Zoeken

Zoeken sluiten

Aspartaam: een gevaar voor je gezondheid?

maandag 24 januari 2022

Omdat het bijna 200x zo zoet is als suiker, lijkt aspartaam het perfecte alternatief. Temeer omdat het in vergelijking met suiker heel weinig calorieën heeft. Maar kleven er ook nadelen aan aspartaam en is aspartaam een gevaar voor de gezondheid? Het antwoord op deze vraag is “ja”, maar wel een “ja, maar”. Lees verder om de risico’s maar ook de nuances te leren kennen. In deze blog behandel ik:

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een fabrieksmatig geproduceerde zoetstof. Het wordt ook wel het additief E951 genoemd. Het wordt gebruikt als alternatief voor gewone suiker. Hoewel het 180x zoeter is dan gewone suiker, bevat het veel minder calorieën dan suiker. Het wordt dan ook veelvuldig gebruikt in ‘suikervrije’ producten, zoals zoetjes en chocolade. Daarnaast is het een veel gebruikt additief in light frisdranken. Zo wordt aangenomen dat het gunstiger zou zijn voor je gewicht, maar is dit ook echt zo? Je vindt aspartaam in heel veel producten die aantrekkelijk lijken omdat ze suggereren ‘suikervrij’ te zijn. We zijn tenslotte steeds vaker op zoek naar suikervrije alternatieven om bijvoorbeeld overgewicht te voorkomen. Daarnaast kunnen suikers leiden tot meer stress omdat het ons stresshormoon cortisol verhoogt. Dit willen we liever voorkomen. Suikervrij zijn deze producten met aspartaam inderdaad. Toch is ook aspartaam als suikervrije zoetstof geen goed idee. In dit blogartikel lees je meer over de gezondheidseffecten van aspartaam. Wat doet het met je lichaam? En met je brein? Kortom, aspartaam blijkt schadelijk en wil je liever vermijden.

aspartaam als vervanging voor suiker

Is aspartaam slecht voor de gezondheid?

Zoals wel vaker met vervangers van schadelijke of ongezonde producten, komt men er gaandeweg steeds meer achter dat ook deze vervangers misschien niet de wondermiddelen zijn waarop iedereen hoopte. Denk aan plastic als vervanger van papier. Plastic zou bomen sparen. Dat deed het ook, alleen ontstond hiermee een heel ander probleem: enorme plasticvervuiling. Ook suikervervangers werden met veel bombarie gepresenteerd. Dat was zo bij aspartaam, maar bijvoorbeeld ook bij stevia. In het geval van aspartaam in het bijzonder is er de afgelopen jaren steeds meer kritiek gekomen op de gezondheidsclaim. Ja, aspartaam heeft veel minder calorieën dan suiker. Maar met de huidige kennis kun je stellen dat je beter kunt minderen met suiker dan suiker te vervangen door aspartaam. Want is aspartaam slecht voor de gezondheid? Er zijn steeds meer tekenen en bewijzen in deze richting.

Waarom is aspartaam slecht voor de gezondheid en kun je deze stof beter mijden? Het is, net als E621, een niet wenselijk additief gebleken voor zowel lichaam als geest. Het kan namelijk verstoringen geven in ons hele systeem. Denk bijvoorbeeld aan darmproblemen, zoals diarree, maar ook kan een teveel aan aspartaam bijdragen aan mentale klachten.

Mogelijke gezondheidsklachten door aspartaam

Aspartaam kan zorgen voor of bijdragen aan gezondheidsklachten. Niet iedereen heeft hier last van en veel klachten treden vooral op bij een structureel teveel aan aspartaam. Dat klinkt misschien niet zo gevaarlijk of als een laag risico, maar lees na het zien van de onderstaande klachten vooral even door om te ontdekken waarom dit wel zo kan zijn.

Natuurlijk zijn de bovenstaande gezondheidsklachten die kunnen ontstaan door aspartaam niet om je bang te maken. Het gevaar schuil – net als bij veel andere stoffen – in een teveel aan aspartaam. En een teveel, dat neem je al snel. In tekenstelling tot suiker bevat aspartaam dus amper calorieën. Dat lijkt gunstig, maar heeft ook een nadelig effect: aspartaam verzadigt niet. Het is een kunstmatige zoetstof die je lichaam in de maling neemt. Je lichaam denkt namelijk voedingsstoffen binnen te krijgen, maar krijgt dit niet. Het gevolg is meer honger en meer drang naar nog meer zoetigheid. Een vervelende en dus ook ongezonde “bijwerking” van deze stof.

Naast de meer algemene klachten die hierboven staan beschreven, zijn er ook specifieke klachten die altijd duidelijk linken naar aspartaam, te weten:

 • Weinig energie doordat aspartaam chronisch vermoeid kan maken.
 • Toename van chronische stress in het lichaam.
 • Zwak immuunsysteem; het bemoeilijkt de opname van voedingsstoffen.
 • Problemen met de spijsvertering, want het verstoort de darmflora.
 • Deze chemische zoetstof is een hormoonverstoorder: hormonale disbalans van de hormonen oestrogeen en progesteron.
 • Verstoorde bloedsuikerspiegel en kans op diabetes (net als suiker).
 • Meer kans op hart- en vaatziekten bij zowel mannen als vrouwen.
 • Gedrags- en leerproblemen (ook bij kinderen).
 • Geheugenproblemen, zoals geheugenverlies en zelfs Alzheimer.
 • Meer kans op uitingen van agressie.
 • Vergroot de kans op depressiviteit.
 • Overgewicht doordat het de eetlust verhoogt.
 • Menstruatieproblemen en verhoogde kans op PMS klachten.
 • Slaapproblemen door een onstabiele bloedsuikerspiegel.
 • Vergroot de kans op bijnieruitputting (bijnieren produceren cortisol).

Bij blogs als deze, is het altijd goed om voorzichtig te zijn. Ik wil nogmaals benadrukken dat echt niet iedereen die wel eens aspartaam binnenkrijgt direct risico loopt op de bovenstaande klachten en bijwerkingen. Hier zitten zeer serieuze en gevaarlijke dingen tussen. En iedereen krijgt wel eens aspartaam binnen. Vaak zelfs regelmatig en zonder het te weten. Het is echt niet zo dat je daardoor dus direct een gezondheidsrisico loopt. Maar feit is wel dat aspartaam een risico kan vormen voor de gezondheid.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

De invloed van aspartaam op onze hersenen

Eerder in deze blog heb ik al enkele mogelijke gezondheidsklachten door aspartaam benoemd. Inmiddels weten wij ook dat aspartaam een negatieve invloed kan hebben op de hersenen. Wederom dien je hier te beseffen dat het gaat om een teveel aan aspartaam. Het is dus niet zo dat jij je direct zorgen moet maken als je af en toe wat producten nuttigt die veel aspartaam bevatten (die lijst kun je dadelijk bekijken). Maar wat is dan de invloed van aspartaam op onze hersenen? Aspartaam kan de aanmaak van onze  neurotransmitters, zoals serotonine beperken. Dit kan leiden tot verschillende mentale problemen. Denk bijvoorbeeld aan concentratieproblemen, prikkelbaar zijn of stemmingswisselingen hebben. Daarnaast kan er sprake zijn van en angstgevoelens of zelfs depressieve gevoelens en uitingen van woede.

Aspartaam kan zorgen voor een verhoging van je cortisolniveau

Aspartaam laat ons cortisol gehalte stijgen wat de kans op vrije radicalen verhoogt. Dit maakt ons vatbaarder voor oxidatieve stress. Daarnaast is gebleken dat aspartaam het glutathion gehalte in onze hersenen laat afnemen. Glutathion is onze belangrijkste antioxidant. Bovendien kan het de opname van magnesium bemoeilijken; een onmisbaar mineraal om stressbestendig te kunnen blijven en beter te kunnen slapen. In eenvoudige taal: aspartaam kan bijdragen aan een verminderde weerstand en een toename van stress.

Waar zit aspartaam in? Welke voeding heeft veel aspartaam?

Aspartaam wordt gebruikt als zoetstof ter vervanging voor suiker. Gebruik jij weleens zoetjes in je koffie in plaats van suiker? Dan is de kans groot dat deze zoetjes aspartaam bevatten. Daarnaast bevatten nog meer producten aspartaam, zoals deze:

 • Light frisdrank
 • Suikervrije chocola
 • Ontbijtgranen (ook voor kinderen)
 • Suikervrije kauwgom
 • Jams en ander broodbeleg
 • Kant-en-klare soepen
 • Suikervrije yoghurt of melkdrankjes

Zoals je ziet, kun je aspartaam aantreffen in verschillende producten zonder dat je je daar bewust van bent. Dit zijn veelal de voorverpakte en bewerkte producten. Het is dan ook aan te raden om altijd zorgvuldig de ingrediëntenlijst van het product te lezen. Het is een goedkope smaakversterker/zoetmaker. ‘Suikervrij’ of ‘light’ klinkt misschien beter, maar dat is het dus niet direct in alle opzichten. Te veel aspartaam kan nadelig zijn voor je gezondheid. Gebruik je aspartaamhoudende producten, dan is er niet direct iets aan de hand. Mocht je echter bepaalde klachten herkennen die ik eerder in deze blog heb beschreven, probeer dan deze stof te vermijden en kijk of dit voor verbetering zorgt.

aspartaam

 

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is een goed alternatief als je van zoet houdt?

Toch behoefte aan een beetje zoet? Liever kies je dan, met mate, voor honing of ahornsiroop. Koffie kun je ook zoeten met plantaardige melk, dat is van zichzelf al zoeter dan gewone melk.  Kokosbloesemsuiker, kaneel of vanille zijn ook gezondere alternatieven. Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke suikers. Frisdranken kun je vervangen door bruisend water met fruit of kruiden Neem geen kant-en-klare ontbijtgranen, maar maak je eigen granola of neem pure havermout. Deze vul je zelf aan met fruit, noten en zaden. In plaats van gezoete yoghurt, neem je pure naturel yoghurt en voeg je zelf fruit en honing toe.

Zorg daarnaast dat je altijd gezonde snacks en water bij je hebt. Zo voorkom je dat je onderweg alsnog de verkeerde producten kiest die aspartaam of veel suikers bevatten. Lees de etiketten en koop zoveel mogelijk pure, onbewerkte producten. Zo is de kans klein dat je aspartaam of verborgen suikers binnenkrijgt. Wen jezelf aan het eten van minder zoetigheid.

aspartaam

Eet puur en lees de etiketten 

Aspartaam is een chemische zoetstof met ernstige bijwerkingen. Wist je dat dit additief het metabolisme van de hersenen van dieren beïnvloedt? Het wordt gebruikt voor suikervrije of light producten. Aspartaam wordt zo gepromoot dat je van suiker dik wordt en niet van aspartaam doordat het vrijwel geen calorieën bevat. Minder suiker eten is een gezondheidsadvies, maar kiezen voor aspartaam als suikervervanger blijkt geen goed idee. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat aspartaam overgewicht juist bevordert. Daarnaast laat het ons stresslevel toenemen. Dit komt doordat het onze hersenen negatief beïnvloedt. Zo vergroot het bijvoorbeeld de kans op geheugenproblemen. Kortom, kies voor onbewerkte producten, versterk je immuunsysteem en laat aspartaam links liggen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven