Zoeken

Zoeken sluiten

Loopbaancoach

donderdag 11 maart 2021

Wat is een loopbaancoach & hoe biedt het ondersteuning bij burn-out?

Wanneer je veel werkdruk of werkstress ervaart of het werktempo is lange tijd te hoog kun je in een burn-out raken. Het gevolg? Je valt uit op je werk en komt thuis te zitten. Wanneer je niet kunt re-integreren op je oude werkplek, bijvoorbeeld omdat je contract afloopt in de tijd dat je thuis zit met een burn-out, of omdat je niet meer naar dezelfde werkplek terug wilt, zul je moeten zoeken naar nieuw werk. Dat klinkt simpel, maar is het zeker niet. Een burn-out kan ervoor zorgen dat je jezelf opnieuw moet ontdekken; wat vind je leuk? Waar word je blij van? Wat past bij je? Waar krijg je energie van? Doordat dit niet altijd helder is, kan het lastig zijn om een geschikte baan te vinden. Een loopbaancoach kan bij dit proces ondersteuning bieden. We leggen je uit wat een loopbaancoach is, wat het verschil is met een jobcoach en hoe een loopbaancoach jou kan helpen in je proces.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is een loopbaancoach?

Een loopbaancoach kan ondersteuning bieden in jouw zoektocht naar een passende loopbaan. Er wordt samen met jou gekeken naar waar je interesses liggen en naar wat je kwaliteiten en drijfveren zijn. Hierdoor wordt duidelijk in kaart gebracht wat je kunt én wilt doen. Een loopbaancoach zal samen met jou gaan kijken hoe jouw kwaliteiten en interesses het beste tot zijn recht komen en welke baan daarbij past.

Iedereen kan gebruik maken van een loopbaancoach; jongeren die net zijn afgestudeerd, maar ook volwassenen die al meer dan 20 jaar aan het werk zijn. Ook bij mensen met een burn-out wordt met regelmaat een loopbaancoach ingezet. Mensen komen bij een loopbaancoach uit als ze niet weten wat ze graag willen of als ze het huidige werk niet meer leuk vinden. Samen met een loopbaancoach wordt dan duidelijk in kaart gebracht wat je wilt  en kunt, zodat er een gezocht kan worden naar een passende baan.

Wat is een loopbaancoach

Wat is het verschil tussen een jobcoach en loopbaancoach?

Ook een jobcoach biedt ondersteuning op gebied van werk, maar toch zit er een groot verschil tussen een jobcoach en een loopbaancoach. Het grote verschil is dat een jobcoach ondersteuning biedt op en tijdens het werk, terwijl een loopbaancoach je juist advies geeft om een baan te vinden.

Stel het loopt allemaal niet zo soepel op je werk, dan kan een jobcoach ondersteuning bieden om te kijken welke aanpassingen er worden gemaakt zodat je wel je werk goed kunt uitvoeren. Dit kan een interne jobcoach zijn, bijvoorbeeld een collega, of een externe jobcoach, bijvoorbeeld via het UWV. Net zoals een loopbaancoach kan een jobcoach óók helpen zoeken naar werk, maar dan zul je ook wanneer je de baan hebt nog ondersteund worden. Dit is bij een loopbaancoach dus niet het geval.

Een loopbaancoach is erop gericht dat je gaat ontdekken wat je graag wilt, wat je kunt en waar je interesses en kwaliteiten liggen. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en krijg je beter inzicht in wat wel en niet bij je past waardoor vervolgens naar de droombaan gezocht kan worden.

Wat is het verschil tussen een jobcoach en loopbaancoach

Een loopbaancoach bij burn-out

Een burn-out kan ervoor zorgen dat je niet meer weet wat je graag wilt, wat je kunt en waar je interesses liggen. Het laat je twijfelen over je huidige baan, maar wat je dan wel zou willen weet je ook niet. Juist als je een burn-out hebt kan het dus erg prettig zijn om te werken met een loopbaancoach; iemand die van een afstandje met je meekijkt en je helpt zoeken naar een baan die bij je past.

Als je een burn-out hebt kan het verfrissend zijn om op een andere plek te gaan werken of om heel ander werk te gaan doen. Het krijgen van een burn-out biedt namelijk ook kansen; het geeft je de mogelijkheid om te ontdekken wat je niet meer wilt maar ook wat je dan wel wilt.  Juist omdat je door een burn-out teruggaat naar nul, heb je ook de kans om jouw leven opnieuw op te bouwen. Op een manier die bij jou past. Een nieuwe baan kan dan soms prettig zijn. Daarbij kan re-integratie op je oude werk ook lastig zijn omdat die plek je herinnert aan je burn-out en collega’s misschien anders op je reageren. Echter is dit iets waarin je zelf een keuze mag maken.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Of je nou met een loopbaancoach gaat onderzoeken welk werk bij je past of dat je gaat re-integreren, het belangrijkste blijft: zorg er altijd voor dat je ook aan je burn-out herstel werkt, zodat je ook echt pas aan het werk gaat wanneer je hiertoe in staat bent. Anders is de kans groot dat je binnen korte tijd weer veel stress ervaart en opnieuw thuis komt te zitten. Weet je niet wanneer je weer klaar bent voor werk? Lees dan onze blog: Wanneer ga je weer aan het werk na een burn-out?

Waar vind ik een loopbaancoach?

Waar vind ik een loopbaancoach?

Het vinden van een loopbaancoach gaat heel eenvoudig via het internet. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op ‘loopbaancoach Amsterdam’, je zult dan websites te zien krijgen van allemaal loopbaancoaches die in Amsterdam te vinden zijn. Dit kun je dus ook doen met andere plaatsnamen. Op deze manier krijg je snel een overzicht van welke loopbaancoaches bij jou in de buurt zijn.

Welke coach je uiteindelijk uitzoekt is aan jou, doe vooral wat goed voelt. Vaak kun je wel een vrijblijvende kennismaking inplannen. Dit is een perfect moment om te ervaren of de persoon bij je past. Het is namelijk belangrijk dat er een klik is tussen jou en de loopbaancoach zodat je samen ook fijn aan de slag kunt gaan. Is die klik er niet? Dan mag je daar eerlijk over zijn. Je kunt dan informeren of ze nog meer coaches hebben die in jouw buurt werkzaam zijn of je zoekt nog even verder.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

De conclusie is dat een loopbaancoach absoluut ondersteuning kan bieden bij het in kaart brengen van jouw kwaliteiten, drijfveren en interesses en kan helpen bij het vinden van een geschikte baan. Wanneer je door een burn-out je werk bent kwijtgeraakt, of behoefte hebt aan iets nieuws, kan dit dus een fijne optie zijn. Samen met een coach kan er weer vooruit gekeken worden naar wat jij wilt en wat bij jou past. Belangrijk is wel dat je je burn-out herstel serieus neemt, en niet gaat werken voordat dit voor jou ook echt goed voelt. Ga je aan het werk zonder volledig hersteld te zijn? Dan is de kans groot dat je binnen korte tijd weer thuis komt te zitten omdat het toch niet haalbaar was. Let dus goed op jezelf.

Wil jij graag samen aan je burn-out herstel werken? Dat kan! Een burn-out coach kan je helpen om sneller door je herstelproces heen te gaan. Je leert omgaan met stress en tegenslagen, je leert hoe je goed kunt ontspannen en je zult jezelf beter leren kennen.

Wanneer je twijfelt over jouw stressniveau kun je gratis onze burn-out test doen. Weet je zeker dat je hulp wilt maar wil je graag eerst even kennismaken? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven