Zoeken

Zoeken sluiten

Hoe herken ik een burn-out bij mijn partner?

dinsdag 12 mei 2020

Hoe herken ik een burn-out bij mijn partner? Dat is een belangrijke vraag om jezelf te stellen. Een burn-out is iets dat jaarlijks honderdduizenden mensen raakt. Het is een utopie om te denken dat al deze gevallen voorkomen hadden kunnen worden. Alertheid kan in sommige gevallen echter wel het verschil maken. Wie getroffen wordt door een burn-out, loopt deze niet van de ene op de andere dag op. In een vroeg stadium de signalen van een burn-out herkennen, kan grote problemen voorkomen. Hoe eerder je een burn-out namelijk herkent, des te beter je achteruitgang een halt toe kunt roepen en kunt werken aan herstel. Alleen: de feiten wijzen uit dat mensen hun burn-out lang niet altijd direct herkennen. Als partner is er voor jou een belangrijke rol weggelegd.

Heb jij het idee dat jouw partner wellicht een burn-out heeft, of aan het ontwikkelen is? Onderneem dan actie. Met de hulp van onze burn-out coaches kan iedereen herstellen van een burn-out. In een vroeg stadium hulp zoeken, betekent niet alleen dat grotere problemen voorkomen kunnen worden; de weg naar volledig herstel zal ook korter duren. Je vraagt je vast af: hoe herken ik een burn-out bij mijn partner? En als je deze eenmaal vermoedt of herkent, wat zijn de volgende stappen? Ik help je graag, want jouw hulp voor je partner kan van onschatbare waarde zijn.

herkennen burn-out partner

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe herken ik een burn-out bij mijn partner? De vroege signalen van een burn-out

Zoals ik in de inleiding al schreef: een burn-out komt niet uit de lucht vallen. Een burn-out is het resultaat van langdurige chronische stress. Wie last heeft van chronische stress zal deze niet volledig kunnen verwerken. Met andere woorden: je krijgt te maken met meer stress dan je geest en lichaam aankunnen. Blijft de stress aanhouden dan betekent dit dat je steeds verder de grens van wat je aankunt overschrijdt. Dit zal er uiteindelijk toe kunnen leiden dat je uitvalt door een burn-out.

Voordat dit gebeurt, doorloop je echter andere stadia. Loopt jouw partner een verhoogd risico op het oplopen van een burn-out, dan is het belangrijk om in een vroeg stadium al alert te zijn op mogelijke signalen. Er zijn zeer veel symptomen van een burn-out mogelijk. Wellicht herken je één of meerdere symptomen bij je partner. Indien dit het geval is, betekent dit nog niet dat jouw partner al een burn-out heeft. Het is heel goed mogelijk dat de symptomen in in een eerder stadium optreden. Vervelend voor je partner, natuurlijk, maar dit geeft jou wel de kans om in actie te komen. Zouden de symptomen pas optreden wanneer een burn-out daadwerkelijk een feit is, dan zou je nooit op tijd kunnen helpen.

Hoe herken in een burn-out bij mijn partner in een vroeg stadium?

Hoewel geen twee burn-outs exact hetzelfde zijn, zijn er desondanks wel signalen die vrij duidelijk en vrij vroeg te herkennen zijn. Zeker wanneer je weet hoe jouw partner reageert onder stress. Iedereen reageert hier namelijk op een bepaalde manier op. Bij de een is dit duidelijker dan bij de ander. Wees jezelf bewust van het feit dat een reactie of stress niet alleen betekent dat iemand bepaald gedrag kan gaan vertonen, maar dat het juist ook kan gaan om het stoppen van bepaald gedrag of het ontbreken van bepaalde gewoontes.

Herkenbare klachten in aanloop naar een burn-out

Wie te maken krijgt met structurele stress, zal altijd de gevolgen daarvan ondervinden. Als oplettende partner zul je vrijwel altijd gedragsveranderingen constateren. Deze kunnen overduidelijk zijn, maar ook zeer subtiel. Wellicht herken jij punten uit de onderstaande lijst. Deze kunnen je houvast geven in een gesprek. Daar kom ik later op terug. Herkenbare klachten in aanloop naar een burn-out kunnen onder andere zijn:

De bovenstaande lijst is verre van compleet. Dit zijn echter wel klachten waarvan wij uit ervaring weten dat zij met regelmaat voorkomen. Jij kent echter je partner het best. Dus wellicht het beste antwoord op de vraag “hoe herken ik een burn-out bij mijn partner?” is door te kijken naar afwijkend gedrag en dit te proberen herleiden naar stress.

steun partner burn-out

Waarom de steun van een partner belangrijk is

Iemand die last heeft van extreem veel stress of een burn-out, is zichzelf niet. Mensen vinden het vaak moeilijk om over een burn-out te praten. Dit geldt in het bijzonder voor mannen. Een partner die een burn-out niet erkent kan ervoor zorgen dat mensen die toch al moeite hebben om er over te praten, nog verder in hun schulp kruipen.

Hoe herken ik een burn-out bij mijn partner? Doe een burn-out test

Liberi biedt een gratis burn-out test aan. Deze test maakt gebruik van een wetenschappelijk onderschreven methode. De test wordt ook door huisartsen en psychologen gebruikt bij het vaststellen van psychische problemen. Deze geeft dus een zeer accuraat beeld van hoe het met iemands stressniveau gesteld is. Je kunt iemand anders een burn-out test laten doen, bijvoorbeeld je partner. Maar hoe pak je dit aan? Soms staan mensen open voor hulp, of zijn zij zelfs blij dat iemand pro-actief is. Sommige mensen schieten echter in de verdediging of bijten van zich af door te zeggen dat zij helemaal geen hulp nodig hebben.

Benader je partner voorzichtig, maar spreek vooral je zorgen uit. Wijs hem of haar op de signalen die jij hebt gezien en benadruk dat je het beste voor hem of haar wilt. Een burn-out test oordeelt niet, maar stelt eenvoudigweg objectief vast in hoeverre het risico op een burn-out aanwezig is, of dat deze zich misschien al heeft gemanifesteerd. Vind je het moeilijk om een gesprek aan te gaan, lees dan deze tips.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat is de volgende stap?

Wanneer zowel jij als je partner ervan overtuigd zijn dat je partner gebaat is bij hulp, kun je contact opnemen met ons. Wij zullen jullie dan zo spoedig mogelijk koppelen aan een burn-out coach in de buurt voor een vrijblijvend intakegesprek. Je partner kan dit gesprek alleen voeren, maar het is zeker ook een goed idee als je hier zelf ook bij aanwezig bent. Zo zorg je voor nog meer begrip van de mogelijke burn-out van jouw partner. Tijdens dit gesprek kunnen de resultaten van de burn-out test besproken worden. De coach kan vervolgens aan jullie uitleggen hoe jouw partner geholpen kan worden met een persoonlijk plan. Hopelijk heb ik jouw vraag “hoe herken ik een burn-out bij mijn partner?” goed en volledig beantwoord. Ik wens je veel succes en wij staan voor jullie klaar.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven