Het begrip ‘d
Wat is d
De term gaat dus over gezond werken, maar ook gemotiveerd en productief zijn en je blijven ontwikkelen. Wanneer dat allemaal lukt, ben je duurzaam inzetbaar. Als burn-out coach weet ik dat dat nogal eens niet het geval is.
Wat is er nodig voor d
Om d
Deze factoren maken dat jij duurzaam inzetbaar blijft:
- Werkzekerheid;
- Salaris;
- Uitdagend werk;
- Werk dat past bij je talenten;
- Werk dat in jouw ervaring afwisselend makkelijk en moeilijk is;
- Naar eigen inzicht mogen werken;
- Waardering krijgen;
- Prettige sociale contacten;
- Inzicht in je resultaten.
Deze factoren zorgen ervoor dat jij je werk als prettig kunt ervaren – en het dus ook lange tijd kunt doen.
De medewerker is de primaire verantwoordelijke
Dit is interessant: in de wereld van de d
Zo vergroot je je eigen d
Bij Liberi hebben we het regelmatig over de cirkel van invloed en betrokkenheid. We geloven dat je je aandacht en energie het beste kunt richten op dingen waar je nu invloed op hebt – en daarnaast op het uitbreiden van je cirkel van invloed. Het totale functioneren van de organisatie waar je werkt ligt (waarschijnlijk) buiten jouw cirkel van invloed, maar je kunt wel stappen zetten in het vergroten van je eigen d
Tip 1: zoek naar zingeving
Zinloos werk is geestdodend werk. Besteed daarom aandacht aan zingeving. Hoe kun jij (kleinschalig) zingeving vinden in jouw werk? Wil je bijvoorbeeld aandachtiger met je collega’s omgaan, om zo hun werkplezier te vergroten? Wil je de uitspraak ‘be the change you want to see in the world’ – die niet van Gandhi blijkt te zijn – in de praktijk brengen op je werk? Door je open, vrolijk, kwetsbaar en empathisch op te stellen? Ga creatief op zoek naar hoe je je werk betekenisvoller kunt maken.
Tip 2: vergroot je werkplezier
Ga op onderzoek uit hoe je je werkplezier kunt vergroten. Dit kun je doen door je werktempo te vertragen, meer kwalitatieve pauzes te nemen, en door te onderzoeken of je je creativiteit meer kunt inzetten in je werk. Maar er zijn nog duizenden andere manieren! Houd hierbij niet té veel rekening met wat andere mensen van je denken: be the change.
Tip 3: respecteer en eer je gezondheid
In alle drukte verwaarlozen we soms onze eet- en drinkgewoontes. Neem jij voldoende tijd voor een gezonde lunch en gezonde snacks? Of hang je de hele dag onder het koffiezetapparaat? Kun je hier stappen in maken? Neem bijvoorbeeld een thermoskan met verse thee mee naar werk. Of een salade. Ook goed voor je gezondheid: wissel staand en zittend werken af; ga regelmatig naar buiten; neem de trap en doe een middagdutje.
Tip 4: kijk vooruit
Misschien vind je dit spannend, maar droom eens over je toekomst. Hoe wil je jezelf ontwikkelen? Wat wil je nog leren en bijdragen? Wanneer is je carrière een persoonlijk succes? En wat kun je nu al doen om die richting op te gaan? Dit zijn grote, en ook wel lastige vragen. Zoek wat betreft je toekomstvisie o.a. naar de drie energiebronnen competentie (waar ben jij goed in?), autonomie (hoe zorg je dat je zelfstandig mag werken?) en verbondenheid (geven jij en je collega’s elkaar steun en waardering?). Spreek vervolgens je intuïtie aan en vertrouw op je gevoel. Ben je het spoor bijster? Lees dan eens dit blog over ikigai.
Bij deze tip hoort ook de vraag: ‘wat zou er gebeuren als ik mijn baan nu zou verliezen?’. Heb je een plan B?
Tip 5: ontwikkel een gezonde omgang met stress
Wij zijn experts op het gebied van stress en burn-out – en deze website staat dan ook vol met blogs over stress management en effectief ontspannen. Heb jij het gevoel dat je met een professional aan je zijde grote stappen wilt maken in jouw omgang met werkstress? Onze burn-out wandelcoaches staat in heel Nederland voor je klaar. Je kunt een vrijblijvende intake inplannen door contact met ons op te nemen.
Conclusie
Het vergroten van je eigen duurzame inzetbaarheid is een creatief proces. Zoek naar manieren om verbeteringen aan te brengen en focus vooral op waar je wél invloed op hebt. Elke werkplek heeft namelijk zijn uitdagingen. Probeer hierin een voor jou zo goed mogelijke positie in te nemen – en vergeet niet vooruit te kijken. Waar wil je eigenlijk heen? En wat zou je nu al kunnen doen om die richting uit te gaan?