Gewoonten veranderen: hoe doe je dat?
Gewoonten veranderen is misschien niet altijd makkelijk, maar het kan je wel helpen naar een stressvrij en gelukkig leven. Vraag jezelf eens af welke gewoonten jij zou willen veranderen. Veel van onze dagelijkse gewoonten gebeuren vaak onbewust. De eerste stap naar het veranderen van ongezonde gewoonten is proberen hier bewustzijn in te brengen. Zo zul je meer inzicht krijgen in jouw gedachten en jouw handelingen. Bepaal eerst voor jezelf wat je onbewust doet. Kan het zijn dat je onbewust troost of ontspanning zoekt in ongezonde gewoonten? Sta eens bewust stil tijdens de momenten van deze gewoonten. Wist je bovendien dat ongezonde gewoonten vaak het gevolg zijn van teveel stress in je leven? Kortom, om succesvol gewoonten te kunnen veranderen is het dus van belang om eerst stress te verminderen
In dit blogartikel kom je meer te weten over de rol van onze hersenen bij het ombuigen van ongezonde gewoonten naar gezonde gewoonten. Daarnaast geven wij tips die jou kunnen helpen op weg naar meer goede gewoonten. Het veranderen van gewoonten vergt wat zelfdiscipline, maar het zal uiteindelijk leiden tot meer succes, geluk en meer plezier!
“Our lives change when our habits change.”
Gewoonten veranderen: waarom is dit lastig?
Het veranderen van gewoonten begint in onze hersenen. Een deel van onze hersenen houdt van routine en gewoonten. Er is echter ook een deel van de hersenen dat veranderingen wel aangaat. Dit deel gaat jou dan ook verder helpen. Zo krijgen nieuwe keuzes en betere gewoonten wel een kans. Het is misschien niet gemakkelijk om oude gewoonten te doorbreken, maar als je hier bewust mee aan de slag gaat, lukt het je zeker wel. Veel dingen doen we onbewust, zowel op persoonlijk als op professioneel gebied. Daarnaast hebben we vaak te maken met externe prikkels die ons in de verleiding kunnen brengen voor ongezonde gewoonten. Dat kan bijvoorbeeld social media zijn. Dit kan het veranderen van gewoonten lastig maken.
Welke gewoonten wil jij veranderen?
Welke gewoonten zou jij willen veranderen? Misschien is dat het vermijden van ongezonde voeding of stoppen met roken. Het kan ook zijn dat je graag meer wilt bewegen of wandelen of juist beter slapen. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat stress wordt verminderd door deze gezonde gewoonten toe te passen. Onze hersenen raken namelijk uit balans door stress. Dit maakt verandering aanbrengen in jouw dagelijkse gewoonten moeilijker.
Stress symptomen bij ongezonde gewoonten
Ongezonde gewoonten zijn vaak een reactie op stress. Het is dan ook van belang om stress symptomen bij jezelf te herkennen. Langdurig last van stress? Negeer de eerste signalen van overspannen niet. Wacht niet met het starten van betere gewoonten tot je overspannen bent of zelfs een burn out hebt. Wees dan ook alert bij de volgende stress symptomen:
- Piekeren of zorgen maken
- Negatieve gedachten
- Drukte in je hoofd
- Vermoeidheid
- Rusteloos gevoel
- Angstgevoelens
- Depressieve gevoelens
Daarnaast kunnen er lichamelijke klachten zijn als gevolg van stress, zoals hoofdpijn, buikpijn of eczeem. Bovendien kan er een verandering in eetlust zijn of darmklachten. Vaak leidt stress ook tot een hormonale disbalans Tenslotte zijn rusteloze benen ook vaak een symptoom van stress.
10 tips voor het veranderen van gewoonten
Het veranderen van gewoonten vergt niet alleen tijd en geduld, maar ook eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ontdek onze 10 tips:
1. Positieve mindset
Start met een positieve mindset oftewel een growth mindset in plaats van een fixed mindset. Bij een fixed mindset heb je voornamelijk gedachten die jou beperken in het maken van nieuwe keuzes of veranderingen. Wil je meer inzicht krijgen in jouw gedachtenpatronen? Dan kan een NLP training mogelijk helpen.
2. Brainfood
Het is belangrijk om goed voor jouw hersenen te blijven zorgen met de juiste voeding. Zo blijft jouw brein gezond en krijgen stress en negativiteit veel minder kans. Kies dagelijks voor voldoende brainfood. Brainfood verlaagt het stresshormoon cortisol en stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine
3. Doelen stellen
Schrijf bewust op welke gewoonten je zou willen veranderen, maar ook wanneer en waarom. Doordat je jezelf een doel stelt, zal het jou meer motivatie en positiviteit geven. Het bepalen van jouw persoonlijke waarden kan jou hierbij helpen.
4. Positieve omgeving
Zorg ervoor dat je in een omgeving bent waar jij je prettig voelt en dat jou inspiratie geeft. Ga ook om met gemotiveerde, positieve mensen, dat werkt aanstekelijk.
5. Heb geduld
Het veranderen van gewoonten kost tijd, men zegt dat er gemiddeld 21 dagen nodig zijn om een gewoonte te veranderen. Stap voor stap maak je elke dag een kleine verandering in je dagelijkse gewoonten. Kortom, heb geduld.
6. Wees mindful
Bewustzijn is belangrijk om gewoonten te kunnen veranderen. Door meer mindfulness toe te voegen in je leven, kun je dit oefenen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van meditatie, yoga,wandelen of bosbaden Bovendien helpt de natuur jou om meer bewust te worden. Tenslotte kunnen positieve affirmaties ook helpen.
7. Zelfliefde
Het veranderen van gewoonten doe je niet zonder zelfliefde. Je doet het voor jezelf en je bent het waard om een succesvol, gezond en gelukkig leven te hebben. Je zult jezelf dus oprecht moeten gunnen dat je nieuwe, gezonde gewoonten verdient. Herken jij jezelf in perfectionisme, faalangst of een laag zelfbeeld?
8. Vermijd externe prikkels
Probeer zoveel mogelijk prikkels van buitenaf te vermijden. Dit leidt je niet alleen af van jouw proces in het veranderen van gewoonten. Het kan ook zorgen voor negatieve energie wat ten koste kan gaan van jezelf.
9. Beloon jezelf
Beloon jezelf na elke goed stap in de goede richting. Spreek nooit negatief over jezelf. Door lief te zijn voor jezelf, ben je gemotiveerder en wordt het veranderen van gewoonten veel makkelijker. Toon daarnaast dankbaarheid voor elke stap die je maakt naar het veranderen van jouw gewoonten. Bovendien kun je alvast visualiseren hoe je straks bent, want ook dat zal jou motiveren.
10. Begin vandaag
Waarom wachten met het veranderen van gewoonten als je vandaag al een eerste kleine stap kunt maken? Bovendien is het een idee om de gewoonte die je wilt veranderen deel uit te laten maken van jouw ochtendroutine
Gewoonten veranderen voor meer succes en geluk
Het veranderen van jouw gewoonten kan lastig zijn, want veel van onze gewoonten gebeuren onbewust. Toch kan iedereen zijn of haar gewoonten veranderen. Met gezonde gewoonten kun je namelijk meer bereiken, zowel in je persoonlijke leven als op werkgebied. Goede gewoonten zullen jou veel voordelen geven. Zo ervaar je minder stress, meer innerlijke rust en meer positiviteit. Bovendien verbeter je jouw persoonlijke ontwikkeling
Kortom, ga jij ook stap voor stap op weg naar een nieuwe lifestyle met meer succes en geluk?