Zoeken

Zoeken sluiten

Duurzame inzetbaarheid

maandag 19 oktober 2020

Het begrip ‘duurzame inzetbaarheid‘ is populair. De term wekt vooral de interesse van werkgevers. Zij willen namelijk dat hun mensen langdurig gemotiveerd, gezond en gelukkig voor hun bedrijf werken. Wanneer ze uitvallen vanwege stress of andere problemen, dan kost dat een organisatie een hoop geld. 

Duurzame inzetbaarheid is een positieve benadering van deze uitdaging. Er wordt gezocht naar een synergie tussen de prestaties van de organisatie en het plezier van de werknemers. Er zijn vele manieren om dit te stimuleren. Hieronder ga ik vooral in op wat jij zelf kunt doen om je duurzame inzetbaarheid te vergroten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers inzetbaar zijn op de lange termijn. Het is de mate waarin medewerkers productief, gemotiveerd en gezond willen en kunnen blijven werken, binnen of buiten de organisatie. Vooral het stukje ‘buiten de organisatie’ verbaast je misschien. Duurzame inzetbaarheid richt zich inderdaad op jouw inzetbaarheid – en beperkt zich dus niet tot slechts één bedrijf. 

De term gaat dus over gezond werken, maar ook gemotiveerd en productief zijn en je blijven ontwikkelen. Wanneer dat allemaal lukt, ben je duurzaam inzetbaar. Als burn-out coach weet ik dat dat nogal eens niet het geval is.

wat is duurzame inzetbaarheid

Wat is er nodig voor duurzame inzetbaarheid?

Om duurzame inzetbaarheid te stimuleren, moet het prettig werken zijn voor werknemers, maar daarnaast moet het bedrijf ook goede prestaties leveren. Als dat laatste niet het geval is, dan is de situatie namelijk onhoudbaar – en dat voelen werknemers ook. Werknemers voelen dan bovendien dat ze eigenlijk geen impact maken met hun werk, wat de motivatie niet ten goede komt. 

Deze factoren maken dat jij duurzaam inzetbaar blijft:

  • Werkzekerheid;
  • Salaris;
  • Uitdagend werk;
  • Werk dat past bij je talenten;
  • Werk dat in jouw ervaring afwisselend makkelijk en moeilijk is;
  • Naar eigen inzicht mogen werken;
  • Waardering krijgen;
  • Prettige sociale contacten;
  • Inzicht in je resultaten.

Deze factoren zorgen ervoor dat jij je werk als prettig kunt ervaren – en het dus ook lange tijd kunt doen.

De medewerker is de primaire verantwoordelijke

Dit is interessant: in de wereld van de duurzame inzetbaarheid heerst er de overtuiging dat de medewerker de primaire verantwoordelijke is voor de eigen inzetbaarheid. Dat is voor een deel begrijpelijk: we zijn allemaal volwassenen en je dient zelf zorg te dragen voor je eigen situatie. Maar wanneer de organisatie waar je werkt haar doelen en waarden onvoldoende afstemt op jouw persoonlijke doelen en waarden – dan wordt het ingewikkeld. Je kunt dan nog zo je best doen, maar je werkt voed je simpelweg niet. 

In de ideale situatie zet je organisatie functioneringsgesprekken en POP gesprekken in om tot een betere afstemming te komen met jouw doelen en waarden. Jouw managers of leidinggevenden gebruiken deze gesprekken niet om jou op een schoolse manier binnen de lijntjes te houden. De gesprekken zijn erop gericht tot een betere afstemming te komen, tussen jou en het bedrijf. 

betekenis duurzame inzetbaarheid

Zo vergroot je je eigen duurzame inzetbaarheid

Bij Liberi hebben we het regelmatig over de cirkel van invloed en betrokkenheid. We geloven dat je je aandacht en energie het beste kunt richten op dingen waar je nu invloed op hebt – en daarnaast op het uitbreiden van je cirkel van invloed. Het totale functioneren van de organisatie waar je werkt ligt (waarschijnlijk) buiten jouw cirkel van invloed, maar je kunt wel stappen zetten in het vergroten van je eigen duurzame inzetbaarheid, oftewel de kans dat jij langdurig en met plezier kunt blijven werken, bij dit bedrijf, elders, of als ondernemer.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hier volgen enkele tips:

Tip 1: zoek naar zingeving

Zinloos werk is geestdodend werk. Besteed daarom aandacht aan zingeving. Hoe kun jij (kleinschalig) zingeving vinden in jouw werk? Wil je bijvoorbeeld aandachtiger met je collega’s omgaan, om zo hun werkplezier te vergroten? Wil je de uitspraak ‘be the change you want to see in the world’ – die niet van Gandhi blijkt te zijn – in de praktijk brengen op je werk? Door je open, vrolijk, kwetsbaar en empathisch op te stellen? Ga creatief op zoek naar hoe je je werk betekenisvoller kunt maken.

Tip 2: vergroot je werkplezier

Ga op onderzoek uit hoe je je werkplezier kunt vergroten. Dit kun je doen door je werktempo te vertragen, meer kwalitatieve pauzes te nemen, en door te onderzoeken of je je creativiteit meer kunt inzetten in je werk. Maar er zijn nog duizenden andere manieren! Houd hierbij niet té veel rekening met wat andere mensen van je denken: be the change. 

Tip 3: respecteer en eer je gezondheid

In alle drukte verwaarlozen we soms onze eet- en drinkgewoontes. Neem jij voldoende tijd voor een gezonde lunch en gezonde snacks? Of hang je de hele dag onder het koffiezetapparaat? Kun je hier stappen in maken? Neem bijvoorbeeld een thermoskan met verse thee mee naar werk. Of een salade. Ook goed voor je gezondheid: wissel staand en zittend werken af; ga regelmatig naar buiten; neem de trap en doe een middagdutje.

duurzaam inzetbaar

Tip 4: kijk vooruit

Misschien vind je dit spannend, maar droom eens over je toekomst. Hoe wil je jezelf ontwikkelen? Wat wil je nog leren en bijdragen? Wanneer is je carrière een persoonlijk succes? En wat kun je nu al doen om die richting op te gaan? Dit zijn grote, en ook wel lastige vragen. Zoek wat betreft je toekomstvisie o.a. naar de drie energiebronnen competentie (waar ben jij goed in?), autonomie (hoe zorg je dat je zelfstandig mag werken?) en verbondenheid (geven jij en je collega’s elkaar steun en waardering?). Spreek vervolgens je intuïtie aan en vertrouw op je gevoel. Ben je het spoor bijster? Lees dan eens dit blog over ikigai.

Bij deze tip hoort ook de vraag: ‘wat zou er gebeuren als ik mijn baan nu zou verliezen?’. Heb je een plan B?

Tip 5: ontwikkel een gezonde omgang met stress

Wij zijn experts op het gebied van stress en burn-out – en deze website staat dan ook vol met blogs over stress management en effectief ontspannen. Heb jij het gevoel dat je met een professional aan je zijde grote stappen wilt maken in jouw omgang met werkstress? Onze burn-out wandelcoaches staat in heel Nederland voor je klaar. Je kunt een vrijblijvende intake inplannen door contact met ons op te nemen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Het vergroten van je eigen duurzame inzetbaarheid is een creatief proces. Zoek naar manieren om verbeteringen aan te brengen en focus vooral op waar je wél invloed op hebt. Elke werkplek heeft namelijk zijn uitdagingen. Probeer hierin een voor jou zo goed mogelijke positie in te nemen – en vergeet niet vooruit te kijken. Waar wil je eigenlijk heen? En wat zou je nu al kunnen doen om die richting uit te gaan?

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven