Psychische problemen kunnen iedereen overkomen. Of misschien zelfs overvallen. De één voelt de problemen aankomen, omdat deze al lang spelen. De ander heeft nergens last van, maar komt van het ene op het andere moment in de problemen. Dan kun je je afvragen of je psychische problemen op het werk moet melden. Niet alle psychische problemen zijn gelukkig zo ernstig dat je uitvalt. Maar zij kunnen dit wel worden. Want wat gebeurt er wanneer deze problemen blijven spelen? Iedereen heeft grenzen. Wanneer deze langdurig overschreden worden, kan dit tot problemen leiden. Welke problemen dit kunnen zijn, weet je wellicht al. Lees de overige blogs van Liberi maar eens.
Veel mensen die psychische problemen op het werk ervaren, komen vroeg of laat op een belangrijk of moeilijk punt. Een punt waarop je jouw leidinggevende moet gaan vertellen wat er speelt. Doe je dit niet, dan betekent dit dat je problemen waarschijnlijk niet verholpen kunnen worden. Er is namelijk een oorzaak voor je problemen. Die oorzaak kan bij jezelf liggen, of het kan een externe invloed zijn. Wat de oorzaak ook is: zolang je jouw leidinggevende niet op de hoogte brengt, zal hij/zij waarschijnlijk geen weet hebben van je problemen. Tenzij ze zo veel inzicht hebben dat ze het aan je kunnen zien, of je problemen jouw functioneren merkbaar beginnen te invloeden. Zelfs dan is het nog maar de vraag of je leidinggevende de juiste stappen neemt. Je leidinggevende op de hoogte brengen van je problemen is dus verstandig. Maar durf je dat aan? En hoe doe je dit?
Psychologische problemen op het werk melden: niet zo eenvoudig
Psychologische problemen op het werk melden, blijkt nog niet zo eenvoudig. Uit onderzoek van de Tilburg University blijkt dat ongeveer een kwart van alle werknemers zijn/haar leidinggevende niet over psychologische klachten zou vertellen. Ook niet wanneer het gaat om ernstige klachten zoals chronische stress of een wellicht naderende burn-out. Als burn-out coach vind ik dit behoorlijk zorgwekkend. Werknemers zouden altijd de ruimte moeten voelen om met problemen naar hun leidinggevende te stappen. Ons team ziet dagelijks wat het gevolg kan zijn wanneer mensen dit niet doen.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder een groep die niet daadwerkelijk met dit probleem geconfronteerd werd. Daarom zou het in de praktijk nog best wel eens zo kunnen zijn dat het werkelijke aantal van mensen die geen psychische problemen op het werk melden nog hoger ligt. Je kunt er namelijk wel van overtuigd zijn dat je dit zou doen, maar je weet pas of dat echt zo is wanneer je in de situatie terecht komt.
Waarom vinden mensen dit moeilijk?
Waarom is psychische problemen op het werk melden voor veel mensen moeilijk en vormt dit een obstakel? Daar kunnen natuurlijk meerdere redenen voor zijn. Mensen kunnen zich schamen. Dat is iets dat wij vaak zien bij werknemers die door een burn-out getroffen zijn. Zij voelen zich zwak en durven daarom niet toe te geven aan hun problemen. Ik heb het te doen met mensen die er zo tegenover staan. Je maakt het jezelf hiermee onnodig moeilijk. Nog moeilijker dan het al is. Je problemen zijn namelijk geen teken van zwakte. Iedereen heeft een grens.
Vaak zijn mensen ook bang voor de reactie van collega’s. “Wat moeten ze wel niet van mij denken?” Daar kun jij je druk om maken, maar wat is nu werkelijk belangrijk? Jouw mentale gezondheid, of wat collega’s hiervan denken? De angst om wat mensen zullen denken, is vaak ongegrond. Het is iets dat je zelf voor een ander invult. In de praktijk blijkt vaak dat je juist op veel steun kunt rekenen wanneer je open bent over jouw problemen. Jouw collega’s zullen dit erkennen als een moedige stap en hebben bovendien het beste met je voor.
Vrees voor verlies van je baan
Baanzekerheid is een andere belangrijke factor. Je weet dat je echt niet zomaar ontslagen kunt worden bij legitiem ziekteverzuim. toch zijn veel mensen hier bang voor. Raak ik mijn baan kwijt? Wordt er anders tegen mij aangekeken als ik straks weer ga werken na een burn-out? Ik kan waarschijnlijk niet veel zeggen om die zorgen weg te nemen. Wat ik echter wel kan doen, is een belangrijke vraag stellen. Wat is denk je slechter voor je baanzekerheid: eerlijk zijn over je problemen, of mooi weer spelen en je problemen proberen te verbloemen? De confrontatie aangaan, is misschien lastig. Maar uiteindelijk betekent niet jouw psychische problemen op het werk melden dat je misschien wel langdurig slecht presteert, zonder dat jouw leidinggevende weet waarom. Vormt dat niet een groter risico?
Of ligt het aan de leidinggevende?
Een andere belangrijke reden waarom mensen psychische problemen op het werk melden lastig vinden, is omdat zij het gevoel hebben dat hun leidinggevende niet benaderbaar is, of hen niet zou begrijpen. Is die vrees gegrond, of is het iets dat jij jezelf blijft vertellen, terwijl het niet op concrete ervaringen is gebaseerd?
Psychische problemen op het werk melden werkt verlossend
Je zult hopelijk zien dat vertellen over je problemen verlossend werkt. Er zal een enorme last van je schouders afvallen. Ook is de kans groot dat je ervaart dat eventuele obstakels waar je tegenop zag, er helemaal niet zijn. Een goede leidinggevende zal begripvol reageren. Waarom? In de eerste plaats omdat dat is wat een goede leidinggevende nu eenmaal doet. Leiding geven, betekent zoveel meer dan mensen vertellen wat zij moeten doen. Een leidinggevende is verantwoordelijk voor zijn/haar team en wil als het goed is het beste voor alle teamleden. Zoeken naar een goede oplossing is ook belangrijk voor het bedrijf. Het bedrijf heeft helemaal niets aan een werknemer die voortploetert terwijl hij/zij minder presteert dan gebruikelijk.
Psychologische problemen op het werk melden, vereist moed. Je zult hier echter voor beloond worden. Of je dit doet, is aan jou om te bepalen. Heb je de overtuiging dat je de problemen kunt oplossen? Ga daar dan voor. Maar wees realistisch: als de problemen op te lossen waren, was dit je waarschijnlijk al gelukt. Wees eerlijk tegenover jezelf: houd je deze situatie nog langer vol? In gesprek gaan en vertellen over je problemen, is vaak de beste beslissing die je kunt maken. Deze beslissing stelt je namelijk in staat om – al dan niet met behulp van je leidinggevende – noodzakelijke veranderingen door te voeren. Bij jezelf, of in je werksituatie. Onze coaches kunnen je hierbij helpen. Zij begeleiden je niet alleen op weg naar volledig herstel, maar kunnen ook schakelen met je werkgever en de bedrijfsarts. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.