Zoeken

Zoeken sluiten

Jezelf profileren

donderdag 11 maart 2021

Jezelf profileren gaat over jezelf duidelijk laten zien aan de buitenwereld: hier ben ik! Dit heeft veel te maken met authenticiteit, écht jezelf durven zijn. Profileren klinkt in eerste instantie misschien als een trucje, maar dat hoeft het niet te zijn. Het is een manier om de wereld te laten kennismaken met wie jij bent, zodat je de kansen krijgt die je verdient. Hieronder geef ik vijf tips om jezelf persoonlijk en professioneel krachtig te profileren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Profileren betekenis

Profileren betekent dat je de aandacht vestigt op jezelf of een bepaald aspect van jezelf. Een betekenisverwant begrip is ‘jezelf uiten’. Het gaat dus over weten wie je bent en dat duidelijk presenteren door jezelf te uiten.

wat is profileren

Waarom is profileren belangrijk?

Profileren is vooral belangrijk in de context van je professionele ontwikkeling. Wanneer jij jezelf laat zien als een bepaald soort deskundige, dan begrijpen andere mensen beter wie jij bent en wat jij goed kan. Frank is een goede people’s manager, zeggen ze dan. Misschien zou hij goed passen bij de nieuwe afdeling? Doordat Frank een duidelijke (afgebakende) identiteit heeft aangenomen, krijgt hij meer kansen.

Jezelf profileren is niet alleen belangrijk voor introverte personen. En misschien is het wel helemaal niet zo geschikt voor introverte mensen, zeker wanneer ze zich gedwongen voelen om te doen alsof ze extravert zijn. Dat is vermoeiend en kan zorgen voor chronische stress. Het is van belang dat iedereen zijn eigen krachten in blijft zetten. In het geval van introverte mensen kan dat bijvoorbeeld (sociale) intelligentie zijn, goed kunnen luisteren en kort kunnen analyseren. In de tips hieronder zul je zien dat het belangrijk is om trouw te zijn aan wie je echt bent.

Persoonlijk en professioneel profileren – het lukt me niet

Sommige mensen vinden het moeilijk om zichzelf te presenteren naar de buitenwereld, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatie. Dat kan te maken hebben met dieperliggende overtuigingen. Ben ik wel slim, goed genoeg? Hierdoor word je bang voor afwijzing en ben je erg gefocust op de perceptie van de ander. Kom ik wel rustig of leuk over? Hierdoor verlies je het contact met je eigen kern.

Laat ik voorop stellen dat dit heel normaal is, veel mensen ervaren dit! Het enige wat je kunt doen is oefenen met positief denken en nieuw gedrag. Schrijf eens een persoonlijk profiel (tip 3) over jezelf waarin je lovend bent over je kwaliteiten en ervaringen. Zet een glimlach op tijdens het schrijven en voel trots. Herinner jezelf kort voor een interactie aan jouw bijzondere profiel. Betreed dan ‘de groep’ en leg even een hand op je hart.

Wat je dan oefent, is in contact blijven met wie jij bent. Je bent goed genoeg. Of je iets spannend vindt, of dat je niet goed uit je woorden komt, dat heeft daar niets mee te maken. Je kunt de reactie van anderen niet afdwingen, maar je kunt wel oefenen in met zelfcompassie met jezelf omgaan. Geef jezelf complimentjes, stel jezelf gerust wanneer het mislukt, en blijf trots op jezelf.

profileren betekenis

Hoe kun je jezelf beter profileren?

Deze tips kun je inzetten om jezelf professioneel en persoonlijk op een goede manier te profileren.

Tip 1: Begin met zelfreflectie

Wanneer je duidelijk aan de buitenwereld wilt tonen wie jij bent en wat je kan, dan moet je wel goed weten wat dat precies is, inclusief je valkuilen en uitdagingen. Wat typeert jou, wat zijn jouw unieke kwaliteiten? Ieder mens heeft iets unieks te bieden. Reflecteer hierop.

Tip 2: Doe jezelf niet anders voor dan je bent

Bij Liberi geloven we in authenticiteit. Mensen moeten zichzelf kunnen zijn, inclusief kwetsbaarheden en ‘zwakkere’ punten. Want vaak komen hun krachten zo ook beter tot hun recht. Stel je voor dat een introvert persoon voor een groep gaat staan, en gaat acteren alsof hij het fantastisch vindt en extravert is. De toeschouwers zullen voelen dat de voordracht niet authentiek is, en hierdoor kunnen ze zich minder goed verbinden met de boodschap. Wanneer hij of zij echter benoemt dat het een beetje spannend is, en vervolgens uit het hart iets betekenisvols probeert te delen, dan voelen mensen de oprechtheid. Naderhand kunnen ze een complimentje geven en voldoening voelen over een goed besteed uur.

Echt jezelf zijn is spannend. Je laat je maskers vallen en bent daardoor kwetsbaar. Maar waarom ben je anders op de wereld? Je mag jezelf zijn! Ga alsjeblieft niet nadenken over wie je zou moeten zijn.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tip 3: Schrijf zelf een juist profiel

Neem eens de tijd om op te schrijven wat jouw profiel is. Schrijf op wat jou boeit, waar je goed in bent en wat je ervaring is. Wat typeert jou? Hoe kun je hier een mooi kloppend verhaal van maken? Zo’n verhaal kun je delen met geïnteresseerden en zo kun je jezelf op een authentieke en eerlijke manier profileren. Wanneer jij zelf ook niet zo goed weet wat je profiel eigenlijk is, dan zul je minder overtuigend overkomen. Maar nogmaals: zorg dat het klopt. Niemand heeft er baat bij wanneer jij als een acteur door het leven gaat. Daar word je niet gelukkig van. De crux: doe jezelf niet groter of kleiner voor dan je bent.

Tip 4: Pas op met diploma’s

Wat typeert jou? Dat zijn eigenlijk niet de diploma’s die je hebt behaalt. Die kwalificeren je wel voor bepaald werk, maar er zijn veel meer mensen met die diploma’s. Ga dus niet ‘opscheppen’ of een te grote nadruk leggen op je diploma’s. Maar doe ook niet alsof ze er helemaal niet toe doen. Benoem het, maar leg de nadruk op jou en wat jouw profiel is (zie tip 3).

Tip 5: Schrijf een pitch

Tip 3 ging over het schrijven van een persoonlijk profiel. Wanneer iemand jou kort vraagt ‘wat doe je?’ dan is een persoonlijk profiel te lang. Werk dan ook aan een creatieve pitch; kort, krachtig en overtuigend. Dit ben ik! Oefen de pitch een keer bij vrienden en vraag om feedback.

jezelf profileren

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Profileren is onder andere belangrijk voor mensen die niet zo goed weten wat hun profiel is, of mensen die zichzelf niet durven te tonen naar de buitenwereld. Het is een prettige ervaring wanneer je ongeveer weet wie je bent en wat je kunt, en dat ook durft uit te stralen naar je omgeving. Je verschuilt je niet achter een diploma, maar toont jezelf als mens met bepaalde unieke ervaringen. Tijd om te oefenen!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven