Zoeken

Zoeken sluiten

Brandend maagzuur? 10x tips

donderdag 24 maart 2022

Brandend maagzuur is meestal niet gevaarlijk, maar kan wel heel vervelend zijn. Veel mensen hebben regelmatig last van brandend maagzuur. Je kunt niet alleen last hebben van teveel maagzuur, maar vaak is er juist sprake van te weinig maagzuur. Wat is brandend maagzuur precies? Hoe ontstaat het? En hoe kun je brandend maagzuur verhelpen en voorkomen? Bij brandend maagzuur neigen we vaak naar maagzuurremmers om dit te stoppen. Toch is het gebruik hiervan niet aan te raden. Bovendien los je hiermee de echte oorzaak van maagzuur niet op. Het begint namelijk met het aanpassen van je levensstijl. Zo is er een direct verband met jouw voeding, maar ook met de hoeveelheid, jouw eetwijze en het tijdstip van jouw maaltijden. Daarnaast spelen ook de mate van beweging en ontspanning een belangrijke rol.

Wist je dat bij veel stress de kans op brandend maagzuur toeneemt? In dit blogartikel lees je er dan ook meer over. Tenslotte geven we 10x tips om brandend maagzuur op een natuurlijke manier te kunnen voorkomen.

brandend maagzuur

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is maagzuur?

Maagzuur beschermt ons tegen ziekteverwekkers en maagsappen zorgen voor een goede vertering van eiwitten. Bij brandend maagzuur heeft de maag moeite om voedsel goed te kunnen verteren. Zo kun je last krijgen van oprispingen en zuurbranden. De zuurgraad is dan te hoog waardoor er slokdarmproblemen kunnen ontstaan. Wist je dat brandend maagzuur vaak een teken is van te weinig maagzuur? Meestal wordt gedacht aan teveel maagzuur. Bij brandend maagzuur kunnen er zowel lichamelijke als mentale klachten zijn. Doordat de vertering niet goed kan functioneren, worden er bijvoorbeeld minder aminozuren door ons lichaam aangemaakt. Aminozuren zijn echter zeer belangrijk voor ons immuunsysteem, maar ook bij stress en angstklachten Bovendien spelen ze een onmisbare rol in het voorkomen van een depressie.

Brandend maagzuur oorzaak

Hoe ontstaat brandend maagzuur? Bij brandend maagzuur spelen zowel voeding als stress een belangrijke rol. In dit blog zullen we hier dan ook meer aandacht aan geven. Daarnaast zijn er meer factoren die een rol spelen bij het ontstaan van brandend maagzuur. Ben jij je er bijvoorbeeld van bewust hoe je eet en op welke momenten?

 • Te gehaast eten of je eet met afleiding, zoals je smartphone
 • Vaak zware maaltijden eten
 • Vlak voor het slapen eten
 • Vet eten of vaak vlees eten
 • Teveel suikers of snelle koolhydraten
 • Bewerkte voeding met chemische additieven, zoals E-621 en aspartaam
 • Weinig ontspanning gedurende de dag
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Roken
 • Darmklachten, zoals diarree
 • Overgewicht
 • Zwangerschap
 • Weinig beweging
 • Medicijngebruik

Maagzuur zwangerschap

Bij een zwangerschap is er vaak meer kans op brandend maagzuur. Dit komt doordat de baarmoeder extra druk kan geven op de maag. Dit is vooral aan het einde van de zwangerschap het geval.

Brandend maagzuur en stress

Heb jij last van brandend maagzuur? En heb je daarnaast vaak moeite met ontspannen? Last van een rusteloos gevoel en chaos in je hoofd? Of misschien ook problemen met je focus? Brandend maagzuur kan dan het gevolg zijn van veel stress in je leven. Vaak komt brandend maagzuur dan ook voor in combinatie met andere stress symptomen, deze kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn.

Brandend maagzuur en stress symptomen

Heb jij last van brandend maagzuuur en herken jij de volgende stress symptomen:

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat helpt tegen brandend maagzuur?

Hoewel brandend maagzuur heel vervelend is, is het wel goed te verhelpen. Heb je heel vaak last van brandend maagzuur? Dan kan er wellicht meer aan de hand zijn en is het raadzaam om een arts te raadplegen. Laten we echter eerst eens bekijken welke manieren er zijn om brandend maagzuur te verhelpen en te voorkomen.

brandend maagzuur

Maagzuurremmers: waarom het geen goed idee is

Het gebruik van maagzuurremmers blijkt een snelle en gemakkelijke oplossing voor het verhelpen van brandend maagzuur. Vaak neemt het de klachten ook gauw weg. Toch zijn maagzuurremmers niet de beste oplossing. Waarom niet? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat maagzuurremmers schadelijke stoffen kunnen bevatten. Zo zouden ze zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. Nog meer nadelen van maagzuurremmers zijn de volgende:

 • Neemt magnesium weg uit je lichaam
 • Verminderde opname van vitamine B12
 • Kan leiden tot sombere gevoelens en zelfs depressie
 • Het kan aluminium bevatten dat een neurotoxische stof is
 • Bovendien los je met maagzuurremmers de echte oorzaak van maagzuur niet op. Het is dan ook belangrijk om jouw persoonlijke oorzaak te zien achterhalen.

Mindful eten

Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je eet is van groot belang voor het wel of niet ontstaan van brandend maagzuur. Zo ontstaat brandend maagzuur veel eerder als je teveel eet of als je te snel eet. Het is dan ook aan te raden om echt de tijd te nemen voor elke maaltijd en jouw eten goed te kauwen. Zo is het veel beter voor je spijsvertering. Daarnaast is het beter om vaker kleinere porties te nemen in plaats van enkele grote maaltijden. Als je tussendoor toch trek krijgt, kies dan voor gezonde snacks.

Slaapproblemen oplossen

Om maagzuur te voorkomen is het ook belangrijk om slaapproblemen op te lossen, zoals slapeloosheid. Misschien heb je een magnesium tekort. Magnesium helpt je beter te ontspannen, werkt tegen stress en laat je beter slapen. Magnesium staat namelijk in verbinding met ons slaaphormoon melatonine

Stress verminderen

Zoek naar manieren om te ontstressen. Dit is voor iedereen weer anders dus probeer uit te vinden hoe jij jouw ontspanning kunt vinden. Misschien in creativiteit, bewegen, de natuur in of meer tijd nemen voor self care.

Voldoende eiwitten eten

Voldoende eiwitrijke voeding is niet alleen belangrijk voor je weerstand, maar ook voor je spijsvertering. Bovendien voorzie je jezelf middels eiwitten ook van voldoende aminozuren. Deze zijn bijvoorbeeld nodig voor ons zenuwstelsel en onze neurotransmitters die zorgen voor de aanmaak van gelukshormonen, zoals serotonine en dopamine Bij veganisme kies je uiteraard voor voldoende plantaardige eiwitten.

Vermijd teveel suikers

Suikers hebben verschillende nadelen voor je gezondheid. Zo bevorderen ze gewichtstoename, maar ook verminderen ze onze weerstand. Bovendien kunnen suikers juist leiden tot meer stress. Kortom, matig met suiker.

Gezond BMI

Een gezond gewicht oftewel een gezond BMI draagt bij aan een betere lichamelijke en mentale gezondheid.

Voldoende beweging

Iedere dag bewegen is nodig, maar je hoeft niet altijd naar de sportschool. Er zijn genoeg leuke manieren van bewegen die je zelfs thuis kunt doen, zoals yoga of dansen.

Kies de juiste voeding

Kies voor voedingsmiddelen die zorgen voor een goede balans in de maagzuurproductie. Dit zijn bijvoorbeeld gember, groenten, haver en bananen. Wees daarnaast matig met koffie, alcohol, koolzuurhoudende drankjes, zout en sterk gekruide maaltijden. Vermijd bewerkte voeding zoveel mogelijk.

Investeer in gezonde gewoonten

Ook jij kunt gewoonten veranderen. We hebben allemaal minder gezonde gewoonten, maar welke stap kun je vandaag nemen voor meer gezonde gewoonten in je dagelijks leven?

Tot slot: leef niet gehaast

Probeer bewuster te leven, doe alles met aandacht en vermijd multitasken.

brandend maagzuur

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Brandend maagzuur oplossen op natuurlijke wijze

Brandend maagzuur is meestal het gevolg van te weinig maagzuur. Het ontstaat vaak door verkeerde voedingsgewoonten, maar ook door stress. Het is dan ook onontbeerlijk om stress te verminderen als je maagzuur wilt verhelpen. Met maagzuurremmers ben je er misschien snel van verlost, maar het gebruik ervan kan schadelijke effecten hebben op je gezondheid. Bovendien is het symptoombestrijding en geen oplossing van de persoonlijke oorzaak van brandend maagzuur. Gelukkig is maagzuur ook goed op natuurlijke wijze te verhelpen!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven