Zoeken

Zoeken sluiten

Maagzuur en stress

dinsdag 7 april 2020

Maagzuur: het is een onmisbaar onderdeel van je spijsverteringsstelsel en niet iets waar je last van zou moeten hebben. Incidenteel last hebben van brandend maagzuur kan iedereen overkomen. Je kunt hier last van hebben wanneer je te veel hebt gegeten of te veel alcohol hebt genuttigd. Normaal gesproken moet het echter geen problemen geven. Maar wat nu als dit het wel doet? Het kan een medische oorzaak hebben. Indien die is uitgesloten en je ook zeker weet dat dit niet met je voedingspatroon te maken heeft, is het verstandig om na te gaan of je last hebt van stress. Stress kan namelijk brandend maagzuur veroorzaken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat doet maagzuur in je lichaam?

Maagzuur is een onmisbaar bestanddeel van maagsap. Dit spijsverteringssap wordt aangemaakt door het slijmvlies van de maag en helpt je voedsel verteren. Maagzuur heeft een hoge zuurgraad die ervoor zorgt dat voedsel wordt afgebroken tot kleine deeltjes zodat het verder verwerkt kan worden in je spijsverteringsstelsel. Het is dus een onmisbare schakel in je spijsvertering.

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur is een sterk brandend gevoel in je slokdarm. Het kan milde klachten geven, maar ook zeer hevige klachten. Wanneer je sterk last hebt van maagzuur, voel je de slokdarm vrijwel constant branden. Het kan ook zijn dat je het zuur proeft in de mond. Maagzuur dient niet buiten de maag aanwezig te zijn. De maag produceert het zuur en is hier uiteraard ook tegen bestand. Je slokdarm heeft niet het slijmvlies dat de maag heeft en daarom zorgt het zuur hier voor hinder en pijn. Maagzuur kan gepaard gaan met een drukkend gevoel op de borst. In zeer extreme gevallen zien mensen een aanval van brandend maagzuur wel eens aan voor een hartaanval.

Naast het drukkende gevoel van de borst, komt de plek waar de pijn in de slokdarm wordt gevoeld overeen met de locatie van het hart. Ook kan extreem brandend zuur een gevoel van misselijkheid en benauwdheid geven en kun je gaan zweten. Logisch dus dat er wel eens verwarring is tussen de symptomen van ernstig brandend maagzuur en een hartprobleem. Gelukkig is brandend maagzuur in de meeste gevallen vervelend, maar niet direct gevaarlijk.

brandend maagzuur

Is brandend maagzuur gevaarlijk?

Brandend maagzuur is weliswaar niet acuut gevaarlijk, maar kan op de lange termijn wel ongezond zijn. Teveel of te lange tijd last hebben van reflux (de medische term) verhoogt, zeker op latere leeftijd, de kans op slokdarmkanker. Wie incidenteel last heeft van brandend zuur dat opkomt, hoeft zich geen zorgen te maken, al kun je natuurlijk wel altijd proberen om het te voorkomen. Daarover dadelijk meer. Wanneer je structureel last hebt van brandend maagzuur in je slokdarm, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Hoe ontstaat het?

Brandend maagzuur ontstaat wanneer het zuur vanuit de maag omhoog komt naar de slokdarm. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is een breuk in het middenrif. De term “breuk” klinkt heftiger dan dat dit probleem werkelijk is. Het middenrif hoort de verbinding tussen de maag en de slokdarm volledig te sluiten op momenten dat deze er niet hoeft te zijn. Bij mensen met een breuk in het middenrif is de afsluiting niet meer volledig. Hierdoor kan maagzuur eerder opkomen na een maaltijd, wanneer er te weinig gegeten wordt of tijdens inspanning. Ook kunnen bepaalde houdingen, zoals slapen op de zij of voorover buigen, zorgen voor problemen.

Wanneer er geen sprake is van een medische reden, zoals een breuk in het middenrif, is voeding vaak de oorzaak. Te snel en te veel eten resulteert dan in brandend maagzuur. Ook het drinken van te veel alcohol kan maagzuurproblemen veroorzaken.

Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?

De eenvoudigste oplossing tegen brandend maagzuur, is om dit te voorkomen. Probeer rustig te eten, goed te kauwen en niet te veel te eten. Wees matig met alcohol en blijf weg van voedsel en dranken die opkomend zuur kunnen veroorzaken, zoals sterke kruiden, voedsel of drank met veel zuur en sterk koolzuurhoudende dranken.

Maagzuur kun je op diverse manieren tegengaan. Bij sommige mensen brengen huis-tuin-en-keukenmiddelen oplossing. Maagzuur is, zoals de naam al zegt, zuurhoudend. Je kunt het effect hiervan neutraliseren met producten die basisch zijn, het tegenovergestelde van zuur. Wanneer ik het heb over “zuur”, bedoel ik uiteraard niet de smaak, maar de PH-waarde. Basische voedingsmiddelen zijn onder andere quinoa, sla, aardappelen, room, noten en rijst. Voeding om te vermijden wanneer je last hebt van maagzuur is onder andere varkensvlees, suiker en zoetstoffen, alcohol, noodles en zoutjes.

Heb je acuut last van problemen, dan kunnen maagzuurtabletten of -emulsies zorgen voor verlichting. Wie structureel last heeft van brandend maagzuur kan door de huisarts medicijnen voorgeschreven krijgen.

Is er een relatie tussen maagzuur en stress?

Naast een medische oorzaak en voeding is er nog een derde veelvoorkomende veroorzaker van maagzuurproblemen: stress. Zoals je waarschijnlijk al weet, kan stress zich op veel verschillende manieren manifesteren. Stress heeft bij veel mensen weerslag op de spieren. Onder invloed van te veel ongezonde stress krijgen veel mensen last van een pijnlijke nek en schouders of pijnlijke spieren in hun benen en armen. Het middenrif, dat moet zorgen voor een goede afsluiting tussen maag en slokdarm is óók een spier. Stress kan ervoor zorgen dat dus ook deze spier minder goed functioneert.

maagzuur en stress

Wanneer jij regelmatig last hebt van maagzuur maar zeker weet dat je geen breuk in je middenrif hebt en het ook niet ligt aan je voeding, probeer dan voor jezelf na te gaan op welke momenten je last krijgt van brandend maagzuur. Wellicht zie je een verband tussen momenten van of vlak na stress en de pijn in je slokdarm. Om er zeker van te zijn dat stress je maagzuur veroorzaakt, zul je dus je stressniveau moeten verlagen om te zien of daarmee je maagzuurproblemen ook afnemen of verdwijnen. Handige tips om stress te verminderen, vind je in de onderstaande artikelen:

Stress verlagen met behulp van een coach

Wanneer stress zorgt voor maagzuur is dit vrijwel zeker niet het enige symptoom van stress of een burn-out. Heb jij het gevoel dat je jouw stress niet alleen kunt verslaan? Kom dan in actie. Onze stress- en burn-out coaches kunnen jou helpen met een op maat gemaakt plan waardoor je effectief en blijvend van je stress af kunt komen, je beter gaat functioneren en fit, gelukkig en gezond wordt en blijft.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven