Is er een relatie tussen darmontsteking en stress? Die kan er zeker zijn.Het is algemeen bekend dat stress een directe uitwerking heeft op je lichaam. Zo ook op je darmen. Wanneer je last hebt van chronische stress heb je ook vaker last van je darmen. Buiten dat het ontzettend ongemakkelijk is, is het niet direct iets waarmee je naar de dokter hoeft. Toch is het van belang waakzaam te blijven wanneer je langdurige buikpijn houdt. Stress veroorzaakt over het algemeen geen darmontsteking, maar kan het wel verergeren of belemmeren te genezen. Vooral mensen die lijden onder het prikkelbare darm syndroom of de ziekte van crohn moeten waakzaam blijven op symptomen. In deze blog ga ik dieper in op de mogelijke relatie tussen darmontsteking en stress. Lees over de volgende onderwerpen:
- Wat is een darmontsteking precies?
- De symptomen van een darmontsteking
- De invloed van je darmflora
- De relatie met stress
- Waarom stress verlagen belangrijk is voor mensen met darminfecties
Wat is een darmontsteking?
Een darmontsteking, ook wel enteritis genoemd, is een ontsteking van de darmen. Over het algemeen komt dit het meest voor in de dunne darm. Er zijn verschillende vormen darmontstekingen die onder een verzamelnaam genoemd worden. IBD, oftewel: Inflammatory Bowel Diseases. De ziektes Colitis ulcerosa en Crohn zijn het meest bekend, maar ook prikkelbare darm syndroom (PDS) is een vaak genoemde aandoening. PDS is officieel geen darmontsteking maar een spastische darm. Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking aan de dikke darm. De ziekte van Crohn is een ontsteking aan het spijsverteringskanaal die zich uit kan breiden naar de darmen. Beide ziektes zijn helaas nog niet te genezen. Een darmontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie en kan onder invloed van stress verergeren.
Tot nu toe gaat het over chronische darmontstekingen of ontstekingen die worden veroorzaakt door een andere aandoening. Het is echter ook mogelijk dat je last krijgt van een tijdelijke ontsteking. Dit noemen we dan een acute darmontsteking. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door infecties, voedselvergiftiging, medicijnen of schadelijke stoffen. En hoe zit het dan met stress? Stress is geen veroorzaker van een darmontsteking, maar draagt vaak wel bij aan de hevigheid en de duur. Daarover dadelijk meer. Laten we eerst kijken naar de symptomen van een darmontsteking.
Symptomen van een darmontsteking
Omdat dit artikel gaat over een darmontsteking gaan we in deze paragraaf wat dieper in op de symptomen hiervan. Let wel dat wij geen medisch geschoolde artsen zijn en indien je een darmontsteking vermoedt, raden wij aan contact op te nemen met je huisarts. Een darmontsteking of darminfectie kan soms aanwezig zijn zonder dat je het doorhebt. Je lichaam heeft over het algemeen, wanneer je niet lijdt aan een darmziekte, genoeg weerstand om een lichte infectie zelf te bestrijden. Onderstaande de meest voorkomende symptomen bij een darmontsteking.
- Buikpijn is één van de eerste signalen van een darmontsteking.
- Verhoging of koorts. Je lichaam vecht tegen een ontsteking waardoor je koorts krijgt. Wanneer je langer dan drie dagen koorts houdt, is het raadzaam een arts in te schakelen.
- Obstipatie (verstopping). Nog geen directe reden tot spoed. Probeer genoeg water te drinken. Dit kan de stoelgang bevorderen. Ook hier geldt: Bij twijfel, bel een arts.
- Slijm in je ontlasting. Dit kan een teken zijn van een darmontsteking. Raadpleeg een arts wanneer je je zorgen maakt.
- Diarree en bloed. Dit kan wijzen op een gevorderd stadium van een darmontsteking. Het is ten alle tijden raadzaam een arts in te schakelen wanneer je bloed in je ontlasting vindt. In het bijzonder wanneer dit gepaard gaat met diarree.
- In acute gevallen: darmperforatie. Het is belangrijk waakzaam te blijven als je vaker last hebt van een darmontsteking. In een uiterst geval kan er een darmperforatie ontstaan. Dit is een acute medische situatie waar direct actie op ondernomen moet worden. Bel direct een arts.
Een darmontsteking kan ontstaan door verstoring van je darmflora
Je darmflora staat in directe verbinding met de buitenwereld. Niet vreemd want om deze wonderbaarlijke functie van Moeder Natuur gezond te houden heeft het voedingsstoffen nodig. Er leven ongeveer 1000 verschillende soorten bacteriën in je darmen in getallen van biljoenen tegelijk. Dit zijn er zo veel dat het ongeveer 0.2kg van je lichaamsgewicht inhoudt. Dat zijn onvoorstelbaar veel bacteriën. Je ontlasting bestaat, naast afvalstoffen van je voeding, voor een groot deel uit dode bacteriën. Wanneer er een verstoring ontstaat in de darmflora kan een samenloop van omstandigheden leiden tot een darmontsteking. Dit kan bijvoorbeeld door een ongezonde leefstijl of het hebben van chronische stress. In het bijzonder wanneer je vaker een darmontsteking hebt doorgemaakt.
De relatie tussen stress en darmontsteking
Als je 100 jaar terug gezegd had dat een darmontsteking getriggerd kan worden door stress had niemand je serieus genomen. De afgelopen decennia zijn er tal van onderzoeken geweest die voorzichtig aantonen dat stress wel degelijk invloed heeft. Stress zorgt ervoor dat je lichaam in een vecht of vlucht reactie komt. Buikpijn is vaak één van de eerste lichamelijke kwalen tijdens chronische stress of in een burn-out. Als je gevoeliger bent voor het ontwikkelen van een darmontsteking zal stress de genezing hiervan zeker niet bevorderen. Sterker nog, stress kan ervoor zorgen dat de ontsteking verergert. Je immuunsysteem kan maar één ding tegelijk aan. Omdat je lichaam stress als een grotere bedreiging ziet dan een darmontsteking zal daar alle aandacht naar uit gaan.
Hoe werkt dit dan?
Het blijft interessante materie. Stress die je lichamelijk ziek maakt. We kunnen de trigger van een darmontsteking een beetje vergelijken met het krijgen van maagproblemen tijdens stress. Dat stress een maagzweer kan veroorzaken is ondertussen al een feit. Hoe dit precies gebeurt, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er wordt in het geval van een darmontsteking een voorzichtige link gelegd met het stresshormoon CRF, afkomstig uit de hypothalamus. Dit hormoon maakt onderdeel uit van het sympathische zenuwstelsel. CRF kan zich ook binden aan de receptoren in de darmen. Wanneer dit stofje geblokkeerd wordt door hoge mate van stress kan dit ook niet bij de darmen komen. Echter is er nog veel meer onderzoek om dit als een van de veroorzakers van darmontstekingen te zien.
Heb jij een darmontsteking? Verlaag je stress
Indien je lijdt aan chronische darmontsteking, zoals bij Crohn en Colitis ulcerosa, is het van belang stress zo veel mogelijk te beperken. Wat lastig is want een dergelijke ziekte gaat nu eenmaal gepaard met veel zorgen om je gezondheid. Hieronder geven we je een aantal tips toch wat beter met stress om te kunnen gaan. Door je stressniveau te verlagen, houd jij jezelf zo vitaal mogelijk. Een gezond lichaam en een gezonde geest kunnen helpen om de problemen gerelateerd aan je darmontsteking te beperken.
- Houd een gezonde leefstijl aan. Dit betekent niet alleen genoeg bewegen en gezond eten. Juist wanneer je regelmatige darmontstekingen hebt is het ook belangrijk je hygiëne op orde te houden. Houd je omgeving en jezelf goed schoon. Te schoon is ook weer een uiterste. Zo ontneem je je immuunsysteem de kans weerstand op te bouwen.
- Een professionele coach kan je helpen zelfinzicht te krijgen waar de meeste stress vandaan komt. Maar ook het leren loslaten van je grootste zorgen.
- Als er iets gezond is voor je fysieke en mentale gezondheid is het bewegen. Probeer je burn-out behandeling te combineren met wandelcoaching. De natuur heeft een stress verlagende en helende werking.