Zoeken

Zoeken sluiten

Wat is SOLK en wat heeft stress hiermee te maken?

vrijdag 8 juli 2022

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten, oftewel SOLK. Een hele mond vol en als je onder deze aandoening lijdt is het vaak ook een hoofd vol. Wat is SOLK en hoeveel invloed heeft stress op deze voor veel mensen nog onbekende aandoening?

Inhoudsopgave van deze blog over SOLK

Rugpijn-SOLK

Wat is SOLK?

SOLK is een diagnose die je krijgt indien je last hebt van lichamelijke klachten die geen duidelijk aanwijsbare reden hebben. Het kan zijn dat de klachten voortkomen uit psychische instabiliteit, echter is dit niet altijd het geval.

SOLK mag niet vergist worden met hypochondrie. In het geval van hypochondrie is er vooral angst om een aandoening te krijgen, bij SOLK zijn er daadwerkelijk lichamelijke klachten. Deze klachten bestaan voornamelijk uit pijn en zit niet tussen je oren. Er is een verschil tussen kortdurende- en langdurige SOLK. SOLK wordt ook wel ‘psychosomatische klachten’, ‘lichamelijk onbegrepen klachten’ of ‘somatoforme klachten’ genoemd.

Wat zijn de symptomen van SOLK?

Hoewel het lastig is om duidelijke symptomen van SOLK te benoemen zijn er wel een aantal veel voorkomende verschijnselen die hierop kunnen wijzen. SOLK bestaat haast nooit uit één enkele pijnklacht en in de regelmaat worden meerdere van de onderstaande ongemakken ervaren.

Wanneer krijg je de diagnose?

Voordat een diagnose SOLK definitief wordt, worden eerst alle mogelijke medische diagnoses uitgesloten. Wanneer je veel last hebt van pijn ergens in je lichaam is het belangrijk eerst een arts te raadplegen en uit te sluiten dat er medisch iets aan de hand is. Indien je nog niet naar de dokter geweest bent met je klachten is nu het moment.

Geen medisch aanwijsbare oorzaak, wel pijn of klachten

Je bent volledig onderzocht door verschillende artsen en zij kunnen geen medisch aanwijsbare reden vinden waarom jij deze pijn ervaart. De pijn vermindert wél zodra je pijnstillers slikt. Een voorbeeld van een aandoening die onder de noemer SOLK valt is fibromyalgie. In dergelijke gevallen krijg je deze diagnose te horen.

pijn-SOLK

Lichamelijke en psychische oorzaken

SOLK kan ontstaan na een blessure of aandoening, oftewel lichamelijke klachten. Er wordt meer pijn ervaren dan hoort bij deze kwaal en je herstelt niet op het tempo die normaliter verwacht wordt. Een voorbeeld: Je breekt je arm en nadat deze na een bepaalde periode volledig is hersteld, blijf jij pijn houden in je arm. Onderzoek geeft geen medisch aanwijsbare reden, je arm is officieel volledig genezen.

Emotionele instabiliteit kan ook SOLK veroorzaken. Je ziet deze diagnose vaak in combinatie met een depressie, burn-out of angststoornissen. Je kunt bijvoorbeeld veel last hebben van migraine aanvallen. Wanneer je de focus gaat leggen op de angst migraine te krijgen, kan dit de klachten opwekken of zelfs verergeren.

Als je lang genoeg denkt dat je rug pijn doet als je voorover bukt, is de kans groot dat je deze pijn ook ondervindt zodra je maar een klein beetje bukt. Deze rugklachten worden op dat moment veroorzaakt door een angststoornis. Een ander voorbeeld kan zijn dat je overtuigd bent, zonder enig bewijs, allergisch te zijn voor melk en je daadwerkelijk buikpijn krijgt zodra je melk drinkt. Maar het is dus niet per definitie dat je bij Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten dénkt dat er iets is. Soms is de pijn er gewoon.

SOLK zit niet tussen je oren

SOLK blijft een gevoelig onderwerp. Je omgeving begrijp je klachten niet of vindt dat het wel meevalt. Soms denken mensen zelfs dat jij je aanstelt of dat het tussen je oren zit.

Hierdoor nemen de klachten alleen maar toe en het gevoel van onbegrepen zijn groeit. Het is bewezen dat SOLK absoluut niet tussen je oren zit en mensen om je heen die hier te makkelijk over praten kunnen daardoor een doorn in het oog worden.

De wisselwerking met je welzijn

Een depressie kan SOLK versterken en SOLK kan een depressie veroorzaken. Een geestelijke afgifte op je lichaam komt vaker voor dan je denkt. Denk maar eens terug aan de ene dag dat je met het verkeerde been uit bed was gestapt. Niks was goed en je ontwikkelde in de loop van de dag ook nog hoofdpijn. Je gemoedstoestand gaf al aan dat je het rustiger aan moest doen, wat jij waarschijnlijk niet deed, en het gevolg was dat je pijn kreeg in je lichaam. Nu moest je wel afremmen.

Het is nu wel duidelijk dat SOLK een wisselwerking tussen jouw lichaam en geest kan zijn. Naast dat je lichamelijke pijn ervaart kun je geestelijk ook aardig wat klachten ontwikkelen. Pijn kan angsten triggeren en, indien je niet de juiste behandeling krijgt, kan eindigen in een burn-out of depressie.

Mensen met SOLK kunnen een angststoornis ontwikkelen

Hier komen vaak ook angststoornissen bij kijken, wat helemaal niet zo vreemd is. Je leeft met pijn, je voelt je niet begrepen, je hebt geen zin meer om het uit te leggen en je gaat je grens wat je aankan meer dan voorbij. Waarschijnlijk slik je daarnaast nog pijnmedicatie want de arts kan je niet meer verder helpen. Dit is niet de oplossing waar je op gehoopt had maar iets anders wordt je ook niet aangeboden.

Hoofdpijn-SOLK

Hoe krijg je de balans terug?

Doordat je al langere periode met onverklaarbare lichamelijke klachten rondloopt is de druk op je psyche onverminderd hoog. Continu overprikkeld zijn, spanning voelen en overbelast zijn heeft een negatieve uitwerking op je geestelijke gezondheid. Je zult merken, zodra je gaat werken aan je depressie- of burn-outklachten, dat jouw lichamelijke klachten ook beter te hanteren zijn.

Wanneer SOLK door stress wordt veroorzaakt

Ik schreef net al dat SOLK zowel fysieke als psychische aandoeningen kan hebben. Het kan ook veroorzaakt worden door stress. Nogmaals: dit betekent niet dat het tussen je oren zit. Het is dan een daadwerkelijke fysieke uiting van mentale problemen.

Een professionele coach kan jou helpen controle terug te krijgen over jouw lichaam en door middel van een fasenplan meer inzicht te krijgen op de uitwerking die jouw stressklachten hebben op jouw lijf. Wandelcoaching, of soms zelfs cognitieve gedragstherapie, zijn bij uitstek bekende behandelmethodes om SOLK onder controle te krijgen en de kwaliteit van jouw leven aanzienlijk te verbeteren.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven