Zoeken

Zoeken sluiten

Nergens zin in hebben

zaterdag 2 november 2019

Nergens zin in hebben door burn-out: Tips om uit de sleur te komen

Nergens zin in hebben is een kenmerk van een burn-out; je bent zo lang doorgegaan, dat je lichaam nu helemaal op is. Je hebt geen energie meer, je bent prikkelbaar, je stemming is verslechterd en je hebt nergens meer zin in. Als de wekker ‘s morgens gaat voel je geen behoefte om op te staan, waar je eerst nog plezier had in je werk, voelt het nu als een zware last. Zelfs als er leuke dingen gepland staan blijf je liever liggen onder je warme deken.

Hoewel mensen je zeggen dat je leuke dingen moet gaan doen, heb je daar absoluut geen behoefte aan. Alles lijkt vermoeiend, te druk, niet leuk, te onzeker en/of te moeilijk. Je ziet geen plezier meer in de dingen die je voorheen zo leuk vond. Hoe kom je hier vanaf? Hoe zorg je dat je weer wat meer levensvreugde gaat ervaren? En dat je je wat energieker voelt en wél leuke dingen wilt ondernemen? Onderstaande tips kunnen hulp bieden.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stilstand is achteruitgang

Wanneer je een burn-out hebt voelt het in het begin vanzelfsprekend om niets te doen. Om veel te slapen, op de bank te liggen en tv te kijken. Je hebt het gevoel nergens toe in staat te zijn waardoor je niet vooruit bent te branden. Het is logisch dat je nergens zin in hebt als je thuis zit met een burn-out, toch is het vaak zo dat stilstand achteruitgang is. Door echt helemaal niets anders te doen dan overdag slapen en op de bank hangen wordt de situatie niet beter. Je wordt er nog vermoeider van, je voelt jezelf nutteloos omdat je de hele dag niets doet en het kan zelfs leiden tot een depressie.

Belangrijk is dus om wel in beweging te komen of activiteiten te ondernemen, maar wel iets wat bij jou past en in een rustig tempo. Een aantal dingen die je kunt doen zijn:

Ga naar buiten

Al ga je iedere dag maar 10 minuten lopen buiten, het belangrijkste is dat je de deur uit gaat. Ga lekker een rondje wandelen, geniet van de natuur om je heen en adem de frisse lucht in je longen. Buitenlucht is verfrissend, het helpt je om even uit je hoofd te komen en de natuur zorgt voor een rustgevend gevoel. Probeer dit iedere dag te doen, zodat je er een gewoonte van maakt om dagelijks naar buiten te gaan.

Juist de ontspannende en rustgevende werking van de natuur is ook de reden dat wij wandelcoaching aanbieden.

geen zin kom in beweging

Pak een oude hobby op

Wat heb je altijd leuk gevonden om te doen? Welke hobby voerde je met veel plezier uit en kon je volledig in opgaan? Pak deze oude hobby weer op en ervaar wat dit met je doet. Dit kan van alles zijn, zoals: fotograferen, met planten bezig zijn of iets creatiefs zoals tekenen of schilderen. Door hier mee bezig te zijn kun je je gedachten verzetten. Misschien is het in het begin lastig om je ertoe te zetten, maar de kans is zeker aanwezig dat het uiteindelijk fijn is om er mee bezig te zijn. Het is wel belangrijk om dit te doseren, zodat je jezelf niet direct weer voorbij loopt. Om dit te voorkomen kun je een wekker zetten, zodat je na 30 minuten of een uur even rust neemt.

Plan iets in met een vriend(in)

Nergens zin in hebben en alleen zijn kan ervoor zorgen dat je gaat piekeren en uiteindelijk weer in bed beland. Vraag daarom een vriend(in) om eens wat af te spreken. Als je hier de energie niet voor hebt kun je iemand bellen voor een gezellig gesprek. De positieve energie van anderen kan prettig zijn en kan jou helpen om even uit de negatieve spiraal te komen.

Kom in beweging

Beweging zorgt ervoor dat er hormonen worden aangemaakt waardoor jij je wat prettiger voelt, zoals endorfine en dopamine. Ga een stukje wandelen of fietsen, beoefen yoga of ga sporten in een rustig tempo. Door te bewegen komt je lichaam op gang en kun je even uit je hoofd komen. Daarnaast zul je merken dat het achteraf een voldaan en goed gevoel geeft. Nergens zin in hebben kan het lastig maken om dit op te pakken, maar juist door dit wel te doen, zul je merken dat je weer wat beter in je vel komt te zitten.

Ontdek een nieuwe hobby

Hoewel een oude hobby oppakken goed kan werken, kan het ook goed zijn om nieuwe dingen te ontdekken. Het is soms even zoeken om te ervaren welke nieuwe hobby bij je past, maar het is heerlijk om te merken dat je weer plezier hebt in iets wat je doet.

hobby tegen een burn-out

Noteer iedere dag wat goed ging

Nergens zin in hebben gaat vaak gepaard met een sombere stemming of neerslachtig gevoel. Juist daarom is het belangrijk om iedere dag focus te leggen op wat goed ging die dag. Wat gaf je een lach op je gezicht? Wat heb je gedaan terwijl je er eigenlijk geen zin in had? Waar ben je dankbaar voor? Wat ging goed vandaag? Door dit op te schrijven zul je merken dat een dag minder negatief is dan dat je eigenlijk dacht. Iedere dag zijn er namelijk wel kleine momenten om dankbaar voor te zijn, dingen die goed gingen. Noteer dit en voel de positieve energie en dankbaarheid in je lichaam stromen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Nergens zin in hebben: pak de draad weer op

Nergens zin in hebben kan erg lastig zijn en je ervan weerhouden om te genieten van het leven en dingen te ondernemen. Echter is het juist belangrijk om in beweging te komen en om iedere dag iets te doen waar je blij van wordt. Hoe moeilijk het ook is om je daartoe te zetten, achteraf zul je ervaren dat je blij bent dat je de stap hebt gezet. Probeer wel te doseren zodat je ook nog voldoende tijd hebt voor ontspanning en rust, want ook die momenten zijn van groot belang.

Merk jij dat nergens zin in hebben soms de overhand neemt en wil je dat graag veranderen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. De coaches van Liberi zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en helpen jou graag verder. Zodat jij uiteindelijk

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven