Zoeken

Zoeken sluiten

SMART doelen

vrijdag 22 januari 2021

SMART doelen stellen: Duidelijke uitleg en praktische voorbeelden

Doelen stellen, we doen het allemaal, maar niet iedereen behaalt ze ook. Dit kan komen omdat het niet concreet is, omdat je innerlijke criticus (te) vaak aan het woord is of omdat je geen intrinsieke motivatie hebt. Je kunt doelen stellen voor je werk, maar ook voor je privé situatie of je eigen ontwikkeling. Door je doelen op te stellen via de SMART methode, is de kans dat je je doel behaalt groot. Dit is namelijk een methode om je doelen specifiek en concreet te maken waardoor het ineens erg realistisch wordt, in plaats van dat het enkel een fijn idee is. Maar wat zijn SMART doelen precies? Wat houdt SMART in? We leggen het je allemaal uit en daarbij delen we ook handige voorbeelden van SMART doelen zodat het begrijpelijk wordt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom doelen stellen? Of waarom niet..?

Doelen stellen kan je helpen om een bepaalde richting te geven. Ook helpt doelen stellen je bij het maken van keuzes in het leven. Je gaat namelijk andere keuzes maken wanneer je duidelijk hebt waar je naartoe wilt werken. Daarbij kan doelen stellen ervoor zorgen dat je je gemotiveerd voelt, waardoor je proactief wordt. Je hebt namelijk precies helder wat je wilt bereiken, en de weg ernaar toe ligt in jouw handen.

Wanneer je geen intenties zet (doelen stelt), kan het leven soms zinloos voelen. Dit kan komen omdat je niet specifiek iets hebt waar je naartoe kunt werken.

oelen stellen kan je helpen om een bepaalde richting te geven

Doelen stellen is niet altijd de oplossing

Toch is doelen stellen niet altijd positief. Bijvoorbeeld als je daardoor te veel van jezelf gaat vragen of als je onhaalbare doelen stelt en als het je stress oplevert. Daarbij kan het zijn dat je zo druk bezig bent met het vinden van je (levens)doel, dat je vergeet te genieten van het leven zelf, aldus Happinz.nl.

Goed, een doel of levensdoel is géén doel op zich. Waar het om gaat is dat je een stip op de horizon hebt waar je naartoe kunt werken. Zodat je weet waar je jouw focus op wilt leggen. Maar onthoud dat het de weg er naartoe is, waar je zo veel van kunt leren. Verkijk je dus niet alleen maar op het vinden of behalen van een doel, geniet ook van de reis en wees tevreden met wie je nu bent en waar je nu staat.

Door je doelen (hoe groot of klein ook) SMART te formuleren zijn ze concreet en ook beter haalbaar. En dat is dan weer goed voor je eigenwaarde. Wat deze theorie inhoudt en hoe je doelen SMART formuleert lees je hieronder.

Wat zijn SMART doelen?

SMART is een afkorting die staat voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Een doel dat via deze methode wordt opgesteld moet dus aan bovenstaande punten voldoen. Het maakt het voor jezelf erg concreet en helder, maar ook als je samenwerkt is dit een goede manier van doelen stellen. Op deze manier weet iedereen namelijk wat er verwacht wordt en wanneer iets moet gebeuren.  Je kunt SMART doelen bij elk aspect van het leven toepassen: je persoonlijke ontwikkeling, werk, thuissituatie, gezondheid of sport.

Uitleg van SMART

Je weet nu waar SMART voor staat, maar wat houdt het precies in? We leggen het uit!

Specifiek

Een doel moet specifiek zijn. Dit betekent dat je het zo duidelijk mogelijk en met zo veel mogelijk details beschrijft. Dit doe je zodat het voor iedereen duidelijk is wat er bedoeld wordt, en er geen misvattingen kunnen ontstaan.

Meetbaar

Een SMART doel is meetbaar. Op deze manier kun je goed controleren of je doel daadwerkelijk behaald is. Stel je slaapt slecht, en je doel is om beter te slapen kun je het meetbaar maken door te stellen: “binnen 3 weken wil ik bereikt hebben dat ik binnen 1 uur in slaap val”. Dit is te meten; over

3 weken kun je controleren of je inderdaad binnen 1 uur in slaap valt.

Je weet nu waar SMART voor staat, maar wat houdt het precies in? We leggen het uit!

Acceptabel

Sta je volledig achter jouw doel? Dan is het acceptabel. Wanneer je samenwerkt met anderen is het van belang dat iedereen achter het gestelde doel staat. Anders is het doel niet acceptabel. Je moet het kunnen voelen, je moet er vertrouwen in hebben en het is de bedoeling dat het doel je motiveert. Is dit niet het geval? Dan kun je beter even kijken hoe je het anders kunt opstellen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Realistisch

Maak je doelen niet te groot, maar zeker ook niet te klein. Houd het realistisch. Je doel moet haalbaar zijn maar je mag best wat uitdaging voelen.

Tijdsgebonden

Hang een tijd aan je doel. Wanneer moet het behaald zijn? Over hoe veel weken wil je resultaat? Door je doel tijdsgebonden te maken, stel je een deadline voor jezelf en weet je precies waar je aan toe bent.

acceptabel realistisch tijdgebonden

SMART doelen voorbeelden

Doelen stellen via bovenstaande punten is bewezen effectief. Maar hoe ziet zo’n doel er nou uit? We delen 3 voorbeelden van SMART doelen.

SMART doelen voorbeelden: #1. Meer rust in je hoofd ervaren

Stel dat je doel is om meer rust in je hoofd te ervaren, dan kun je dit als volgt formuleren:

De komende 2 maanden plan ik 7 dagen per week, 20 minuten per dag in om te mediteren of om yoga te beoefenen.

  • Dit doel is specifiek: er staat duidelijk in wat je van jezelf verwacht, hier kunnen geen misvattingen door ontstaan.
  • Het is meetbaar: je gaat dit de komende 2 maanden, 7 dagen per week, 20 minuten per dag doen.
  • Het is acceptabel en realistisch.
  • Ook is het tijdsgebonden: na 2 maanden is het de bedoeling dat je meer rust in je hoofd ervaart.

SMART doelen voorbeelden: #2. Beter slapen

Je slaapt slecht en wil hier graag inzichtelijk verandering in brengen. Ook hiervoor kun je een doel stellen:

Over 1 maand val ik binnen 30 minuten in slaap. Dit ga ik realiseren door elke avond om 20:00 uur ontspanningsoefeningen te doen, en vervolgens 10 minuten mijn hoofd leeg te schrijven. 60 minuten voor bedtijd sluit ik alle schermen af.

Ook hier zie je dat het doel specifiek is, dat het te meten is, het is acceptabel, realistisch en er is een tijd aan gebonden.

SMART doelen voorbeelden: #3. Meer websitebezoekers

Ook werkdoelen zijn belangrijk om SMART te formuleren. Wanneer je voor jezelf en alleen werkt doe je dit alleen, werk je in een team dan stel je deze doelen samen met je collega’s. Bijvoorbeeld omzetdoelen, groeidoelen of doelen om efficiënter te werken. In dit voorbeeld heb ik een groeidoel gebruikt.

Over 1 maand hebben we 10% meer websitebezoekers doordat we 3 blogs per week gaan plaatsen en wekelijks 5 berichten plaatsen op social media.

Zoals je ziet is dit doel erg helder; je ziet wat er verwacht wordt, wat er gedaan moet worden en wanneer er resultaat moet zijn. Precies waar een SMART doel aan moet voldoen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

SMART doelen, wat is de conclusie?

SMART is een handige methode om doelen concreet en helder te maken. Maar zoals we in het begin van dit blog ook al aangaven: houd je doelen wel realistisch. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat doelen stellen geen verplichting is. Als jou dit stress geeft, of als je momenteel een burn-out hebt en je ziet door de bomen het bos niet meer, dan is het belangrijker om eerst aan je burn-out herstel te werken. Doelen stellen kun je altijd nog doen, het hoort iets te zijn wat je motiveert. Als dat nu niet het geval is, laat dan je doel zijn om goed voor jezelf te zorgen. Heb jij moeite met doelen en vraag jij je af of dit met stress te maken heeft? Onderzoek jouw stressniveau snel en eenvoudig via onze gratis burn-out test.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven