Zoeken

Zoeken sluiten

Jobcoach voor reïntegratie

zaterdag 10 april 2021

Weet jij precies wat een jobcoach is? Ik stel deze vraag omdat veel mensen een antwoord geven dat eigenlijk beter bij een loopbaancoach past. Is er dan een verschil? Zeker. In deze blog ga ik in op wat een jobcoach doet. Specifiek wanneer je een burn-out hebt (gehad). Een jobcoach helpt namelijk met het reïntegreren op het werk. Meer informatie – en wat een loopbaancoach dan doet – lees je hier.

Inhoudsopgave:

  1. Wat is een jobcoach?
  2. Wat is het verschil tussen een jobcoach en een loopbaancoach?
  3. Een jobcoach als ondersteuning bij reintegratie na burn-out
  4. Hoe zorgt een jobcoach voor een succesvolle reintegratie?
  5. Waar vind ik een jobcoach?

Wat is een jobcoach?

Als je, door chronische stress of een burn-out thuis bent komen te zitten wordt er op den duur van de werkgever verwacht dat je weer aan het werk gaat. Echter kan dit erg lastig zijn als je nog niet volledig van een burn-out hersteld bent of omdat de werkplek niet meer helemaal bij je past. In zo’n geval kan een joboach je helpen bij het reïntegratie traject.

Een jobcoach biedt ondersteuning op de werkvloer

Een jobcaoch biedt ondersteuning op de werkvloer en zorgt ervoor dat jij je werk zo goed mogelijk uit kunt voeren. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken of je aanpassingen kunt maken of hulpmiddelen kunt inzetten om het werk makkelijker voor je te maken. Tevens is een jobcoach zowel voor jou het aanspreekpunt, als ook voor de werkgever. Ook bij gesprekken tussen jou en de werkgever is het mogelijk dat de jobcoach aanwezig is. Dit kan veel rust geven.

Interne en externe jobcoach

Er zijn twee soorten jobcoaches:

  1. Interne jobcoach
  2. Externe jobcoach

Als je gaat reïntegreren kan je werkgever een collega aanwijzen om jou te begeleiden. Dit is dan een interne jobcoach. Eén van je collega’s ondersteunt je bij het reïntegratieproces, is aanwezig bij gesprekken en onderzoekt samen met jou hoe het werk zo duurzaam mogelijk kan worden ingericht. Dit kan prettig zijn omdat je diegene al kent, maar om diezelfde reden kan het ook ongemakkelijk zijn. In sommige organisaties, vooral grotere bedrijven, is een interne jobcoach in dienst. HR-afdelingen hebben soms zo’n specialist op de werkvloer rondlopen.

Het kan ook dat je van buitenaf (extern) een jobcoach toegewezen krijgt, bijvoorbeeld vanuit het UWV, of vanuit een ander bedrijf welke deze vorm van coaching aanbiedt. Er zijn tegenwoordig enorm veel coaches voor ondersteuning op het werk te vinden. Dit is veelal een persoon die jou niet kent. Het voordeel hiervan is dat de externe jobcoach geen vooroordelen of al een beeld heeft van wie jij bent en wat je kunt.

Wat is het verschil tussen een jobcoach en een loopbaancoach?

Een loopbaancoach kan, net zoals een jobcoach, ondersteuning bieden op het gebied van werk. Echter hebben een loopbaancoach en een jobcoach niet niet dezelfde taken. Een loopbaancoach biedt ondersteuning bij de zoektocht naar een passende loopbaan. Hoewel een jobcoach ook ondersteuning biedt bij het vinden en behouden van een passende baan is er toch een groot verschil.

Een jobcoach komt bij jou op de werkvloer

Een jobcoach gaat echt met jou de werkvloer op, er wordt gekeken of er aanpassingen op de werkplek nodig zijn en je krijgt ondersteuning bij het inwerken. Ook zal een jobcoach meegaan naar gesprekken met de werkgever indien gewenst.

Een loopbaancoach helpt je bij het vinden van de geschikte baan

Een loopbaancoach is er enkel om met jou te zoeken naar een geschikte baan. Om samen met jou te ontdekken wat je graag wil, wat je kunt en waar je interesses, kwaliteiten en drijfveren liggen. Vanuit die informatie wordt dan een baan gezocht. Echter, wanneer je de baan gevonden hebt, houdt de begeleiding ook op. Dit is bij een jobcoach dus niet het geval.

Wanneer schakel je een jobcoach of juist een loopbaancoach in?

Een vrij eenvoudige manier om in de basis een jobcoach en een loopbaancoach van elkaar te onderscheiden is de volgende: een loopbaancoach schakel je in als je stappen wilt zetten. Bijvoorbeeld wanneer je voelt dat je toe bent aan een stap hogerop. Of wanneer je  uitgekeken bent op je werk en een carrièreswitch overweegt. Een jobcoach is er om je weer te laten renderen in je huidige job: om ervoor te zorgen dat je weer integreert, mee kunt komen, plezier beleeft en inzetbaar blijft.

Een jobcoach als ondersteuning bij reïntegratie na burn-out

Mensen met een ziekte, chronische aandoening, beperking, psychische klachten kunnen gebruik maken van een jobcoach.  Ook wanneer je uitgevallen bent door een burn-out kan een jobcoach helpen bij het reïntegratietraject of bij het zoeken naar een nieuwe baan. In dat geval krijgt de coach ook meer de functie van een loopbaancoach. Een jobcoach kijkt waar jouw behoeften liggen en hoe de werkplek zo ingericht kan worden dat jij er goed kunt functioneren.

Het doel van een jobcoach is dus vooral om jou succesvol te laten reïntegreren. Je bent niet voor niets uitgevallen: er zullen dingen moeten veranderen voordat je weer vol aan het werk kunt. Er zullen bij jezelf misschien dingen moeten veranderen, maar ook in je werkomgeving.

Een jobcoach als ondersteuning bij re-integratie na burn-out

Hoe zorgt een jobcoach voor succesvolle reïntegratie?

Wanneer je een burn-out hebt en langere tijd met veel stress thuis zit kan het lastig zijn om weer aan het werk te gaan. Toch wordt er uiteindelijk verwacht dat je gaat reïntegreren. Bij dit reïntegratieproces kan een jobcoach ondersteuning bieden. Samen met jou wordt er gekeken hoe jij het beste weer terug kunt keren op de werkvloer, welke aanpassingen er nodig zijn. Daarbij heb je hulp bij communicatie met de werkgever. Het kan prettig zijn om iemand naast je te hebben staan tijdens dit proces.

Een burn-out en reïntegratie is namelijk niet niks. Het kan gepaard gaan met angsten, emoties en soms is het nog even zoeken wat je aankunt maar ook wat je graag wilt. Dankzij een jobcoach hoef je dit proces dus niet alleen te doorlopen. Daarnaast is het prettig dat een jobcoach ondersteuning biedt zo lang als nodig is.

Misschien samen een andere richting op

Mocht het zo zijn dat je door je burn-out juist liever naar een andere werkplek gaat, dan kan een loopbaancoach wellicht meer ondersteuning bieden. Je kunt dan samen opnieuw gaan kijken bij welke richting het beste bij je past. Soms is het namelijk juist prettig om totaal een andere richting op te gaan na zo’n stressvolle periode.

Of je nu gaat reïntegreren of een nieuwe baan zoekt, het belangrijkste blijft om je burn-out herstel serieus te nemen en pas weer aan het werk te gaan als dit haalbaar is. Ga je na een burn-out te snel weer aan de slag? Dan is de kans groot dat je uiteindelijk weer uitvalt omdat je er nog niet klaar voor bent. Let dus goed op jezelf en voel wat voor jou haalbaar is. In onze blog Wanneer ga je weer aan het werk na een burn-out? lees je meer over dit onderwerp.

Ondersteuning bij burn-out

Waar vind ik een jobcoach?

Een externe jobcoach kun je aanvragen bij het UWV, echter is dit niet noodzakelijk. Er zijn ook jobcoaches die niet verbonden zijn aan het UWV, maar de kans is groot dat je de coaching dan zelf moet betalen. Het is dus handig om eerst uit te zoeken of je recht hebt op hulp vanuit het UWV. Mocht dit niet het geval zijn kun je altijd nog zoeken naar een andere jobcoach. Je kunt via internet zoeken op ‘jobcoach <plaatsnaam>’, vanuit daar kun je kijken wat het beste voor je voelt. Het belangrijkste is dat er een klik is tussen jou en de coach, voel dus ook goed of het passend voor je is.

Onze burn-out coaches kunnen je ook begeleiden op het werk

Het belangrijkste blijft dus wel dat je jouw herstel serieus neemt en niet te vroeg aan het werk gaat. Dit kan juist averechts werken. Om jouw herstel te bevorderen kun je een burn-out coach in schakelen. Wil je graag meer inzicht in jouw stresslevel? Doe dan onze gratis burn-out test. Na het invullen van de vragen is het mogelijk om je gegevens achter te laten voor een gratis kennismaking.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven