Inhoudsopgave
- Wat is intrinsieke motivatie?
- Waarom intrinsieke motivatie zo belangrijk is
- Het verschil met motivatie van buitenaf
- Waarom extrinsieke motivatie ook heel belangrijk is
- Vier tips om je intrinsieke motivatie te vergroten
- Tip 1: Onderzoek wat voor jou van waarde is
- Tip 2: Vergroot je autonomie
- Tip 3: Waar wil je goed in zijn?
- Tip 4: Maak een vision board
- De gevaren van een gebrek aan intrinsieke motivatie
- Conclusie: intrinsieke motivatie is onmisbaar voor geluk
Intrinsieke motivatie kun je zien als de puurste vorm van motivatie. Omdat dit iets is dat je uit jezelf motiveert. Iets dat je dus écht wilt doen. Je hebt dit nodig voor een gelukkig leven. Want hoe leuk is het leven nog als je niet van binnenuit gemotiveerd bent?
Wat is intrinsieke motivatie?
Motivatie is wat jou tot een bepaald gedrag drijft. Het ontstaat uit een samenspel tussen aangeboren en aangeleerde (karakter)eigenschappen en de omgeving. Honger is bijvoorbeeld een aangeboren eigenschap en ambitie kan een aangeleerde eigenschap zijn.
Onze motivatie wordt beïnvloedt door onze behoeftes, onze zelf opgestelde doelen (en de moeilijkheid daarvan), je vaardigheden en eventuele beloningen of straf. We doen dingen omdat we het diep van binnen willen, omdat we er goed in zijn of omdat we anders in de problemen komen. Motivatie kan van binnenuit komen (intrinsieke motivatie) of van buitenaf worden getriggerd (extrinsieke motivatie). In deze blog ga ik je alles vertellen over intrinsieke motivatie.
Waarom intrinsieke motivatie zo belangrijk is
Wanneer je je gemotiveerd voelt, geeft dat je leven zin. Er is een bepaald doel waar jij naartoe wilt werken en daarmee heb je meteen een reden om ‘s ochtends op te staan. Wanneer je niet gemotiveerd bent, kan het erg lastig zijn bepaalde klussen tóch te doen. Zeker voor jongere mensen kan dat een uitdaging zijn, want bij hen werken processen als emotieregulatie namelijk nog niet optimaal. Maar ook bij volwassenen kan een gebrek aan motivatie op termijn leiden tot oververmoeidheid of somberheid.
Intrinsieke motivatie is een zeer krachtige vorm van motivatie. Intrinsieke motivatie komt van binnenuit. Het zit in jezelf. Je doet iets omdat je het waardevol vindt of omdat je een bepaald voor jou belangrijk doel wilt behalen. Kortom: je doet iets omdat je het echt wilt.
Intrinsieke motivatie is een echte drijfveer. Mensen die intrinsiek handelen, zijn creatiever, en voelen zich lekkerder. Het is dus een duurzame vorm van motivatie; je kunt er lang op teren. Je hebt namelijk het gevoel dat je jezelf mag zijn en bent authentiek bezig. Dankzij intrinsieke motivatie krijg je ook het gevoel dat je zelf de controle over je leven hebt. Jij bepaalt je doelen en de handelingen om deze te behalen.
Het verschil met motivatie van buitenaf
Ik schreef eerder al dat je motivatie op meerdere manieren kunt onderscheiden. Eén van deze manieren is het maken van onderscheid tussen intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie (motivatie van buitenaf). Waarschijnlijk begrijp je dit onderscheid al. Wanneer intrinsieke motivatie van binnenuit komt, moet extrinsieke motivatie ergens anders vandaan komen. Dat klopt: van buitenaf. Extrinsieke motivatie komt van buiten (het externe); een voorbeeld hiervan is een beloning of straf. Deze vorm van motivatie kan intrinsieke motivatie verdringen. Wanneer je iets gaat doen wat waardevol voor je is, maar dat ook sterk gaat koppelen aan een bepaalde beloning, dan kan je intrinsieke motivatie hierdoor afnemen.
Kan dat kwaad? Niet wanneer het om korte perioden of specifieke gevallen gaat. Intrinsieke motivatie is altijd de puurste drijfveer. Het is echter een utopie om te denken dat alles lukt op intrinsieke motivatie. Soms heb je extrinsieke motivatie nodig om iets gedaan te krijgen. Juíst op momenten dat de intrinsieke motivatie er even niet is.
Waarom extrinsieke motivatie ook heel belangrijk is
Om een voorbeeld te noemen: het is vrijdagmiddag. Je manager heeft je gevraagd om vandaag nog een presentatie in te leveren. Doe je dit niet, dan mag niet jij maar jouw collega maandag een presentatie geven voor de afdeling. Je hebt er helemaal geen zin in, maar weet: als ik dit niet doe, dan heeft dit consequenties. Op zo’n moment is er sprake van extrinsieke motivatie om iets gedaan te krijgen, terwijl de intrinsieke motivatie er even niet is.
Zo zie je: extrinsieke motivatie hoeft absoluut geen probleem te vormen. Maar let wel op dat dit niet de overhand gaat krijgen. Ontdek je dat je dingen te weinig doet op intrinsieke motivatie en te veel op motivatie van buitenaf, dan is het verstandig om na te denken over hoe dit komt. Maar ook om je af te vragen of je wel gelukkig bent met wat je doet.
Vier tips om je intrinsieke motivatie te vergroten
Intrinsieke motivatie hangt sterk samen met je behoefte aan relaties, een gevoel van competentie en een gevoel van autonomie. Die gevoelens zijn zo belangrijk voor ons, dat we veel motivatie voelen om daar naartoe te werken. De volgende vier tips sluiten hier goed op aan.
Tip 1: Onderzoek wat voor jou van waarde is
Lees onze stukken over ikigai en zingeving en vraag je af: wat is mijn levensdoel? Wat wil jij bijdragen aan de maatschappij? Als je dat helder kunt krijgen, hoe groot of klein het ook is, dan komt alles wat je daarvoor doet voort uit intrinsieke motivatie. Wat is jouw ‘waarom’?
Tip 2: Vergroot je autonomie
Wanneer jij het gevoel hebt dat je vrij bent om zelf te bepalen wat je doet, dan zorgt dat voor intrinsieke motivatie. Een ondernemer die een Instagram account heeft en daar zijn gedichten plaatst wanneer hij zich geïnspireerd voelt, kan bijvoorbeeld veel motivatie voelen. Hij/zij is helemaal vrij in hoeveel berichten er worden geplaatst, 1 of 100. Juist daardoor, vanwege die vrijheid, kan deze ondernemer extra hard gaan werken. Wat kun jij doen om meer vrijheid te scheppen in je werk?
Tip 3: Waar wil je goed in zijn?
Is er een bepaalde vaardigheid waar jij erg goed in zou willen zijn? Dat kan bijvoorbeeld de handstand zijn. Het geeft mensen een goed gevoel wanneer ze ergens heel goed in zijn. Kies iets wat enigszins aansluit bij jouw aanleg. Stel eventueel een inspirerend en uitdagend doel, bijvoorbeeld: ik wil een minuut lang in de handstand staan.
Tip 4: Maak een vision board
Wat wil jij in jouw leven ervaren? Zoek plaatjes op die dat laten zien en print ze uit. Plak ze vervolgens op een bord. Dat is jouw vision board, jouw visie op wat je werkelijk wilt. Je vision board kan een bron van motivatie zijn, aangezien je die zelf hebt gemaakt. Er staan alleen maar dingen op die je écht wilt en waarvoor dus de nodige intrinsieke motivatie aanwezig is. Alleen al door er naar te kijken, kun je je intrinsieke motivatie extra sterk voelen en gedrag gaan vertonen wat overeenkomt met jouw dromen. Jezelf herinneren aan je intrinsieke motivatie is een uitstekende manier om deze krachtig te houden.
De gevaren van een gebrek aan intrinsieke motivatie
Een gebrek aan intrinsieke motivatie kan een gevaar vormen. Het betekent namelijk dat je van binnenuit geen redenen vindt om dingen te doen. Je hebt geen doelen en dat kan zorgen voor een neerwaartse spiraal.
Intrinsieke motivatie kan je beschermen tegen een burn-out. Want wanneer jij geniet van je werk, dan kost het je veel minder energie. Steeds maar van alles moeten (van jezelf en anderen), kan je op termijn uitputten.
Stel nu dat je overspannen of burnt-out bent. Dan kun je intrinsieke motivatie toepassen op je herstel. Herstel niet slechts omdat je dan weer kunt gaan werken voor je huidige werkgever. Schrijf dit op om je intrinsieke motivatie te vergroten:
- Waarom wil ik herstellen?
- Wat wil ik leren tijdens mijn herstel?
- Hoe wil ik herstellen?
Probeer de komende weken contact te houden met de antwoorden die je hebt gegeven. Herstel je voor jezelf, dan blijft je motivatie duurzaam.
Conclusie: intrinsieke motivatie is onmisbaar voor geluk
Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf. Je doet iets omdat jij dat wil doen, en niet omdat het moet van de buitenwereld. Intrinsieke motivatie gaat over willen, en extrinsieke motivatie over moeten. Natuurlijk zijn er nuances in dit onderscheid, maar kennis over intrinsieke motivatie kan je alsnog helpen. Vooral wanneer je voelt dat je geen motivatie meer hebt voor wat je doet. Dan kan het helpen om naar binnen te keren en je af te vragen wat voor jou belangrijk is.
Idealiter komt motivatie min of meer vanzelf. Het vergroten van je intrinsieke motivatie is als het goed is geen trucje om harder te werken of succesvol te worden. Ik hoop dat jij bepaalde dingen doet puur omdat je ze leuk, waardevol of belangrijk vindt. Dingen die je blijft doen ook wanneer je er niet volledig in ‘slaagt’. Wanneer je zo’n mooie reden hebt om ‘s ochtends je bed uit te stappen, dan is het leven de moeite waard ongeacht de resultaten. Intrinsieke motivatie is onmisbaar voor geluk.
Heb je het gevoel dat je vastloopt in een bore-out en zou je graag hulp krijgen bij het hervinden van je intrinsieke motivatie? Onze coaches staan voor je klaar.