opstellen kan hierdoor soms lastig zijn – zeker na een burn-out. Wellicht kun je je partner, vrienden of familie vragen wat volgens hen jouw goede kwaliteiten zijn.
Opstellen van je cv & solliciteren na een burn-out
Wanneer je net hersteld bent van een burn-out (of nog herstellende bent) is het belangrijk om niet dag in, dag uit met vacatures bezig te zijn. Onthoud dat je ook nu nog voldoende ruimte dient in te plannen voor rust en ontspanning. Het zoeken naar vacatures en schrijven van sollicitatie- en motivatiebrieven kost ook veel energie. Plan dus echt momenten in voor het opstellen van je cv en het schrijven van sollicitatiebrieven.
Wat je kunt doen is hier tijden voor vrijmaken, bijvoorbeeld: maximaal een uur zoeken naar vacatures. Vervolgens een half uur tot een uur tijd nemen voor een sollicitatie- en motivatiebrief. En als laatste nog een half uur om te checken of je geen spelfouten hebt gemaakt en of alles er goed uitziet. Op deze manier voorkom je dat je de hele dag door bezig bent met vacatures en sollicitaties. Dit kan namelijk ook weer zorgen voor stress.
Als je niet precies weet wat je graag wilt, kun je een loopbaancoach inschakelen. Zo’n coach kan jou ondersteunen bij de zoektocht naar een geschikte baan.
Een sollicitatiegesprek na een burn-out: wat zeg je wel en wat niet?
Zoals we al eerder beschreven: bij het opstellen van je cv na een burn-out is de kans groot dat je een gat hebt in je cv. Hier zal waarschijnlijk ook naar gevraagd worden tijdens het sollicitatiegesprek. Echter: je hoeft hier niet op te antwoorden. Er mogen namelijk geen vragen worden gesteld over privézaken of gezondheid. Dit staat vast in de algemene wet gelijke behandeling en de wet op medische keuring. Wanneer er een medische keuring nodig is, mogen vragen over de gezondheid wél worden gesteld. Er moet dan echter wel in de vacature vermeld staan dat er mogelijk een medische keuring is.

Mochten er dus vragen worden gesteld over jouw gezondheid, mag je zwijgen. Tenzij je weet dat bepaalde klachten je in je nieuwe baan kunnen belemmeren: dan is het wél verplicht dit te vermelden. Stel je bent een aantal maanden in dienst en je meldt je ziek door klachten die nog met je burn-out te maken hebben, maar je hebt niets verteld over je burn-out, dan kun je hier flink op afgerekend worden. Je werkgever mag loonbetaling stoppen en mag je zelfs ontslaan.
Eerlijkheid duurt het langst
Het kan confronterend zijn om tijdens het opstellen van je cv en motivatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek te benoemen dat je een burn-out hebt (gehad). Tegelijkertijd kan dit juist je kracht zijn. Wanneer je wordt afgerekend bij een sollicitatie vanwege een burn-out, is dit vast geen goede werkplek voor jou. Maar als je ergens wordt aangenomen om wie je bent en wat je kunt – ook als ze weten van jouw burn-out – kun je ervanuit gaan dat dit bedrijf erg menselijk is en jou de ruimte wil bieden om opnieuw werkplezier te ervaren.
Nog een voordeel is dat je werkgever direct op de hoogte is van jouw situatie. Hierdoor kan er ook rekening gehouden kan worden met wat jij nodig hebt en kun je werkstress beperken. Ze zullen je helpen om rustig in het werk te kunnen komen. Daarbij weet je dat je altijd eerlijk kunt zijn. Op deze manier is de kans groot dat je daardoor je werk kunt volhouden, in plaats van dat je na een aantal maanden opnieuw thuis komt te zitten met een burn-out.

Conclusie: cv opstellen na een burn-out & solliciteren
Het belangrijkste van een cv opstellen na een burn-out en opnieuw solliciteren is dat je eerlijk bent en blijft naar jezelf. Reageer niet op vacatures van 24 uur als jij weet dat je slechts 16 uur kunt werken. Doe je niet beter voor dan je bent, wees eerlijk en kwetsbaar en vertrouw erop dat je bij de juiste werkgever terecht zult komen. Geef jezelf de tijd en de ruimte om te ontdekken wat bij jou past en waar je echt blij van wordt.
Weet ook wat je nodig hebt om te voorkomen dat je nog eens in een burn-out belandt. Hierdoor kun je sneller op de rem trappen als dat nodig is. Wil je graag beter leren om met stress om te gaan zodat je een volgende burn-out kunt voorkomen? Een burn-out coach kan jou helpen om te leren luisteren naar je lichaam, stress te verminderen en ondanks omstandigheden bij jezelf te blijven. Op deze manier kun je een nieuwe burn-out voorkomen en je komt een stuk sterker in je schoenen te staan. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!