Stress is iets dat ons vrijwel allemaal raakt. In onze hedendaagse, complexe maatschappij nog meer dan ooit te voren. “Hoe kom ik van stress af?” is een zeer veelvuldig gestelde vraag in zoekmachines. Dat geeft wel aan hoe zeer dit onderwerp onder mensen leeft en dat het voor veel mensen echt een probleem is of dreigt te worden. Van stress afkomen, is belangrijk. Om je goed te voelen, maar ook om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Ernstige stressklachten zorgen jaarlijks voor grote problemen. Denk maar eens aan de honderdduizenden mensen die te kampen hebben met een burn-out. Zo ver wil jij het natuurlijk niet laten komen. Ervaar je stress, dan is het verstandig om hier vanaf te komen. Maar hoe kom ik van stress af? Dat is de grote vraag. Ik help je hier graag bij.
Voordat ik concrete tips geef over hoe je van stress af kunt komen en voordat jij aan de slag gaat hiermee, is het belangrijk om vast te stellen wat de oorzaak is van je stress. Stress kun je op diverse manieren tegengaan of verhelpen. Wie vaker blogs leest van Liberi, zal inmiddels weten dat ik altijd sterk adviseer om stress bij de bron aan te pakken. Doe je dit niet, dan is het als het ware dweilen met de kraan open. Je kunt symptomen van stress wel bestrijden, maar zolang de oorzaak van je stress in stand blijft, zul je de stress zelf nooit op kunnen lossen.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je hiernaast de symptomen niet moet bestrijden. Het aanpakken van de bron is wellicht niet op elk moment realistisch. Er kan een onverwachte gebeurtenis optreden die je stress oplevert. Dan is het natuurlijk verstandig om je te richten op het hier en nu: je ervaart nu stress, hoe kom je daar vanaf? Dadelijk volgen de tips, eerst nog iets meer over de oorzaak.
Gelukkig is in veel gevallen de oorzaak van stress duidelijk. Je kunt meestal zelf een verband leggen. Dat heet ermee te maken dat chronische stress vaak de boosdoener is. Een keertje stress hebben we allemaal. Aanhoudende stress vormt in de basis echter een probleem. Wanneer je last hebt van chronische stress betekent dit vaak dat er een bepaalde stressor (veroorzaker van stress) vrijwel continu of in elk geval met zeer grote regelmaat aanwezig is.
Dit betekent eveneens dat de kans groot is dat jouw stress wordt veroorzaakt door een constante factor in je leven. Een belangrijke factor zelfs. Bijvoorbeeld je werk, gezin, relatie of misschien wel een bepaalde eigenschap die ervoor zorgt dat je regelmatig stress ervaart. Als je vraag: hoe kom ik van stress af?, dan is het eenvoudigste antwoord: neem de bron weg. Alleen: dat is niet altijd mogelijk. Is je werk de bron van je stress, dan betekent dit uiteraard niet automatisch dat jij jouw baan op wilt zeggen. Wordt je stress veroorzaakt door je relatie, dan ga je deze natuurlijk niet direct verbreken.
Wanneer je weet wat jouw stress veroorzaakt, kun je jezelf bepaalde vragen stellen. Een antwoord vinden op deze vragen, betekent dat jij jezelf de mogelijkheid biedt om wat aan die stress te doen. Stel jezelf eens de volgende vragen:
In veel situaties zul je merken dat er directe verbanden zijn tussen jouw gedrag/handelen en stress, dat van een ander, of een combinatie hiervan. Door jezelf hiervan bewust te worden (ik raad aan om introspectie toe te passen) zul je tevens merken dat je lang niet altijd rigoureuze maatregelen hoeft te treffen. Praten helpt vaak. Mocht dit niet voldoende zijn, probeer dan eens te werken met een G-schema. Dit kan je helpen antwoorden te vinden op de bovenstaande vragen.
Heb je last van stress, pak dan dus altijd de bron aan. Neem je de oorzaak van de stress weg, dan zullen de gevolgen namelijk ook verdwijnen. Daarnaast kun je natuurlijk ook de gevolgen aanpakken. Stress heeft namelijk vervelende gevolgen die je functioneren negatief kunnen beïnvloeden. Hoofdpijn, last van je buik, onnodig fouten maken: het zijn voorbeelden van de gevolgen van stress die zeer veel mensen ervaren.
Je krijgt last van stress omdat je lichaam bepaalde reacties geeft in een stress-situatie. Zo worden er bepaalde hormonen aangemaakt. Deze hormonen stellen je in staat om met stressvolle situaties om te gaan. Echter: je lichaam kent het verschil tussen gezonde stress (bijvoorbeeld vluchten van gevaar) en ongezonde stress (bijvoorbeeld werkstress) niet. Wanneer je structureel wordt blootgesteld aan ongezonde stress, kunnen de hormonen in je lichaam in te grote hoeveelheden aanwezig blijven omdat ze onvoldoende worden afgebroken.
De sleutel tot het verlagen van je stress is dan ook om je lichaam (en geest) te helpen verwerken. Hiervoor kun je tal van activiteiten ondernemen, zoals:
Fysieke activiteiten helpen bij de productie van belangrijke gelukshormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat je hormoonbalans wordt hersteld en geven je, zoals de naam al doet vermoeden, een gelukkig gevoel. Fysieke activiteiten zijn dus zeer geschikt om stress te verminderen. Als jij je afvraagt: hoe kom ik van stress af met ontspanningsoefeningen, dan kun je onder andere kijken naar:
Een combinatie van fysieke inspanning en ontspanning werkt voor veel mensen uitstekend. Vergeet ook zeker de basis niet: gezond eten, zorgen voor voldoende slaap en lekker buiten zijn in de natuur. Wist je dat de natuur een versterkend effect heeft op het reduceren van stress? Praat daarnaast over je stress met mensen die je vertrouwt.
De bovenstaande tips zullen veel mensen helpen om stress terug te dringen of te verhelpen. Maar wat nu als dat niet lukt? Hoe kom ik van stress af wanneer alle tips niet helpen? Waarschijnlijk heb je dan de hulp nodig van een professional. De coaches van Liberi staan voor je klaar. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606