Vraag mensen die in het verleden overspannen zijn geweest hoe dit zo gekomen is, en je zult veel verschillende antwoorden krijgen. Werkdruk, sociale druk, te veel van jezelf moeten. Het lijken allemaal veel verschillende gevallen, maar wanneer je wat dieper graaft en gaat kijken naar de totstandkoming, blijken zeer veel gevallen van overspannenheid een belangrijke oorzaak met elkaar gemeen te hebben.
Overspannen raken omdat je op je tenen loopt, is in zeer veel gevallen uiteindelijk de oorzaak. Overspannenheid betekent dat je structureel te veel van jezelf hebt gevraagd. Iedereen heeft een limiet van wat hij of zij aan kan, zonder te bezwijken. Wordt deze limiet gedurende langere tijd stelselmatig overschreden, dan zal dit onherroepelijk leiden tot overspannenheid. Dit geldt voor iedereen. Bij de een ligt deze grens wat verder weg dan bij de ander. Maar iedereen loopt het risico om uiteindelijk tegen een spreekwoordelijke muur aan te lopen wanneer jij je grenzen niet goed bewaakt.
Overspannen raken omdat je op je tenen loopt: dat klinkt misschien een beetje abstract. Hoe en wanneer dan? Veel van ons moeten vaker op hun tenen lopen dan zij zich wellicht realiseren. Met “op je tenen lopen”, bedoelen wij: structureel het maximale van jezelf vragen. Terwijl je gevoel je blijft vertellen dat dit waarschijnlijk nog steeds niet genoeg is.
Spanning en stress komen met pieken en dalen. In een gezonde situatie kun je die pieken opvangen. Zoals je wellicht weet, is stress niet per definitie ongezond. Wij hebben stress nodig om tot bepaalde prestaties te komen. Alleen te vaak en te veel stress is wel ongezond. Het probleem wanneer je constant op je tenen moet lopen, is dat je geen marge overhoudt om eventuele pieken op te vangen.
Zit je lekker in je vel en gaat iets niet zoals je wilt, dan kun je hier normaal gesproken goed mee omgaan. Je krijgt dan te maken met stress, misschien wel even met te veel stress, maar je kunt dit opvangen omdat je over voldoende fysieke en mentale reserves beschikt. Daarom kun je zo’n moment ook opvangen, waarna jij hierna snel weer herstelt.
Is het zo dat je al onder constante hoogspanning staat? Dan is elke piek die je ervaart er al eentje te veel. Je vraagt al het maximale van jezelf, dus wanneer je nog meer van jezelf vraagt, beland je direct in de gevarenzone. Zitten de dingen dus even tegen, dan wordt er meer van je gevraagd dan je aankunt en ligt overspannenheid op de loer. Daarom is het niet goed om in een constante staat van stress te verkeren. Je hebt dan nog maar één spreekwoordelijk zetje nodig om in de problemen te komen.
Het is niet altijd eenvoudig om te herkennen dat je structureel te veel van jezelf vraagt. Het kan namelijk zo zijn dat je zo gewend bent aan druk en stress dat je dit als normaal bent gaan ervaren. Veel mensen lopen al op hun tenen zonder dit te weten. Helaas is het is niet ongebruikelijk om dit pas te constateren als het te laat is. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de constante stress heeft geleid tot overspannenheid of zelfs een burn-out. Overspannenheid negeren is een ander groot probleem.
Een denkfout die nog wel eens wordt gemaakt, is dat op je tenen lopen betekent dat jij je in een uitzonderlijke situatie bevindt: dat er hiervoor iets ongewoons of extreems moet gebeuren. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn en dat maakt juist dat te veel van jezelf vragen zo lastig te voorkomen en te herkennen is.
Wat te veel van jezelf vragen zo lastig maakt, is dat deze situatie vaak niet van de ene op de andere dag ontstaat. Er is vaak sprake van druk die al geruime tijd gaande is. Het risico is dat je deze situatie als normaal beschouwt en dat de druk zich langzaam opbouwt totdat deze hoger wordt dan je hebben kunt en je wellicht overspannen raakt. Je denkt wellicht: dit zal mij niet gebeuren, maar het kan in tal van alledaagse situaties spelen.
Werkstress is één van de grootste veroorzakers van overspannenheid en burn-outs. Werkstress is dan ook een zeer treffend voorbeeld van situaties waarin mensen op hun tenen lopen, zonder dit te herkennen of te erkennen. Wanneer je op je werk geen moment gas terug kan nemen, constant moet overwerken, er geen ruimte is voor een foutje of je continu bezig bent met het nastreven van onrealistische doelen of targets, creëert dit al snel een situatie waarin er te veel van je gevraagd wordt. Wanneer je dan ook nog eens de druk op jezelf opvoert, bevind jij je al snel in een ongezonde situatie waarin overspannen raken een serieus risico vormt.
Ook buiten het werk zijn er tal van situaties denkbaar die kunnen zorgen voor ongezonde stress. Een druk gezinsleven kan ook zijn tol eisen. Zeker wanneer dit gepaard gaat met sociale druk, druk door social media of fear or missing out. In onze hedendaagse maatschappij moeten wij veel dingen van onszelf. We willen een goede partner zijn, er zijn voor onze vrienden, genoeg tijd hebben voor onze hobby’s, ook nog sporten, het huishouden regelen, de kinderen….
Los van elkaar zijn dit allemaal positieve dingen en als het goed is bij elkaar genomen ook. Alleen: wat als het structureel te veel is? Wat als je gewoon niet meer weet hoe je alle ballen in de lucht moet houden?
Stress dien je dus altijd serieus te nemen. We zijn snel geneigd om situaties voor lief te nemen, omdat ze nu eenmaal zo zijn. Constant op je tenen lopen is echter geen gezonde situatie. Talloze mensen hebben al ondervonden wat er kan gebeuren als je te lang te veel van jezelf blijft eisen en maar door blijft gaan met wat je aan het doen bent. Overspannen raken door op je tenen te lopen, kun je dus voorkomen door tijdig te herkennen en erkennen dat je te veel stress hebt.
Maar hoe herken je nu of je continu te veel van jezelf vraagt? Je kunt jezelf een aantal vragen stellen. Voel jij je bijvoorbeeld continu gejaagd? Heb je het gevoel dat je nergens steekjes kunt laten vallen? Ervaar je aan het einde van de dag altijd het gevoel dat je niet genoeg gedaan hebt? Heb je constant het gevoel dat je anderen teleurstelt? Dit kunnen allemaal indicatoren zijn dat je op je tenen moet lopen in je dagelijkse leven.
Maak jij je zorgen, doe dan vooral onze burn-out test. In deze test ontdek je in enkele minuten hoe het gesteld is met jouw stressniveau. Schrik je van de uitkomst? Ons team van coaches staat voor je klaar. Een intake is altijd gratis en vrijblijvend. Roep ongezonde stress een halt toe voordat het zich kan ontwikkelen tot overspannenheid of zelfs een burn-out.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606