In deze blog besteed ik aandacht aan een magnesium tekort. Een magnesium tekort is iets waar best veel mensen last van hebben. Vaak ongemerkt. De klachten bij een magnesium tekort zijn vaak duidelijk, maar ook eenvoudig te verwarren. De symptomen die bij dit tekort horen, kunnen namelijk ook door veel andere dingen veroorzaakt worden. Het kan verstandig zijn om te controleren of jij wellicht een tekort hebt. Zeker wanneer je (vage) klachten ervaart die maar niet over gaan. Een magnesium tekort kan ook zorgen voor stress. Lees hier hoe dit precies zit.
Magnesium tekort: 10 redenen waarom jij dit mineraal nodig hebt
Magnesium tekort komt veel voor en uit zich onder andere in verschillende stressklachten en vermoeidheid. Wist je dat magnesium een heel belangrijk mineraal is, maar nog vaak wordt vergeten? Het is een onmisbaar mineraal voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Magnesium speelt namelijk ook een grote rol voor de werking van neurotransmitters, zoals glutamaat, serotonine en dopamine. Tegenwoordig bevat onze voeding echter steeds minder magnesium. Dit komt door uitputting van onze bodem door bemesting en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Magnesium tekort ligt dus wellicht op de loer.

Bij een magnesium tekort kunnen er verschillende gezondheidsklachten ontstaan, zowel fysiek als mentaal. In dit blogartikel kom je meer te weten over magnesium, want waar zit magnesium in? Wat zijn de symptomen van een magnesium tekort? En met welke magnesium tabletten kun je een magnesium tekort aanvullen? Kortom, ervaar je veel stress of heb je slaapproblemen, ga dan eens na of je misschien een magnesium tekort zou kunnen hebben. Wij geven 10 redenen waarom dit mineraal zo nodig is voor jouw gezondheid.
Magnesium: onmisbaar mineraal voor ons welzijn
Ons lichaam heeft magnesium hard nodig om goed te kunnen functioneren, want het zorgt ervoor dat voedingsstoffen kunnen worden omgezet in energie. Daarnaast is magnesium van invloed op onze mentale balans. Wij geven 10 redenen waarom je zou moeten zorgen voor voldoende magnesium.
- Voorkomt stress; magnesium kan stress helpen voorkomen, want het zorgt ervoor dat jij je beter kunt ontspannen. Het heeft namelijk een rustgevende werking op de hersenen.
- Vermindert vermoeidheid; magnesium zorgt niet alleen voor ontspanning, maar tegelijkertijd geeft het je energie zodat vermoeidheid minder kans krijgt.
- Verbetert jouw slaap; magnesium staat in contact met melatonine waardoor het de slaapkwaliteit kan verbeteren.
- Verbetert de hormoonbalans; hormonen, zoals oestrogeen, worden ook aangemaakt met behulp van magnesium waardoor het zorgt voor een betere hormoonbalans.
- Vermindert angstklachten en paniekaanvallen; magnesium laat het zenuwstelsel ontspannen waardoor angst- en paniekaanvallen kunnen verminderen.
- Verbetert de concentratie; het is ook gebleken dat magnesium het concentratievermogen aanzienlijk kan verbeteren.
- Vermindert kans op depressie; magnesium kan zorgen voor een betere gemoedstoestand waardoor het de kans op depressieve klachten
- Verbetert de bloeddruk; magnesium houdt de bloeddruk stabiel waardoor het bijdraagt aan een gezond hart.
- Vermindert spierkrampen; magnesium laat de spieren ontspannen, zoals bij spierpijn of plotselinge kramp in de benen.
- Verbetert de spijsvertering; magnesium kan helpen bij obstipatie en darmkrampen.
Waar zit magnesium in?
Magnesium is een mineraal dat we uit onze voeding moeten halen, omdat ons lichaam dit niet zelf kan aanmaken. Dit mineraal vinden we in verschillende voedingsmiddelen. Het meeste magnesium vind je in allerlei soorten noten, zoals amandelen, walnoten en hazelnoten. Daarnaast in zaden en pitten, zoals pompoen- en zonnebloempitten en sesamzaad. Tahinpasta is dan ook een goede bron van magnesium. Bovendien is rauwe cacaopoeder of pure chocolade (minimaal 72% cacao) rijk aan magnesium. Heb je vaak trek in chocolade? Dan is dit mogelijk een teken van een magnesium tekort.
Andere voeding met magnesium zijn avocado, bananen en groene bladgroenten, zoals spinazie en zeewier. Voeg deze producten dus dagelijks toe aan jouw maaltijden of als gezonde snacks. Kies overigens bij voorkeur voor biologische producten, omdat het gehalte aan mineralen, zoals magnesium, hierbij hoger is. Tevens willen we benadrukken dat magnesium ook nodig is om calcium goed te kunnen laten opnemen door het lichaam. Het is dan ook belangrijk dat er in het lichaam een goede balans bestaat tussen magnesium en calcium.
Magnesium tekort: de symptomen
Een magnesium tekort kan leiden tot verschillende, soms vage, gezondheidsklachten. De symptomen van een magnesium tekort zijn dan ook zeer uitlopend. Er kunnen fysieke klachten ontstaan, zoals allergieën, spierpijnen en problemen met de spijsvertering. Daarnaast komen mentale klachten voor, zoals vermoeidheid, concentratieverlies, prikkelbaarheid en nervositeit. Je kunt slaapproblemen krijgen of moeite hebben met ontspannen, want je voelt je vaak gespannen. Bovendien kun je je opgejaagd voelen, rusteloos, prikkelbaar en snel geïrriteerd. Het kan ook zijn dat je vaker een kort lontje hebt.
Herken je dit? Dan is de kans aanwezig dat je een magnesium tekort hebt. Daarnaast komt een magnesium tekort voor als gevolg van medicijngebruik of het eten van veel bewerkte voeding met suikers en chemische additieven, zoals E-621. Een magnesium tekort bij ouderen komt ook vaak voor. Bij het ouder worden heeft het lichaam meer moeite met het opnemen van magnesium. Ervaar je veel stress? Dan verbruikt jouw lichaam meer magnesium waardoor je sneller een magnesium tekort zou kunnen krijgen.

Magnesium tekort test
Wanneer jij je herkent in de bovenstaande symptomen, dan is het mogelijk dat je last hebt van een magnesium tekort. Maar die klachten kunnen stuk voor stuk ook door andere dingen veroorzaakt worden. Hoe weet je dan zeker of je een tekort aan magnesium hebt? Je kunt een magnesium tekort test doen. Dit kan op twee manieren: door het invullen van een online vragenlijst of door het aanschaffen van een test die naar een laboratorium wordt gestuurd. Je huisarts kan je ook helpen met het tweede.
Wil jij een magnesium tekort test doen? Denk dan wel goed na en wees kritisch. Achter veel van deze testen hangt aan commerciële partij en de vraagstelling kan soms wat suggestief zijn. Bovendien: zoals ik net al schreef, kunnen veel klachten ook door iets anders worden veroorzaakt. Wil je echt zekerheid? Ga dan voor een fysieke magnesium tekort test en laat een lab de uitkomst bestuderen.
Magnesium tabletten: welke kies ik?
Om jouw magnesium tekort aan te vullen, kun je kiezen voor magnesium tabletten. Er zijn verschillende soorten magnesium tabletten te verkrijgen waardoor het niet makkelijk is om de juiste te kiezen. Het is echter wel van belang om de verschillen in samenstelling en werking van de magnesium pillen te weten. Kies niet voor het goedkopere magnesiumoxide omdat deze geen goede opneembaarheid heeft. De volgende magnesium tabletten hebben de beste opneembaarheid:
- Magnesium citraat; is een bekend en betaalbaar magnesium met een goede opneembaarheid.
- Magnesium malaat; is zeer goed opneembaar, vooral bij vermoeidheid.
- Magnesium bisglycinaat; een elementair magnesium met een zeer goede opneembaarheid.
- Magnesium tauraat; een organisch verbonden vorm van magnesium met een zeer goede opneembaarheid.
Olie tegen magnesium tekort
Een magnesium tekort gaat ook vaak gepaard met spierkrampen, spierpijn of ‘restless legs’ ofwel rusteloze benen. Hiervoor is magnesium olie heel geschikt. Doordat de olie direct in de huid en vervolgens in de bloedbaan terechtkomt, heeft het een snel effect op onze spieren. Daarnaast kun je magnesiumzout toevoegen aan het badwater, dit zorgt voor een optimale ontspanning van lichaam en geest. Magnesium olie is ook te gebruiken bij kinderen wanneer zij ongemak ervaren als gevolg van groeipijn. Kies altijd voor een magnesium product van goede kwaliteit, bijvoorbeeld bij natuurvoedingswinkels.

Conclusie: wat te doen bij magnesium tekort?
Magnesium is een belangrijk, maar vaak vergeten mineraal dat onmisbaar is voor onze fysieke en mentale gezondheid. Zo heeft magnesium invloed op onze spieren, maar ook op onze zenuwen. Magnesium zorgt er niet alleen voor dat voedingsstoffen worden omgezet in energie, maar ook is magnesium nodig voor ontspanning. Het helpt ons dan ook om stress te verminderen. Daarnaast werkt magnesium ondersteunend bij het behouden van een gezonde emotionele balans. Wist je dat men eerder een tekort aan mineralen heeft dan een tekort aan vitaminen? Een magnesium tekort herken je bijvoorbeeld aan (extreme) vermoeidheid en lusteloos zijn. Daarnaast kun je angstgevoelens ervaren. Gelukkig kun je jouw magnesium tekort aanvullen met de juiste voeding. Bovendien kun je kiezen voor magnesium tabletten, omdat onze voeding niet altijd voldoende magnesium bevat. Kortom, magnesium zorgt voor een betere gemoedstoestand; het wordt dan ook niet voor niks ‘het mineraal van leven’ genoemd!