Zoeken

Zoeken sluiten

Jobcoach

zaterdag 10 april 2021

Een jobcoach als ondersteuning bij re-integratie na burn-out

Mensen met een ziekte, chronische aandoening, beperking, psychische klachten, maar ook mensen met een strafblad of werkloze kunnen gebruik maken van een jobcoach. Een jobcoach helpt je om een passende baan te vinden én deze te behouden. Ook wanneer je uitgevallen bent door een burn-out kan een jobcoach helpen bij het re-integratietraject of bij het zoeken naar een nieuwe baan. Een jobcoach kijkt waar jouw behoefte liggen en hoe de werkplek zo ingericht kan worden dat jij er goed kunt functioneren. Wat een jobcoach precies is, wat het verschil is tussen een jobcoach en loopbaancoach  en hoe een jobcoach ondersteuning kan bieden bij burn-out, dat lees je in dit artikel.

Een jobcoach als ondersteuning bij re-integratie na burn-out

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is een jobcoach?

Als je, door chronische stress of een burn-out thuis bent komen te zitten wordt er op den duur van de werkgever verwacht dat je weer aan het werk gaat. Echter kan dit erg lastig zijn als je nog niet volledig van een burn-out hersteld bent of omdat de werkplek niet meer helemaal bij je past. In zo’n geval kan een joboach je helpen bij het re-integratie traject. Een jobcaoch biedt ondersteuning op de werkvloer en zorgt ervoor dat jij je werk zo goed mogelijk uit kunt voeren. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken of je aanpassingen kunt maken of hulpmiddelen kunt inzetten om het werk makkelijker voor je te maken. Tevens is een jobcoach zowel voor jou het aanspreekpunt, als ook voor de werkgever. Ook bij gesprekken tussen jou en de werkgever is het mogelijk dat de jobcoach aanwezig is. Dit kan veel rust geven.

Interne en externe jobcoach

Er zijn twee soorten jobcoaches:

  1. Interne jobcoach
  2. Externe jobcoach

Als je gaat re-integreren kan je werkgever een collega aanwijzen om jou te begeleiden. Dit is dan een interne jobcoach. Eén van je collega’s ondersteunt je bij het re-integratieproces, is aanwezig bij gesprekken en onderzoekt samen met jou hoe het werk zo duurzaam mogelijk kan worden ingericht. Dit kan prettig zijn omdat je diegene al kent, maar om diezelfde reden kan het ook ongemakkelijk zijn.

Het kan ook dat je van buitenaf (extern) een jobcoach toegewezen krijgt, bijvoorbeeld vanuit het UWV, of vanuit een ander bedrijf welke deze vorm van coaching aanbiedt. Er zijn tegenwoordig enorm veel coaches voor ondersteuning op het werk te vinden. Dit is veelal een persoon die jou niet kent. Het voordeel hiervan is dat de externe jobcoach geen vooroordelen of al een beeld heeft van wie jij bent en wat je kunt.

Wat is het verschil tussen een loopbaancoach en een jobcoach?

Een loopbaancoach kan, net zoals een jobcoach, ondersteuning bieden op het gebied van werk. Echter hebben een ze niet dezelfde taken. Een loopbaancoach biedt ondersteuning bij de zoektocht naar een passende loopbaan. Hoewel een jobcoach ook ondersteuning biedt bij het vinden en behouden van een passende baan is er toch een groot verschil. Een jobcoach gaat echt met jou de werkvloer op, er wordt gekeken of er aanpassingen op de werkplek nodig zijn en je krijgt ondersteuning bij het inwerken. Ook zal een jobcoach meegaan naar gesprekken met de werkgever indien gewenst. Een loopbaancoach is er enkel om met jou te zoeken naar een geschikte baan. Om samen met jou te ontdekken wat je graag wil, wat je kunt en waar je interesses, kwaliteiten en drijfveren liggen. Vanuit die informatie wordt dan een baan gezocht. Echter, wanneer je de baan gevonden hebt, houdt de begeleiding ook op. Dit is bij een jobcoach dus niet het geval.

Wat is het verschil tussen een loopbaancoach en een jobcoach?

Ondersteuning bij burn-out

Wanneer je een burn-out hebt en langere tijd met veel stress thuis zit kan het lastig zijn om weer aan het werk te gaan. Toch wordt er uiteindelijk verwacht dat je gaat re-integreren. Bij dit re-integratieproces kan een jobcoach ondersteuning bieden. Samen met jou wordt er gekeken hoe jij het beste weer terug kunt keren op de werkvloer, welke aanpassingen er nodig zijn en daarbij heb je hulp bij communicatie met de werkgever. Het kan prettig zijn om iemand naast je te hebben staan tijdens dit proces. Een burn-out en re-integratie is namelijk niet niks. Het kan gepaard gaan met angsten, emoties en soms is het nog even zoeken wat je aankunt maar ook wat je graag wilt. Dankzij een jobcoach hoef je dit proces dus niet alleen te doorlopen. Daarnaast is het prettig dat een jobcoach ondersteuning biedt zo lang als nodig is.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Mocht het zo zijn dat je door je burn-out juist liever naar een andere werkplek gaat, dan kan een loopbaancoach wellicht meer ondersteuning bieden. Je kunt dan samen opnieuw gaan kijken bij welke richting het beste bij je past. Soms is het namelijk juist prettig om totaal een andere richting op te gaan na zo’n stressvolle periode.

Of je nu gaat re-integreren of een nieuwe baan zoekt, het belangrijkste blijft om je burn-out herstel serieus te nemen en pas weer aan het werk te gaan als dit haalbaar is. Ga je na een burn-out te snel weer aan de slag? Dan is de kans groot dat je uiteindelijk weer uitvalt omdat je er nog niet klaar voor bent. Let dus goed op jezelf en voel wat voor jou haalbaar is. In onze blog Wanneer ga je weer aan het werk na een burn-out? lees je meer over dit onderwerp.

Ondersteuning bij burn-out

Waar vind ik een jobcoach?

Een externe jobcoach kun je aanvragen bij het UWV, echter is dit niet noodzakelijk. Er zijn ook jobcoaches die niet verbonden zijn aan het UWV, maar de kans is groot dat je de coaching dan zelf moet betalen. Het is dus handig om eerst uit te zoeken of je recht hebt op hulp vanuit het UWV. Mocht dit niet het geval zijn kun je altijd nog zoeken naar een andere jobcoach. Je kunt via internet zoeken op ‘jobcoach <plaatsnaam>’, vanuit daar kun je kijken wat het beste voor je voelt. Het belangrijkste is dat er een klik is tussen jou en de coach, voel dus ook goed of het passend voor je is.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Een jobcoach kan dus zeker ondersteuning bieden wanneer het op je werk niet goed verloopt. Samen met jou wordt er gezocht naar oplossingen en daarbij heb je iemand naast je staan waar je op terug kan vallen wat erg prettig kan zijn. Ook het feit dat je niet alleen gesprekken hoeft te voeren met de werkgever is voor velen iets wat rust geeft. Na een burn-out kun je je soms angstig voelen en ben je mogelijk sneller emotioneel waardoor het prettig is als je iemand naast je hebt staan die sterk in zijn of haar schoenen staat.

Het belangrijkste blijft dus wel dat je jouw herstel serieus neemt en niet te vroeg aan het werk gaat. Dit kan juist averechts werken. Om jouw herstel te bevorderen kun je een burn-out coach in schakelen. Wil je graag meer inzicht in jouw stresslevel? Doe dan onze gratis burn-out test. Na het invullen van de vragen is het mogelijk om je gegevens achter te laten voor een gratis kennismaking.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven