Zoeken

Zoeken sluiten

Loopbaancoach

donderdag 11 maart 2021

Als burn-out coaches krijgen wij dagelijks te maken met coachees die door hun werk een burn-out hebben opgelopen. In deze blog wil ik het graag hebben over welke rol een loopbaancoach kan spelen in het verdere traject. Na een succesvolle reïntegratie op het werk, is het mogelijk dat je er achterkomt dat je toch niet op de juiste plek zit. Loopbaancoaching kan dan uitkomst bieden. Lees verder om te ontdekken wat een loopbaancoach doet en wat het verschil is met jobcoaching.

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach kan ondersteuning bieden in jouw zoektocht naar een passende loopbaan. Er wordt samen met jou gekeken naar waar je interesses liggen en naar wat je kwaliteiten en drijfveren zijn. Hierdoor wordt duidelijk in kaart gebracht wat je kunt én wilt doen. Een loopbaancoach zal samen met jou gaan kijken hoe jouw kwaliteiten en interesses het beste tot zijn recht komen en welke baan daarbij past.

Iedereen kan gebruik maken van een loopbaancoach; jongeren die net zijn afgestudeerd, maar ook volwassenen die al meer dan 20 jaar aan het werk zijn. Mensen komen bij een loopbaancoach uit als ze niet weten wat ze graag willen of als ze het huidige werk niet meer leuk vinden. Maar ook wanneer ze een stap willen maken en hier doelgericht naartoe willen werken. Samen met een loopbaancoach wordt dan duidelijk in kaart gebracht wat je wilt en kunt, zodat er een gezocht kan worden naar een passende baan.

Is er een verschil tussen een loopbaancoach en jobcoach?

Voordat ik in deze blog dieper in ga op wat een loopbaancoach voor jou kan betekenen, is het goed om in te gaan op het verschil tussen een loopbaancoach en een jobcoach.

Wanneer je veel werkdruk of werkstress ervaart of het werktempo is lange tijd te hoog kun je in een burn-out raken. Het gevolg? Je valt uit op je werk en komt thuis te zitten. Wanneer je niet kunt re-integreren op je oude werkplek, bijvoorbeeld omdat je contract afloopt in de tijd dat je thuis zit met een burn-out, of omdat je niet meer naar dezelfde werkplek terug wilt, zul je moeten zoeken naar nieuw werk. Dat klinkt simpel, maar is het zeker niet. In deze gevallen wordt er vaak gebruikgemaakt van een jobcoach. Dit is dus iets anders dan een loopbaancoach.

Het verschil kun je in de basis zo zijn: een loopbaancoach is er voor ontwikkeling, een jobcoach is er voor herstel. Waar een loopbaancoach samen met jou aan de slag gaat om een nieuwe stap in je carrière te zetten, zorgt de jobcoach in de eerste plaats voor reïntegratie. Bijvoorbeeld na langdurige uitval na een burn-out. Deze coach zorgt ervoor dat jij de mentale weerbaarheid en mogelijkheden krijgt om weer duurzaam inzetbaar te worden.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

 

Wat is een loopbaancoach

Waarom ook loopbaancoaching kan helpen na uitval

Het onderscheid tussen een jobcoach en loopbaancoach is niet zo zwart/wit. Loopbaancoaching kan namelijk ook heel belangrijk zijn voor mensen die moeten reïntegreren op het werk. Het is alleen zo dat loopbaancoaching vaak in een wat  later stadium relevant wordt. De eerste stap is om te reïntegreren. Maar wanneer die gelukt is, houdt het vaak niet op. Want wat nu wanneer je tot het inzicht bent gekomen dat je werk (mede)verantwoordelijk was voor je burn-out of uitval? Het is goed mogelijk dat je na je reïntegratie toch niet meer het gevoel hebt op de juiste plek te zitten.

Op dat moment kan loopbaancoaching van pas komen. Een loopbaancoach kan samen met jou op zoek gaan naar werk waar je wél gelukkig van wordt. Het is dus zeker niet zo dat loopbaancoaches alleen worden ingeschakeld door ambitieuze menden die een stap op de carrièreladder willen maken. Een loopbaancoach kan net zo veel waarde hebben voor iemand die simpelweg niet weet wat hij/zij qua werk moet doen. Een loopbaancoach is er om samen met jou de antwoorden te vinden op belangrijke vragen. Je weet wat je niet wilt, maar wat wil je dan wel?

Wat is het verschil tussen een jobcoach en loopbaancoach

Een loopbaancoach bij burn-out

Een burn-out kan ervoor zorgen dat je niet meer weet wat je graag wilt, wat je kunt en waar je interesses liggen. Het laat je twijfelen over je huidige baan, maar wat je dan wel zou willen weet je ook niet. Juist als je een burn-out hebt kan het dus erg prettig zijn om te werken met een loopbaancoach; iemand die van een afstandje met je meekijkt en je helpt zoeken naar een baan die bij je past.

Als je een burn-out hebt kan het verfrissend zijn om op een andere plek te gaan werken of om heel ander werk te gaan doen. Het krijgen van een burn-out biedt namelijk ook kansen; het geeft je de mogelijkheid om te ontdekken wat je niet meer wilt maar ook wat je dan wel wilt.  Juist omdat je door een burn-out teruggaat naar nul, heb je ook de kans om jouw leven opnieuw op te bouwen. Op een manier die bij jou past. Een nieuwe baan kan dan soms prettig zijn. Daarbij kan reïntegratie op je oude werk ook lastig zijn omdat die plek je herinnert aan je burn-out en collega’s misschien anders op je reageren. Echter is dit iets waarin je zelf een keuze mag maken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Of je nou met een loopbaancoach gaat onderzoeken welk werk bij je past of dat je gaat reïntegreren, het belangrijkste blijft: zorg er altijd voor dat je ook aan je burn-out herstel werkt, zodat je ook echt pas aan het werk gaat wanneer je hiertoe in staat bent. Anders is de kans groot dat je binnen korte tijd weer veel stress ervaart en opnieuw thuis komt te zitten. Weet je niet wanneer je weer klaar bent voor werk? Lees dan onze blog: Wanneer ga je weer aan het werk na een burn-out?

Waar vind ik een loopbaancoach?

Waar vind ik een loopbaancoach?

Het vinden van een loopbaancoach gaat heel eenvoudig via het internet. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op ‘loopbaancoach Amsterdam’, je zult dan websites te zien krijgen van allemaal loopbaancoaches die in Amsterdam te vinden zijn. Dit kun je dus ook doen met andere plaatsnamen. Op deze manier krijg je snel een overzicht van welke loopbaancoaches bij jou in de buurt zijn.

Welke coach je uiteindelijk uitzoekt is aan jou, doe vooral wat goed voelt. Vaak kun je wel een vrijblijvende kennismaking inplannen. Dit is een perfect moment om te ervaren of de persoon bij je past. Het is namelijk belangrijk dat er een klik is tussen jou en de loopbaancoach zodat je samen ook fijn aan de slag kunt gaan. Is die klik er niet? Dan mag je daar eerlijk over zijn. Je kunt dan informeren of ze nog meer coaches hebben die in jouw buurt werkzaam zijn of je zoekt nog even verder.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

De conclusie is dat een loopbaancoach absoluut ondersteuning kan bieden bij het in kaart brengen van jouw kwaliteiten, drijfveren en interesses en kan helpen bij het vinden van een geschikte baan. Wanneer je door een burn-out je werk bent kwijtgeraakt, of behoefte hebt aan iets nieuws, kan dit dus een fijne optie zijn. Samen met een coach kan er weer vooruit gekeken worden naar wat jij wilt en wat bij jou past. Belangrijk is wel dat je je burn-out herstel serieus neemt, en niet gaat werken voordat dit voor jou ook echt goed voelt. Ga je aan het werk zonder volledig hersteld te zijn? Dan is de kans groot dat je binnen korte tijd weer thuis komt te zitten omdat het toch niet haalbaar was. Let dus goed op jezelf.

Wil jij graag samen aan je burn-out herstel werken? Dat kan! Een burn-out coach kan je helpen om sneller door je herstelproces heen te gaan. Je leert omgaan met stress en tegenslagen, je leert hoe je goed kunt ontspannen en je zult jezelf beter leren kennen.

Wanneer je twijfelt over jouw stressniveau kun je gratis onze burn-out test doen. Weet je zeker dat je hulp wilt maar wil je graag eerst even kennismaken? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven