Zoeken

Zoeken sluiten

Aan de drank raken door een burn-out

zondag 24 november 2019

Inhoudsopgave

In onze hedendaagse maatschappij is er meer aandacht voor burn-outs dan ooit tevoren. Meer aandacht creëert meer bewustwording. Dit betekent dat meer en meer mensen zich bewust worden van de risico’s van werkstress en andere  omstandigheden die tot een burn-out kunnen leiden. Niemand kan je echter voorbereiden op hoe het is om een burn-out te hebben, op de enorme impact die dit heeft op je leven. Functioneren en omgaan met een burn-out kan een ware worsteling zijn. Dit kan ertoe leiden dat mensen hun heil gaan zoeken in schadelijke uitvluchten. Aan de drank raken door een burn-out komt helaas voor.

Aan de drank raken door een burn-out is een van de vele gevaarlijke coping-mechanismen waar mensen toevlucht toe kunnen nemen. Alsof een burn-out zelf nog niet ernstig genoeg is, kan een bijkomende alcoholverslaving mensen nog verder in de problemen drukken. Het is een gevaarlijke combinatie die het leven van mensen nog verder kan ontwrichten, de weg naar herstel nog langer en moeilijker kan maken en iemand een uitzichtloze situatie kan bezorgen. Lees maar eens de impact in dit persoonlijke verhaal.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Maar aandacht voor drankproblemen tijdens een burn-out

Aan de drank raken door een burn-out is dus een groot probleem. Daarom verdienen drankproblemen tijdens een burn-out meer aandacht. In maatschappelijk opzicht, maar vooral ook in persoonlijk opzicht. Deze blog is dan ook gericht aan mensen met een naaste met een burn-out, waarvan wordt vermoed dat er ook een alcoholprobleem kan zijn. Maar deze blog is ook voor mensen die worstelen met een burn-out en een drankprobleem of -verslaving. De boodschap van de burn-out coaches van Liberi is duidelijk: je staat er niet alleen voor. Als ervaren specialisten kennen wij burn-outs als geen ander. Wij weten hoe het is en wij weten waar de gevaren schuilen. Die schuilen namelijk niet alleen in de burn-out zelf, maar ook in keuzes of situaties die hierdoor veroorzaakt kunnen worden.

Geen enkele burn-out is hetzelfde. Wij beloven echter een ding: met onze professionele hulp kun je herstellen van je burn-out met een op maat gemaakt plan en een stevige stok achter de deur in de vorm van een terugvalpreventieplan. Effectief een burn-out behandelen, betekent dat je als behandelaar of coach niet alleen uitvoerige kennis dient te hebben van het fenomeen burn-out, maar ook van het ontstaan, omstandigheden en gevolgen.

alcoholprobleem erkennen bij burn-out

Hulp voor mensen met een burn-out en drankproblemen

Een naaste zien worstelen met een burn-out, kan moeilijk en pijnlijk zijn. Als hier ook nog eens andere problematiek bij komt kijken, zoals een alcoholprobleem, kan de moed je helemaal in de schoenen zakken. Je voelt je ondanks pogingen om te helpen en te steunen misschien een buitenstaander omdat je het gevoel hebt niet te kunnen helpen.

Als je iemand om wie je geeft ziet worstelen met een burn-out en een alcoholverslaving, is het goed om je een aantal dingen te realiseren. Aan de drank raken door een burn-out, is niet wat degene in kwestie wilde. Een burn-out zorgt voor totale mentale en fysieke uitputting. Met andere woorden: met een burn-out ben je jezelf niet meer.

Voor iemand zonder burn-out is dit misschien moeilijk om te begrijpen. We kennen allemaal wel dat gevoel dat alles je te veel wordt. Bijna iedereen heeft dat wel eens in zijn of haar leven gehad. Probeer je dat gevoel voor de geest te halen en stel je nu voor dat je ervaart dat dit gevoel op zijn aller hevigst is en in jouw beleving nooit meer weggaat. Dat is ongeveer wat iemand met een burn-out kan voelen.

Vluchten in alcohol

Wanneer dingen mensen echt te veel worden, kunnen zij een toevlucht nemen in diverse manieren om met hun problemen om te gaan. Soms kiezen mensen daarvoor goede manieren, soms kiezen mensen – al dan niet bewust – hiervoor verkeerde manieren. Alcohol is zo’n schadelijke, verkeerde manier. Alcohol en burn-out gaan niet samen. Maar wie zich in een uitzichtloze situatie bevindt, kan zich vastklampen aan dingen die verlichting lijken te brengen. Mensen kunnen die verlichting vinden in drank.

Iemand die door een burn-out aan de drank is geraakt, verdient jouw steun en hulp. Die wil je ook geven. Realiseer je echter dat dit misschien niet altijd mogelijk is. Iemand kan in ontkenning zijn of geen hulp accepteren. Hulppogingen zouden daardoor averechts kunnen werken. Probeer steun en hulp te bieden daar waar het kan, ook al is het maar iets kleins, zoals een luisterend oor bieden. Voor de ander kan iets ogenschijnlijk kleins een enorm verschil maken.

Onthoud echter altijd: wie een burn-out heeft, heeft hiervoor professionele hulp nodig. Het verschil tussen overspannenheid en een burn-out is namelijk dat je van het eerste wel zelfstandig kunt herstellen en van het tweede niet.

alcohol drinken bij een burn-out

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Heb je een burn-out en een alcoholprobleem? Neem contact met ons op, wij zijn er voor je

Heb jij een burn-out en een alcoholprobleem? Dan verdien je allereerst een hart onder de riem voor het feit dat je nu deze blog aan het lezen bent. Dit betekent namelijk dat je erkent dat je hulp nodig hebt bij het overwinnen van je problemen. Die hulp is er. Wij staan voor je klaar. Wij hebben een burn-out coach bij jou in de buurt die met jou zal werken aan je herstel. Hij of zij is jouw vertrouwenspersoon en begrijpt je problemen.

Jouw situatie lijkt nu misschien uitzichtloos, maar wij hebben al talloze mensen geholpen met vergelijkbare problemen zoals die van jou. Wij weten wat er voor nodig is om de weg omhoog weer te vinden. Die weg omhoog, is zwaar. Dat is bij elke burn-out zo, maar helemaal wanneer je aan de drank geraakt bent door een burn-out. Een ding is echter zeker: die weg omhoog is er en samen gaan wij hem vinden en bewandelen.

Je hebt al de eerste stappen gezet. Pak nu de telefoon of neem via de website contact met ons op. Onze burn-out coach bij jou in de buurt is beschikbaar voor een kennismakingsgesprek. Dit is geheel gratis en vrijblijvend. Je hebt niets te verliezen en des te meer te winnen. Laten wij samen de uitdaging aangaan en als winnaars over de streep komen, zodat jij weer gezond, fit en gelukkig kunt worden.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven