Zoeken

Zoeken sluiten

Nooit meer de oude na een burn-out!

maandag 3 december 2018

Voor iemand, die een langere tijd heeft geworsteld met een burn-out, zou de vraag: “En.. ben je weer helemaal de oude?” bekend in de oren kunnen klinken. Een confronterende vraag, want herstellen na een burn-out, hoe meet je dat? Na een blessure kun je op de halve marathon tijden met elkaar vergelijken, waardoor je kunt aantonen hoe het gesteld is met je conditie. Na een burn-out is er vaak geen sprake van zulke duidelijke meetbare eenheden.

Een burn-out kan voelen als een zoektocht naar jezelf. Zingeving en identiteitsvragen horen daarbij. Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Maar ook zeker, wie was ik? Voor mijn burn-out werkte ik weken van 70 uur, had ik een druk sociaal leven en ging ik in het weekend soms tot 6.00 ’s ochtends door met grote hoeveelheden alcohol. Tijdens en na mijn burn-out kon ik dat niet meer. Hieruit mag ik concluderen dat ik niet meer de oude ben geworden.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ging het dan zo goed met je?

De avond en nacht voordat mijn uiteindelijke inzinking kwam, was weer zo’n wilde avond en nacht geweest. Ondanks een nacht van 3 uur slaap was ik toch “gewoon” weer aanwezig om 10.00 uur op een sociale verplichting. Tot mijn lijf besloot dat het genoeg was, dat ik mezelf lang genoeg had uitgeput. Toen leek ook het vermogen om zo intensief te leven, werken en te feesten weg.

Mijn herstel van mijn burn-out heeft 4 jaar geduurd. Dit is voor een groot gedeelte toe te schrijven aan mijn eigen boosheid over het feit, dat mijn lijf me in de steek leek te laten. Ik heb mijn burn-out aangepakt zoals ik alles in het leven tot dan aanpakte. Heel hard werken en het proberen te overwinnen. Mede daarom start het Liberi Fasenplan altijd eerst bij acceptatie. Zolang je niet accepteert, dat de oude jij je hier heeft gebracht en dat verandering van hoe je je leven leeft de enige weg naar duurzaam herstel is, kan geen coach, geen pil of zelfhulpboek je helpen.

burn-out-niet-meer-meer-mijzelf

Het ging namelijk helemaal niet goed met mij. Dat ik het vermogen had om te negeren dat ik dagelijks roofbouw pleegde op mijn gezondheid is niet iets om trots op te zijn. Ook in de weken en maanden voor mijn instorting, schreeuwde mijn lijf om genade. Pijnstillers, cafeïne en alcohol maken veel klachten dragelijk. Het kon niet verhinderen dat ik ook voor mijn burn-out al nachtelijke paniekaanvallen, black-outs en watten in mijn hoofd had zitten.

Van acceptatie naar integratie

Dat de gedachte is, dat we weer de oude moeten worden, lijkt er gewoon bij te horen. Zo kijken we tegen de blessures van het leven aan. De marathon moet weer gelopen worden met de snelheid van daarvoor en als het even kan nog sneller. Albert Einstein wist het al: “Steeds hetzelfde doen en andere resultaten verwachten, is de definitie van waanzin”.

Wellicht lees je mijn verhaal en denk je: Ja die Reinoud heeft het wel over zichzelf afgeroepen. Mijn burn-out daar kon ik niets aan doen, dat komt door iemand of iets anders of een legio aan factoren. Ook dan is acceptatie essentieel. Wij hebben namelijk geen invloed op die ander of de chaos en onrechtvaardigheid van deze wereld. Wij hebben alleen invloed op hoe wij hier mee omgaan. Ook al ben je slachtoffer van de omstandigheden, alleen door zelf verandering aan te brengen in die dingen waar je wél invloed op hebt, komt groei tot stand.

Als je doel is om weer de oude te worden dan zal dat vast lukken. De uitkomst zal ongetwijfeld ook dezelfde zijn. Als je je verantwoordelijkheid voor jouw leven neemt en wilt luisteren dan kun je de waardevolle lessen die een burn-out met zich meebrengt integreren in je leven. Eenmaal terug in je kracht op je werk, bij je familie of vrienden zul je merken dat het niet terugvallen in oude ongezonde patronen een enorme uitdaging kan zijn. Jij weet inmiddels dat je bent veranderd de rest van de wereld nog niet!

Vind je mij nog wel aardig?

Toen ik terug kwam op mijn werk en geen 70 uur meer wou werken, soms zelfs nee zei en mijn grenzen bewaakte, was dat schrikken voor sommige collega’s. Dat ik niet meer elk weekend wou gaan stappen was ongezellig en dat ik vaker koos voor wat ik nodig had was voor iedereen wel even wennen. De weg terug naar jezelf, het in contact staan met wat energie geeft en energie slurpt zorgt voor andere keuzes. Dat er hierdoor iets gebeurt in de interactie met de mensen om je heen mag geen verrassing zijn.

Hier hoort onzekerheid bij. Ook al zorgde de oude jij ervoor dat je er letterlijk aan kapot bent gegaan, de oude jij heeft je ook alles gebracht wat je nu hebt zowel op materieel als immaterieel gebied. Ik heb een heel aantal contacten, die samen met mij gingen feesten, niet meer. Door de weg naar mijzelf heb ik mijn baan opgezegd en zie ik een aantal collega’s, die ik al 10 jaar ken, niet meer. Echter de relaties die bleven hebben zich verdiept en zijn vele malen waardevoller geworden.

Als jij twijfelt of je de moeite waard bent, terwijl je precies bent wie je hoort te zijn, dan maak je het lastig voor anderen om van je te houden. Wees trots op de weg die je hebt afgelegd en wie je bent geworden. Accepteer jezelf en je zult diepere verbinding aangaan met de mensen die er echt toe doen.

niet-meer-de-oude-na-burn-out

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

De kracht van de kwetsbaarheid.

Op de vraag of ik weer helemaal de oude ben, antwoord ik tegenwoordig standaard: “nee gelukkig niet”. Ik was een ander mens en ik ben nu mijzelf geworden. Het leven met een beeld van wat voor soort mens ik moest zijn terwijl ik niet in contact stond met wat goed voor mij is en wat goed bij mij paste is voorbij. Ik leef niet meer het leven van/voor een ander. Ik leef mijn eigen leven.

Op de vraag of je na een burn-out niet veel kwetsbaarder bent kan ik lachend antwoorden: “gelukkig wel!” Ik kan me veel kwetsbaarder opstellen en hoef me niet meer te verschuilen. Er schuilt namelijk een enorme kracht in kwetsbaarheid. Ik voel me krachtiger dan ooit. Ik hoef die kracht alleen niet meer te putten uit de goedkeuring van de ander. Mijn kracht komt voort uit verbinding met mijn lijf, mijn gevoel en de ander. Dat dit inhoudt dat ik wel eens nee moet zeggen is geen zwakte. Het is goed voor jezelf zorgen.

Ik ontmoet veel mensen die zich leeg van binnen voelen. Mensen die zich ongezien, niet gewaardeerd en uitgeput voelen. Toen ik mij zo voelde, heb ik zoveel mogelijk mensen aangeklampt met de vraag of ze me konden helpen. Velen deden een poging, maar uiteindelijk liep ik toch weer dezelfde doodlopende straat in. Er is maar 1 persoon die jou heel kan maken, en dat ben jij!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven