Zoeken

Zoeken sluiten

Manifesteren

woensdag 22 december 2021

“Je kunt je dromen manifesteren!” Een uitspraak die je vast wel eens bent tegengekomen. Misschien gaan je nekharen recht overeind staan bij dit soort beweringen. Mogelijk word je juist nieuwsgierig en denk je: ‘hoe dan?’ Wat is manifesteren nu precies? Is dit ‘zweverig’, of kan iedereen er wel iets mee? En hoe werkt manifesteren dan? In deze blog vind je op deze (en meer!) vragen een antwoord.

Wat is manifesteren?

Er zijn meerdere definities voor het woord manifesteren. Zo betekent het bijvoorbeeld ‘aan het licht brengen’ of ‘openbaren’. ‘Zichtbaar worden’ en ‘zich vertonen’ zijn andere betekenissen. Met andere woorden: iets dat er eerder nog niet was (of dat verbogen was) wordt zichtbaar. Iets komt tot uiting. Denk aan een plantje dat ontkiemt. Het zaadje lag eerst nog onder de grond. Er was nog niets te zien, het was onzichtbaar. Als het zaadje ontkiemt vouwt een klein groen stengeltje zich naar buiten. Het ‘vertoont zich’. Het begint klein, maar gaat daarna verder groeien. Op termijn kan een majestueuze eikenboom ontstaan, terwijl die begonnen is als een klein eikeltje in de grond.

manifesteren eik

Deze vergelijking gaat ook op voor onze wensen, doelen, dromen en verlangens. Inherent aan dromen is het feit dat ze nog geen realiteit zijn. We wensen iets dat nu nog niet zichtbaar is. Of dat nu een andere baan is, een lege inbox, of een nieuwe partner. Zaadjes ontkiemen niet zomaar. Ze hebben een bepaalde temperatuur nodig om te ontkiemen. Daarnaast zijn voldoende water en een goede voedingsbodem essentieel.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Manifesteren is in actie komen

Een wens uitspreken en er vervolgens niets mee doen is dus hetzelfde als een zaadje in een kaal schaaltje leggen en hopen dat hij uitkomt. Dat gaat niet gebeuren! Het is dus nodig dat we in actie komen. Er is werk aan de winkel. Maar voordat we tot actie overgaan is het van belang dat we onze dromen en doelen helder hebben. Er zijn talloze zaadjes te koop. Eveneens zijn er talloze dromen. De eerste stap van manifesteren is helder krijgen wat we willen. Je persoonlijke waarden spelen hierbij een rol.

Wat wil ik?

Je kunt voor jezelf eens opschrijven wat jouw wensen, doelen, dromen en verlangens zijn. Dit kan op alle levensgebieden zijn: van wonen en gezondheid tot werk en geld. Van relaties tot hobby’s of zingeving. Denk er niet te lang over na: schrijf gewoon alles op wat in je opkomt. Je hoofd heeft er mogelijk allerlei oordelen over. “Dat kan toch niet? Dit lukt mij toch nooit! Ik heb het veel te druk om daar aan te werken.” Dit zijn alle drie voorbeelden van belemmerende overtuigingen die de kop op kunnen steken. Laat je echter niet weerhouden door dit soort negatieve gedachten. Droom groot. Slechts als jij aandacht durft te geven aan je werkelijke verlangens, kun je tenslotte proactief stappen zetten om ze te realiseren.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Is manifesteren niet zweverig?

Allereerst moeten we ons afvragen wat de term ‘zweverig’ inhoudt. De één vindt het al zweverig om een kaarsje aan te steken als je na gaat denken over je doelen. Of om van te voren de tijd te nemen om te mediteren. Een ander vindt het pas zweverig als er een kristallen bol aan te pas komt om zogenaamd de toekomst te voorspellen. Of manifesteren zweverig is hangt dus volledig af van jezelf. Jíj bepaalt hoe je het vormgeeft.

Hoe, wat, of waarom?

We zijn snel geneigd om te beginnen met ons afvragen hoe we een bepaald doel kunnen behalen. Dit is lang niet altijd helder aan het begin. Onze focus op het ‘hoe’ kan ons proces van manifesteren blokkeren. Het is daarom aan te raden onze focus te leggen op de ‘wat’ en de ‘waarom’. Wát wil je precies bereiken? En waarom is dat belangrijk voor je? Door jouw persoonlijke ‘waarom’ helder voor ogen te hebben motiveer je jezelf uiteindelijk om stappen te gaan zetten (de ‘hoe’).

Als je een lijstje hebt met jouw doelen en wensen is het belangrijk keuzes te gaan maken. Welke dingen wil je het liefst realiseren? Kies er één tot maximaal drie om nu aan te gaan werken. Als je er meer kiest is de kans groot dat je focus verliest en zodoende nergens écht toe komt. Schrijf je uitgekozen intenties helder voor jezelf op. Kan je geloven dat deze dingen werkelijkheid kunnen worden? Heb je er vertrouwen in dat het je gaat lukken, ook al weet je nu nog niet hoe? Dat is belangrijk. Als je geen vertrouwen hebt ben je namelijk niet goed gemotiveerd om er werk van te maken. Dan wordt het een self fulfilling prophecy.

Manifesteren is visualiseren

Als je jouw intenties helder hebt, is het belangrijk dat je kunt gaan voelen hoe het zal zijn als ze werkelijkheid zijn geworden. Ons brein maakt geen onderscheid tussen dingen die werkelijk gebeuren en dingen die we ons inbeelden. Denk bijvoorbeeld aan angst: vaak is er geen werkelijke reden om bang te zijn. Tóch voelen we ons angstig. Dat is de kracht van ons inbeeldingsvermogen! Je kunt dit vermogen van je brein naar je eigen hand zetten. Beeld je in hoe het zal zijn als jij jouw doel hebt bereikt. Probeer het je zo helder mogelijk in te beelden. Dit heet visualiseren. Wat doe je dan? Wat heb je bereikt? Met wie ben je? Hoe voel je je? Waar ben je? Je kunt dit in gedachten doen, maar het werkt nog beter als je het opschrijft.

Affirmaties

Onderzoek heeft aangetoond dat het herhalen van positieve affirmaties helpt om ons beter te voelen. Een affirmatie is een korte, positieve en krachtige zin. Onze gedachten en overtuigingen (onze mindset) beïnvloeden hoe wij de werkelijkheid ervaren. Door onze gedachten te voeden met positieve boodschappen gaan we ons dus beter voelen. We gaan steeds meer geloven dat we ons doel kunnen bereiken. Dit proces heet autosuggestie. Twee voorbeelden van affirmaties zijn de volgende.

“Mijn positieve houding creëert een fijne sfeer op de werkvloer.”
“Mijn leven is gevuld met liefdevolle relaties.”

Affirmaties zijn heel persoonlijk. Neem dus de tijd om bij jouw intenties passende en krachtige affirmaties te bedenken.

Manifesteren affirmaties

Manifesteren is praktisch

Nu is het dan tijd om in actie te komen. Wat is nodig om jouw intenties te manifesteren? Wat kun jij zelf doen? Welke dingen moet je misschien loslaten om ruimte te maken voor jouw doelen? Welke belemmerende overtuigingen moet je loslaten om tot actie over te gaan? In hoeverre ben je bereid dat werkelijk te doen? Welke eerste kleine stap kun je vandaag al zetten? En over een week? Of over een maand? Nu kun je je doelen SMART gaan formuleren. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Manifesteren is dus ook gewoon heel praktisch.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Manifesteren is leuk!

Zorg dat je geen stress ervaart bij het manifesteren. Het gaat er juist om dat je enthousiast bent over jouw doelen. Laat je leiden door de dingen waar je nieuwsgierig naar bent. Waar heb je écht plezier van? Waardoor krijg jij een glinstering in je ogen? Als je je hier op richt, richt je je op positieve gevoelens. Speelt er toch stress mee, dan heb je jezelf mogelijk te veel druk opgelegd. Houd het ontspannen. Het hoeft niet allemaal vandaag. Die eikenboom was er ook niet in één dag. Houd wel je doel voor ogen, zodat je gemotiveerd blijft om telkens kleine stapjes te zetten. En kun je wel wat hulp gebruiken, dan staan de coaches van Liberi voor je klaar! Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven