Zoeken

Zoeken sluiten

Vastlopen

woensdag 18 november 2020

Vastlopen in het leven, dat is niets om je voor te schamen. Het kan gebeuren dat je nét de verkeerde studiekeuze maakt, dat je in een relatie terecht komt die niet goed voor je is, of dat het bedrijf waar je werkt failliet gaat. Ook kun je een burn-out krijgen, of gewoon vastlopen op het niveau van je gevoelsleven; je leeft je leven, maar is dit nou alles? Je hebt het gevoel dat je verkeerde keuzes hebt gemaakt en je voelt je ontevreden. Tegelijk zie je geen uitweg.

In dit blog kijken we wat dieper naar de situatie van vastlopen. Wat is het precies? Hoe komt het dat sommige mensen vastlopen? Maar vooral ook: wat kun je doen om weer beweging te creëren in je leven?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is vastlopen?

Vastlopen wil zeggen dat je vast komt te zitten in een situatie waar je je niet prettig bij voelt. Je dacht misschien dat dit is wat je wilde, maar de situatie blijkt tegen te vallen. Vastlopen kunnen we ook zien als iets graag willen, maar er niet in slagen. Misschien wil je een eigen bedrijf, maar het lukt je niet om dit van de grond te krijgen. Daarnaast lukt het je ook niet om een geschikte bijbaan te vinden.

vastlopen in werk

Vastlopen in je werk

Veel mensen lopen vast in hun werk. Werk voelt dan als een dood spoor. Je motivatie is weg en werk put je vooral uit. Je ogen beginnen te staren wanneer je eigenlijk zou moeten werken, simpelweg omdat het werk je niet meer interesseert. Hierdoor ga je slechter presteren, en ook relaties op het werk kunnen hieronder lijden.

We kunnen concluderen dat je uit flow bent; je doet nu blijkbaar niet datgene wat je leuk vindt, wat je belangrijk vindt en waar je goed in bent. Het is tijd voor verandering.

Thuis vastlopen

Het kan voorkomen dat je je thuis onprettig voelt. Je voelt je bijvoorbeeld niet veilig bij de mensen met wie je woont. Of er is veel lawaai in de omgeving. Of je hebt continu ruzie met je partner of kinderen. Thuis voelt niet als thuis en is daardoor geen energiebron meer voor jou. Dit kan leiden tot een neerwaartse spiraal, aangezien het belangrijk is om thuis op te kunnen laden. Zeker tijdens de coronacrisis is dat een moeilijke situatie.

Vastlopen als persoon

Tot slot kan het zo zijn dat je werk- en/of thuissituatie prima is, maar dat je je toch zeer ontevreden voelt. Misschien voelt je leven oppervlakkig, eentonig of als een sleur. Misschien heb je geen gevoel bij wie je eigenlijk bent. In dit geval is vastlopen vooral een gevoel. Zie dit als een teken dat je nog authentieker zou kunnen leven.

vastlopen in het leven

Wat te doen wanneer je vastloopt?

Hierboven las je dat je kunt vastlopen op gevoelsniveau, maar ook praktisch. Dat laatste kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je in de financiële problemen terecht komt. Vaak is er sprake van een combinatie. Je motivatie voor je studie neemt bijvoorbeeld af, waardoor je je vakken niet meer haalt, en uiteindelijk moet stoppen; je loopt dan op beide niveaus vast.

Ongeacht op welk niveau je vastloopt, is het goed om op zoek te gaan naar nieuwe energie, nieuw gedrag, nieuwe emoties, nieuwe mensen en nieuwe gedachtes. Hoe pak je dat aan?

Tip 1: Ga wandelen

Wanneer je wandelt, kom je fysiek letterlijk in beweging. Ga eens naar een bos waar je nog niet eerder geweest bent. Richt je aandacht op je lichaam, je voeten bijvoorbeeld. Maar richt je aandacht ook op de bomen, de wind, de geluiden, de geuren (mindfulness). Op deze manier wandelen zorgt voor ontspanning. En wanneer je ontspannen bent, kom je makkelijker op goede ideeën. Ga niet geforceerd op zoek naar ideeën, laat het gebeuren.

Tip 2: Zie http://geurendit als een betekenisvolle fase

Wanneer je vastloopt, dan kan dat te maken hebben met het nog niet helemaal trouw zijn aan wie je echt bent. Je kunt bijvoorbeeld met een partner zijn die niet echt bij je past, of een studie. Je werk kan niet aansluiten op je waarden… Of je loopt vast omdat je niet vertrouwt op jezelf en jouw waarde. Dat is helemaal niet jouw schuld! Deze fase kun je zien als een boodschap vanuit jouw authentieke zelf, een kans op dichter bij jezelf te komen. Dat gaat over vragen als: ‘wat wil ik dan wél?’, ‘wat motiveert mij wél?’, ‘waar word ik blij van?’, ‘wat maakt mij moe?’. Net als het leven is dat een zoektocht.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tip 3: zoek de verbinding

Het kan heel helpend en helend zijn om je in deze fase kwetsbaar en open op te stellen naar iemand die je vertrouwt. Hij of zij kan met jou meeleven, meekijken en meezoeken. Door dit te doen, beantwoord je aan je gevoel van vastlopen.

Tip 4: krijg zicht op je innerlijk kompas

Je kunt vastlopen in het leven wanneer je overmatig bezig bent met je omgeving: anderen helpen, voor anderen werken, anderen pleasen… Niet voor jezelf zorgen, niet voor jezelf kiezen… Het kan helpen om je aandacht weer op jezelf te richten. Wat is voor jou belangrijk in dit leven? Wat zou jij leuk vinden om nog mee te maken? Waar ben je goed in? Vanuit je innerlijk kompas (de antwoorden op voorgaande vragen) kun je keuzes maken die goed voor je zijn. Je kunt dan gelijk oefenen met je iets minder aantrekken van de mening van anderen.

Tip 5: daag je overtuigingen uit

Inhakend op bovenstaande, kun je ook vastlopen vanwege bepaalde overtuigingen. Bijvoorbeeld: iedereen moet mij aardig vinden, ik moet succesvol zijn, ik ben slecht in iets… Je overtuigingen leiden tot gedragspatronen en zo creëren ze onze realiteit, als een self fulfilling prophecy. We zijn vaak geneigd de oorzaak van ons vastlopen buiten onszelf te plaatsen, maar welke overtuigingen dragen hier ook aan bij? Zou je de overtuigingen om kunnen draaien en van daaruit kunnen gaan leven?

vastgelopen

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Wanneer je vastloopt in het leven, ontbreekt de flow. Je straalt niet en je geniet niet van wie je bent en wat je doet. Je voelt een gebrek aan verbinding en betekenis. Tegelijk weet je niet waar je ‘het’ moet zoeken.

Wanneer je vastloopt, wees dan vooral lief voor jezelf, het is namelijk heel normaal. Zie het als een uitnodiging om je ware zelf beter te leren kennen, en ga verder op pad.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

  • Drem Bruinsma schreef:

    Het zijn juist de praktische, wereldse omstandigheden die een volledige blokkade opwerpen. Ineens bevindt je je in een vreemd land waar je 20 jaar geleden met veel illusie en verwachting naartoe trok. En nu sociaal volledig geïsoleerd, in een huis dat niet van jou is, in een omgeving die je vijandig of onverschillig is, met een persoon die een vreemde is geworden en die je nog liever vandaag dan morgen ziet opkrassen, na drie jaar vechten met de gevolgen van een tumor en metastasis heb je een gebroken lichaam teruggekregen dat je niet meer kent en dat je helemaal onzeker maakt, met permanente chronische pijn en heel veel neveneffecten van de behandelingen, en je wilt opnieuw beginnen maar weet niet waar te beginnen. De urgentie is groot want de klok tikt terwijl je in je hoofd zoekt naar een uitweg en yoga en ademhalingsoefeningen doet om de angstaanvallen in te tomen. Is het al meer dan tien jaar geleden dat je het bed kon delen met iemand die lief voor je was? Die je aanraakte en die je kon aanraken? Zo snel kan het gaan. Van geloof en vertrouwen in je creatief traject naar rondjes lopen in je slaapkamer, je eigen gevangenschap. Het enige wat levendig brandt in je borst is een heftig verlangen naar een eigen plek waar je veilig beschermd bent, vanwaaruit je een nieuwe start kunt maken. Hulp nodig.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven