Zoeken

Zoeken sluiten

Kwetsbaar opstellen

dinsdag 24 augustus 2021

Jezelf kwetsbaar opstellen is geen zwakte maar een kracht

Steeds vaker hoor je om je heen dat je je best kwetsbaar mag opstellen. Maar wat wordt daar precies mee bedoeld? Wat is de betekenis van kwetsbaar en hoe breng je het dan in de praktijk? Wanneer je veel stress ervaart of een burn-out hebt wil je niets liever dan je groothouden, sterk zijn. Maar juist kwetsbaarheid kan je helpen om je herstel te bevorderen en om dichter bij jezelf te komen. Hoe dat precies zit, lees je allemaal in deze blog.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Kwetsbaar: betekenis

Wat is de betekenis van kwetsbaar? Het woordenboek omschrijft kwetsbaar als: “weinig beschermd tegen beschadiging”. Stel je komt een terrein op gelopen en er komt een gevaarlijke hond op je af, dan ben je kwetsbaar; je bent weinig tot niet beschermd tegen beschadiging. Echter voelen we ons ook kwetsbaar wanneer er gepraat wordt over gevoelens, we onderwerpen aankaarten die gevoelig liggen of wanneer je volledig eerlijk wilt zijn. Het voelt wellicht zwak en er ontstaat angst voor wat anderen zullen denken. Toch is jezelf kwetsbaar opstellen een kracht.

Kwetsbaar betekenis

Kwetsbaar: Synoniem

Wat is een synoniem voor kwetsbaar? Er zijn verschillende synoniemen, zoals: gevoelig, breekbaar, licht te raken, teder.

Wat betekent kwetsbaar zijn in de praktijk?

De betekenis van kwetsbaar komt er dus op neer dat je weinig bescherming hebt. In de praktijk betekent kwetsbaar zijn dat je open en eerlijk durft te zijn, dat je je gevoelens onder woorden kunt brengen en moeilijke situaties met anderen deelt. Jezelf kwetsbaar opstellen betekent in zulke situaties niet dat er direct gevaar dreigt, toch voelt het misschien wel zo. Je vraagt je wellicht af wat anderen zullen denken, of je niet zwak overkomt als je dit deelt of je bent bang om in verlegenheid te raken of voor de reacties van anderen. Het is soms makkelijker om je gevoelens voor je te houden, maar is dat ook het beste? Je bent dan misschien wel beschermd, maar tegelijkertijd blijf je er maar alleen mee rondlopen wat het juist moeilijker kan maken.

Jezelf kwetsbaar opstellen is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je overspannen bent. Je wilt  juist laten zien hoe sterk je bent; eerlijk zijn over het feit dat je niet lekker in je vel zit en te veel werkdruk ervaart, is waarschijnlijk wel het laatste wat je wilt. Je ziet je collega’s ook gewoon hun werk doen en vrienden hebben na een drukke dag ook gewoon nog energie voor een afspraakje. “Dat moet ik toch ook kunnen?” is misschien wat je denkt en wat ervoor zorgt dat je je daadwerkelijke gevoel voor je houdt.

Toch is jezelf kwetsbaar opstellen soms het beste wat je kunt doen. Ja, kwetsbaar zijn is soms lastig, net zoals de angst voor wat anderen zullen denken of zeggen. Toch is dit – zeker ook als je veel stress ervaart – vaak een goede keus. De kans is groot dat anderen helemaal niet zo reageren als jij verwacht. In plaats van dat mensen je zwak vinden, zullen ze je sterk vinden omdat je eerlijk durft te zijn. Daarbij kan er door jouw eerlijkheid, ook begrip vanuit de ander ontstaan.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe vind jij het als een ander eerlijk en echt is?

Heb jij ooit een verhaal gelezen of een video gezien waarin iemand volledig open en eerlijk is? Iemand die bijvoorbeeld deelt over onzekerheid, imperfecties of moeilijke situaties. Wat is jouw reactie? Denk je dan ook: ‘stel je niet zo aan..’? Of denk je juist: ‘wat mooi dat diegene dat zo kan verwoorden! Het raakt me en ik voel herkenning. Wat fijn dat ik niet de enige ben die hier mee worstelt.’? Ik verwacht het laatste.

Brene Brown vertelt in een TEDx talk over de kracht van kwetsbaarheid. In deze video van 20 minuten legt ze uit hoe ze er door onderzoeken achter is gekomen hoe belangrijk kwetsbaarheid is. Ze deelt hoe moeilijk dit voor haarzelf is geweest en geeft duidelijke uitleg over hoe kwetsbaarheid juist een kracht kan zijn. Zeker de moeite waard om de video te bekijken!

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid zorgt voor verbinding, maar toch is het eng

Door jezelf kwetsbaar op te leren stellen zul je merken dat je meer in verbinding komt met anderen. Juist door eerlijk en open te zijn, te delen hoe het écht met je gaat en je onzekerheid en imperfecties onder ogen te komen, kom je op een dieper niveau in contact met anderen. Gesprekken over koetjes en kalfjes, veranderen in diepgaande, waardevolle gesprekken met echte connectie. Er ontstaat ruimte voor verbinding, verhalen die er toedoen, emoties en dankbaarheid.

Toch blijft kwetsbaarheid iets engs; je geeft je bloot en ergens knaagt het gevoel niet goed genoeg te zijn. Wat zullen anderen denken als je eerlijk bent? Zien ze je dan als zwak? Vinden ze je minder waard? Zullen ze nog van je houden? Dit zijn angsten en onzekerheden die gepaard zullen gaan met kwetsbaar zijn. Daarom zul je moeten beginnen bij het begin: vind jij jezelf zwak als je kwetsbaar bent, of vind je jezelf enorm sterk? Vind jij jezelf minder waard als je eerlijk bent? Houd jij nog van jezelf als je je emoties laat gaan?

Het is de kunst om jezelf te omarmen – precies zoals jij bent.

kwetsbaar

Hoe zit het als je stress of een burn-out hebt?

Zoals we in de intro al benoemde: als je veel stress ervaart, of een burn-out hebt, wil je mogelijk vooral sterk overkomen tegenover de buitenwereld. Echter is dit niet nodig. Als je de vraag krijgt hoe het met je gaat, mag je eerlijk zijn. Loop je rond met gevoelens waar je geen raad mee weet, dan mag je hierover praten. Vraagt iemand je om iets te doen wat voor jou te zwaar is, dan mag je dit eerlijk benoemen. Door eerlijk te durven zijn – tegenover jezelf en de ander – kom je dichter bij jezelf en zorg je voor verbinding met anderen. Het helpt je om de situatie onder ogen te zien, erover te praten, je emoties te uiten en te realiseren dat waar jij doorheen gaat, geen afbreuk doet aan wie jij bent.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Ervaar jij momenteel stress en is kwetsbaar zijn lastig voor je? Je hoeft het niet alleen te doen. Een burn-out coach kan jou de juiste ondersteuning bieden om weer in verbinding te komen met jezelf en stress los te laten. Voelt dit passend voor je? Neem dan contact op voor een gratis kennismaking met een coach bij jou in de buurt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

  • jwt jungheiml schreef:

    Hallo Reinoud,
    Veel mensen durven zich niet kwetsbaar op te stellen.
    Dit omdat ze als kind kwetsbaar en weerloos waren. maar als mensen volwassen zijn is kwetsbaarheid een vorm van kracht.
    Ik wil je graag bedanken voor je wijze woorden!
    Groet,
    jeanny

    • Reinoud schreef:

      Dank je wel. Ik was ook zo’n kind. Door complimenten zoals die van jou kunnen we elkaar stimuleren om de kwetsbaarheid te tonen.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven