Zoeken

Zoeken sluiten

Hoe maak je een affirmatie

zaterdag 14 maart 2020

Hoe maak je een affirmatie

Een affirmatie maken is niet moeilijk. De uitdaging is een goede, bij jou passende affirmatie te maken. Met de juiste inzichten, een goed doel en positieve intenties zijn affirmaties een zeer krachtig instrument. Ik kom persoonlijk, in coaching sessies vaak in aanraking met het onderbewuste. Dit omdat de coachees wel willen veranderen, maar het hun niet lukt. Dit is dan ook wat stress oplevert. Want als ze het wel hadden gekund, hadden ze het wel gedaan. Waarom lukt dit dan niet? Omdat je met willen alleen er dus niet komt. Met beredeneren ook niet, anders had je het wel gedaan.

Dus kom je direct bij de vraag: Als ik dan wil veranderen, maar het niet lukt, hoe komt dat? Wat houdt het tegen? En het antwoord is eigenlijk bijna altijd: Het onderbewuste. Want om iets te veranderen in je leven, moet je iets doen wat je of nog niet eerder gedaan hebt of ooit hebt geprobeerd en de kous op de kop hebt gekregen.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Betekenis affirmatie

Letterlijk betekent affirmatie: bekrachtiging, bevestiging. Het is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Door regelmatige herhaling zal een affirmatie zich in je leven gaan manifesteren. Een affirmatie is gebaseerd op het principe dat jij je eigen werkelijkheid kunt scheppen.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”  ~ Pippi Langkous 

onderbewuste bij affirmatiesDe rol van je onderbewuste bij affirmaties

We hebben aan ons onderbewuste een sterke bondgenoot. Een die ons veilig wil houden. Daar is deze mega computer op gebaseerd. Het doet enorm veel voor je. Maar als jij ineens een ander ‘programma’ wil volgen, één die jou verder kan brengen in je leven, maar het onderbewuste kent dit niet, gaat het direct in de ‘protection mode’. Het kan zelfs nog verder gaan, als jij dit een tijdje op wilskracht uitvoert en het onderbewuste ziet dit niet als veilig, kan het je gaan saboteren. Letterlijk. Op welke manier dan ook. En dan val je terug in oude gewoontes. Een goed voorbeeld hiervan is het jojo-effect.

Er zijn vaak meerdere redenen waarom je onderbewuste je kan tegenwerken en het is altijd zaak om te kijken naar de achterliggende redenen. Zo is het bij de wens om af te vallen mogelijk, dat jouw lijf letterlijk een (vet)laag van bescherming heeft gecreëerd door bijvoorbeeld een zeer ingrijpende seksuele ervaring en je onbewust hebt besloten nooit meer in een soortgelijke situatie terecht te komen.

Het is dus zaak om je onderbewuste op de hoogte te brengen van wat je aan het doen bent. Zodat alle koppen dezelfde kant op kunnen gaan staan. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Een goede manier die iedereen zelf kan doen, is het gebruiken van affirmaties. Dus het hardop uitspreken van dat wat jij wil in je leven. Herhaling en communiceren met je eigen lijf zijn ontzettend krachtige manieren om jezelf te helpen veranderen.

Regels voor affirmaties

Er zijn een paar dingen belangrijk bij het maken van je affirmatie.

 1. Maak hem positief
 2. Gebruik de tegenwoordige tijd
 3. Maak je affirmatie resultaat gericht

Om een goede affirmatie te maken, zijn er een aantal punten waar je naar moet kijken. Het allerbelangrijkste om te weten is dat je onderbewuste geen tijd kent zoals wij. Daarnaast weet het ook geen verschil te maken tussen werkelijkheid en fantasie en/of visualisatie. Daarom is het belangrijk om je affirmatie zo te creëren dat het positief is, in de tegenwoordige tijd en gebaseerd op wat het resultaat is als je het al bereikt hebt.

Betekenis affirmatie

Dit betekent dus bijvoorbeeld niet: “Ik wil 5 kilo afvallen”, want ‘wil’ is in de toekomst (Ik wil het maar ik ben er nog niet). Jouw onderbewuste gaat hier niets mee doen. En afvallen is niet positief en geen tegenwoordige tijd, het is de actie om het resultaat te bereiken. Dus een betere affirmatie is: Ik BEN slank, sterk en mooi. Als je dit een aantal keer per dag herhaalt en er misschien zelfs een beeld en gevoel bij kunt krijgen, dan spreek je de taal van je onderbewuste en komt er communicatie op gang. Je onderbewuste krijgt dan een duidelijk beeld door en kan hier dan mee aan de slag. Voor jou. Of eigenlijk, samen met jou.

Voorbeelden van affirmaties:

 • Ik ben ontzettend waardevol
 • Ik hou van mezelf en anderen houden van mij
 • Ik ben een enorm succesvolle ondernemer
 • Ik slaap elke nacht goed door
 • Ik val elke nacht rustig in slaap
 • Ik ben trots op mezelf
 • Het is geweldig om een vrouw/man te zijn
 • Ik heb altijd geluk

En een mooie in het Engels die ik niet goed kan vertalen, maar zelf veel gebruik:

 • Things are always working out for me.

Om een goede link te leggen tussen het onderbewuste en jouw affirmaties is herhaling zeer belangrijk. Door herhaling gaat je affirmatie werken. Het zijn namelijk korte instructies die jij je onderbewuste kunt geven. Je zou kunnen zeggen dat je door deze herhaling je onderbewuste kunt her programmeren en updaten.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Positieve affirmaties zitten al in jou!

Het mooie is dat je op door op een juiste manier met affirmaties om te gaan jezelf opnieuw hardwired om niet te denken vanuit gemis en tekort. Integendeel, je leert vertrouwen op jezelf en de toekomst. Door dat geen wat je nodig hebt al te visualiseren en te ervaren wat deze verandering teweeg brengt, zet je jezelf positief in beweging. Als jij overtuigd bent van je affirmatie dan zal de realiteit zich snel genoeg aanpassen aan jouw visualisatie.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven