Zoeken

Zoeken sluiten

Intrinsieke motivatie

dinsdag 1 december 2020

Wanneer je je gemotiveerd voelt, geeft dat je leven zin. Er is een bepaald doel waar jij naartoe wilt werken en daarmee heb je meteen een reden om ‘s ochtends op te staan. Wanneer je niet gemotiveerd bent, kan het erg lastig zijn bepaalde klussen tóch te doen. Zeker voor jongere mensen kan dat een uitdaging zijn, want bij hun werken processen als emotieregulatie namelijk nog niet optimaal. Maar ook bij volwassenen kan een gebrek aan motivatie op termijn leiden tot oververmoeidheid of somberheid. De oplossing? Intrinsieke motivatie. In dit stuk lees je wat het is en hoe je het kunt vergroten.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is motivatie?

Motivatie is wat jou tot een bepaald gedrag drijft. Het ontstaat uit een samenspel tussen aangeboren en aangeleerde (karakter)eigenschappen en de omgeving. Honger is bijvoorbeeld een aangeboren eigenschap en ambitie kan een aangeleerde eigenschap zijn.

Onze motivatie wordt beïnvloedt door onze behoeftes, onze zelf opgestelde doelen (en de moeilijkheid daarvan), je vaardigheden en eventuele beloningen of straf. We doen dingen omdat we het diep van binnen willen, omdat we er goed in zijn of omdat we anders in de problemen komen.

intrinsieke motivatie vergroten

Wat is intrinsieke motivatie?

Motivatie wordt meestal onderverdeeld in extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie. Extrinsieke motivatie komt van buiten (het externe); een voorbeeld hiervan is een beloning of straf. Deze vorm van motivatie kan intrinsieke motivatie verdringen. Wanneer je iets gaat doen wat waardevol voor je is, maar dat ook sterk gaat koppelen aan een bepaalde beloning, dan kan je intrinsieke motivatie hierdoor afnemen.

Intrinsieke motivatie komt van binnen (in jezelf). Je doet iets omdat je het waardevol vindt of omdat je een bepaald voor jou belangrijk doel wilt behalen. Mensen die intrinsiek handelen, zijn creatiever, en voelen zich lekkerder. Het is dus een duurzame vorm van motivatie; je kunt er lang op teren. Je hebt namelijk het gevoel dat je jezelf mag zijn.

Intrinsieke motivatie draait kortom om het spel, en extrinsieke motivatie gaat om de knikkers (de winst). Vaak is er sprake van een combinatie. Naar de middelbare school gaan is hier een goed voorbeeld van.

Je intrinsieke motivatie vergroten: 4 tips

Intrinsieke motivatie hangt sterk samen met je behoefte aan relaties, een gevoel van competentie en een gevoel van autonomie. Die gevoelens zijn zo belangrijk voor ons, dat we veel motivatie voelen om daar naartoe te werken. De volgende vier tips sluiten hier goed op aan.

Tip 1: Onderzoek wat voor jou van waarde is

Lees onze stukken over ikigai en zingeving en vraag je af: wat is mijn levensdoel? Wat wil jij bijdragen aan deze planeet? Als je dat helder kunt krijgen, hoe groot of klein het ook is, dan komt alles wat je daarvoor doet voort uit intrinsieke motivatie. Wat is jouw ‘waarom’?

Tip 2: Vergroot je autonomie

Wanneer jij het gevoel hebt dat je vrij bent om zelf te bepalen wat je doet, dan zorgt dat voor intrinsieke motivatie. Een ondernemer die een Instagram account heeft en daar zijn gedichten plaatst wanneer hij zich geïnspireerd voelt, kan bijvoorbeeld veel motivatie voelen. Hij is helemaal vrij in hoeveel berichten hij plaatst, 1 of 100. Juist daardoor, vanwege die vrijheid, kan hij extra hard gaan werken. Wat kun jij doen om meer vrijheid te scheppen in je werk?

intrinsieke motivatie betekenis

Tip 3: Waar wil je goed in zijn?

Is er een bepaalde vaardigheid waar jij erg goed in zou willen zijn? Dat kan bijvoorbeeld de handstand zijn. Het geeft mensen een goed gevoel wanneer ze ergens heel goed in zijn. Kies iets wat enigszins aansluit bij jouw aanleg. Stel eventueel een inspirerend en uitdagend doel, bijvoorbeeld: ik wil een minuut lang in de handstand staan.

Tip 4: Maak een vision board

Wat wil jij in jouw leven ervaren? Zoek plaatjes op die dat laten zien en print ze uit. Plak ze vervolgens op een bord. Dat is jouw vision board, jouw visie op wat je werkelijk wilt. Je vision board kan een bron van motivatie zijn, aangezien je die zelf hebt gemaakt. Er staan alleen maar dingen op die je écht wilt en waarvoor dus de nodige intrinsieke motivatie aanwezig is. Alleen al door er naar te kijken, kun je je intrinsieke motivatie extra sterk voelen en gedrag gaan vertonen wat overeenkomt met jouw dromen.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tot slot: intrinsieke motivatie en burn-out

Intrinsieke motivatie kan je beschermen tegen een burn-out. Want wanneer jij geniet van je werk, dan kost het je veel minder energie. Steeds maar van alles moeten (van jezelf en anderen), kan je op termijn uitputten.

Stel nu dat je overspannen of burn-out bent. Dan kun je intrinsieke motivatie toepassen op je herstel. Herstel niet slechts omdat je dan weer kunt gaan werken voor je huidige werkgever. Schrijf dit op om je intrinsieke motivatie te vergroten:

  1. Waarom wil ik herstellen?
  2. Wat wil ik leren tijdens mijn herstel?
  3. Hoe wil ik herstellen?

Probeer de komende weken contact te houden met de antwoorden die je hebt gegeven. Herstel je voor jezelf, dan blijft je motivatie duurzaam.

motivatie

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf. Je doet iets omdat jij dat wil doen, en niet omdat het moet van de buitenwereld. Intrinsieke motivatie gaat over willen, en extrinsieke motivatie over moeten. Natuurlijk zijn er nuances in dit onderscheid, maar kennis over intrinsieke motivatie kan je alsnog helpen. Vooral wanneer je voelt dat je geen motivatie meer hebt voor wat je doet. Dan kan het helpen om naar binnen te keren en je af te vragen wat voor jou belangrijk is.

Idealiter komt motivatie min of meer vanzelf. Het vergroten van je intrinsieke motivatie is als het goed is geen trucje om harder te werken of succesvol te worden. Ik hoop dat jij bepaalde dingen doet puur omdat je ze leuk, waardevol of belangrijk vindt. Dingen die je blijft doen ook wanneer je er niet volledig in ‘slaagt’. Wanneer je zo’n mooie reden hebt om ‘s ochtends je bed uit te stappen, dan is het leven de moeite waard ongeacht de resultaten.

Heb je het gevoel dat je vastloop in een bore-out en zou je graag hulp krijgen bij het hervinden van je intrinsieke motivatie? Onze coaches staan voor je klaar.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven