FOMO, oftewel “Fear of missing out” wordt een steeds groter probleem. Hoe dat kan? Eenvoudig: we zien tegenwoordig alles wat er in onze sociale omgeving gebeurt. Zelfs als wij er niet bij zijn. Social media kan ons het idee geven dat onze levens saai zijn: dat wij van alles missen terwijl onze vrienden en kennissen de tofste dingen beleven. Maar is FOMO wel terecht? Laten we eens dieper in dit fenomeen duiken, ontleden welke rol social media en influencers spelen en vooral eens écht naar je eigen leven kijken en jezelf de vraag stellen of je daadwerkelijk zoveel dingen mist. In deze blog lees je over:
Terwijl jij op je vrijdagavond thuis op de bank zit en op je social media kanalen bekijkt zie je een groep vrienden die een avondje weg gaan. Je ziet je neef met zijn geliefde op een berg in een prachtig land en jij krijgt een onrustig gevoel; het gevoel dat je iets mist. De fear of missing out – afgekort als FOMO – is tegenwoordig een bekend begrip en betekent dat je de angst hebt om iets te missen. Hoewel deze angst niets nieuws is, is het wel meer aanwezig dan ooit. Mede door social media, waar je makkelijker dan ooit het leven van anderen kunt volgen. Hoe komt het precies dat je FOMO ervaart? Wat is de relatie met stress of een burn-out en wat kun je er tegen doen? Daar ga ik in deze blog allemaal op in.
Hoe gelukkiger je bent, hoe minder last je hebt van de fear of missing out. In deze staat ben je tevreden met hoe jouw leven er uit ziet en ben je minder bezig met het leven van anderen. Maar als het niet goed met je gaat, bijvoorbeeld door stress of een burn-out, is dit een ander verhaal. Dan komt FOMO al snel om de hoek kijken. Je bent in deze staat niet echt tevreden met jouw leven, je voelt je misschien neerslachtig en zit niet lekker in je vel. Het gevolg is dat je je dan ook meer aantrekt van het leven van anderen en wat zij doen.
Juist omdat je je zo bewust bent van het feit dat jij thuis zit en niet de energie hebt om de deur uit te gaan (wat best confronterend is) kan het vervelend zijn om via social media te zien hoe leuk het leven van anderen is. Jij wilt dit ook, je wilt genieten van het leven, leuke dingen doen. Maar in plaats daarvan zit je thuis. Alleen. Terwijl de rest van de wereld leuke dingen lijkt te doen. Je hebt het gevoel veel te missen, je voelt je onrustig en dat maakt het herstel van stress of een burn-out niet makkelijker.
De fear of missing out kan best diep gaan. Voor mensen die hier last van hebben, is FOMO zelf vaak niet eens het grootste probleem. Het is de context waarin dit zich afspeelt. FOMO kan nog harder aankomen wanneer je ziet dat anderen er wel bij zijn. Eén persoon die fantastische avonturen lijkt te beleven terwijl jij je verveelt, dat is nog tot daar aan toe. Maar wat gebeurt er wanneer je ziet dat je hele vriendengroep zich aan het vermaken is? In die gevallen zien mensen FOMO vaak als een persoonlijke afwijzing. Want waarom zijn die anderen er wel bij en jij niet? Ben je niet leuk genoeg? Hebben de anderen hechtere vriendschappen met elkaar dan met jou? Dit soort gedachten kunnen je verdrietig en onzeker maken.
De fear of missing out kan veel onrust veroorzaken waardoor je wellicht nog meer stress ervaart. Niet echt bevorderend als je wilt herstellen. Ik deel daarom 5 handige tips die jou gaan helpen om minder last te hebben van het FOMO gevoel.
Doordat je bang bent veel te missen, is de kans groot dat je regelmatig je social media kanalen bekijkt om te zien wat anderen doen, bereikt hebben of op de planning hebben staan. Echter kan dit zorgen voor een vervelend gevoel wat jou niet gaat helpen om weer beter in je vel te zitten. Als vrienden een feestje hebben en jij zou dit niet weten zou er niets aan de hand zijn. Maar juist omdat je de leuke foto’s voorbij ziet komen knaagt er iets in je; jij had hier óók bij willen zijn. Je kunt jezelf hiervoor behoeden door minder vaak op social media te zitten. Tegenwoordig kun je op je smartphone eenvoudig een tijdslimiet instellen bij bepaalde app’s, dit kan je ondersteuning bieden om niet de hele dag het leven van anderen te bekijken. Het aantal mensen dat last heeft gekregen van FOMO is explosief gestegen sinds de opkomst van social media.
Een vakantiefoto, een leuke groepsfoto in de kroeg; hoe perfect zulke plaatjes er ook uitzien, weet dat dit niet alles zegt over het leven van de ander. De ander heeft ook zijn of haar problemen en moeilijkheden. Het leven van anderen is niet perfect omdat ze op een feestje zijn. Probeer zo’n foto in perspectief te plaatsen en niet direct in de stress te schieten omdat zij de deur uit zijn en jij thuis zit. Besef je ook dat voornamelijk de mooiste en leukste foto’s online worden geplaatst; zie jij ooit een foto voorbij komen van iemand die zich helemaal kapot verveelt? Precies: dat soort foto’s plaatsen mensen niet. FOMO ontstaat vaak omdat het gras aan de overkant altijd groener lijkt, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn.
In plaats van continu te bedenken wat je mist en je daar vervelend over te voelen, is het belangrijk om vaker bewust te kijken naar wat je wél hebt. Een fijn huis om in te wonen, je kat die bij je op schoot ligt, je partner die er altijd voor je is, je hobby’s waar je met plezier mee bezig bent, vrienden waar je mee kunt lachen; er is zoveel in je leven om dankbaar voor te zijn. Door hier aandacht aan te geven zul je je dankbaar voelen. Dankbaar voor jouw leven, voor iedereen om je heen en alles wat je hebt. Je zult merken dat je hierdoor minder bang bent om iets te missen omdat je de waarde ziet in wat je hebt. Draai je FOMO dus om en bedenk je dat anderen op dat moment misschien juist wel de dingen missen die jij wel hebt.
Hoe groot het fear of missing out gevoel ook kan zijn als je bijvoorbeeld ziet dat iemand op een feestje is; als je eerlijk bent, zou je daar dan echt willen zijn? Of baal je dat de ander de deur uit is, terwijl jij (met een burn-out) thuis zit? Dat jij niet in staat bent om zulke dingen te ondernemen? De kans is groot dat het voornamelijk de confrontatie is die pijn doet. Dat je ziet hoe anderen van hun leven lijken te genieten terwijl jij het gevoel hebt dat je leven stil staat. Ook hier is het belangrijk om te relativeren; jouw tijd komt wel weer, zolang jij jezelf de rust geeft om te herstellen. Geniet van hoe jij je dagen invult en leef wat vaker in het hier en nu – ook al is het allemaal niet zo spectaculair als het leven van de ander.
De tegenhanger van FOMO is JOMO wat joy of missing out betekent. Oftewel: je geniet van de tijd die je alleen hebt, van even offline zijn, een serie kijken, een boek lezen of het uitvoeren van je hobby. Maar ook de vreugde die je kunt ervaren als iemand een afspraak afzegt, blij zijn dat je ‘s avonds in je pyjama op de bank zit. Je bent minder bezig met het leven van anderen en wat je eventueel kunt missen en richt je aandacht op het plezier van jouw leven. Probeer bewust bij de momenten van JOMO stil te staan en grijp hier naar terug wanneer je fear of missing out ervaart.
Een belangrijke vraag die jij jezelf kunt stellen, is: hoe echt is alles? Hiermee doel ik met name op de levens van influencers die je ziet. Fear of missing out is echt, maar het is ook maar de vraag in hoeverre je FOMO toelaat. Ik schreef eerder al dat op social media voornamelijk de mooie momenten worden gedeeld. Vergeet niet dat veel van die momenten ook gekunsteld zijn. Veel van de mensen aan wiens levens jij je misschien vergaapt, leven doorgaans ook niet het leven dat je ziet. Probeer jezelf altijd aan de realiteit te blijven herinneren. Het heeft ook geen zin om je eigen leven te vergelijken met dat van anderen.
We leven in een maatschappij waarin iedereen altijd bezig is, waarin ‘druk zijn’ als goed wordt bestempeld en waar we alles kunnen krijgen wat we willen. Als je ‘ja’ zegt tegen een gezellig avondje met vrienden of familie, zullen er altijd dingen zijn waar je ‘nee’ tegen moet zeggen. Je kunt niet overal zijn en je zult altijd wel iets missen en dat is oké.
Richt je aandacht en focus op jouw leven en geniet daarvan. Een avondje thuis op de bank betekent lekker rustig aan kunnen doen, en als je veel stress ervaart is dat soms juist wat je nodig hebt. Geef jezelf de tijd, geniet van het nietsdoen en probeer los te laten wat de rest van de wereld doet.
Ervaar jij veel stress of zit je thuis met een burn-out en kun je wel wat ondersteuning gebruiken om minder angst te ervaren om iets te missen? Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en helpen je graag verder.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606