Zoeken

Zoeken sluiten

De kracht van affirmatie

zaterdag 14 maart 2020

Een affirmatie is een krachtig iets. Wij maken allemaal affirmaties. Sommige positief, sommige negatief. Dit betekent dat je affirmaties voor je of tegen je kunt laten werken. In deze blog leg ik je uit wat een affirmatie precies is en hoe dit je gevoel en je gedrag beïnvloedt. En je stress niveau, want vanuit onze expertise kijken wij natuurlijk altijd naar de relatie met stress en burnouts.

Wat is een affirmatie?

Letterlijk betekent affirmatie: bekrachtiging, bevestiging. Het is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Door regelmatige herhaling zal een affirmatie zich in je leven gaan manifesteren. Een affirmatie is gebaseerd op het principe dat jij je eigen werkelijkheid kunt scheppen.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”  ~ Pippi Langkous 

Voorbeelden van affirmaties

Ook jij maakt bepaalde affirmaties. Een affirmatie kan eenvoudig zijn, of complex. Soms is een affirmatie maken iets dat je heel bewust doet. Soms gebeurt dit ook onbewust. Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van affirmaties, zowel positief als negatief.

  • Ik ben ontzettend waardevol / ik stel helemaal niets voor
  • Ik hou van mezelf en anderen houden van mij / niemand houdt van mij
  • Ik ben een enorm succesvolle ondernemer / het lukt mij nooit om mijn doelen te bereiken
  • Vanavond slaap ik goed door / ik lig vanavond weer wakker
  • Ik ben trots op mezelf / ik ben nooit goed genoeg
  • Ik heb altijd geluk / het zit mij altijd tegen
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe maak je een affirmatie

Een affirmatie maak je door dezelfde gedachte te herhalen. Ik durf te wedden dat je (bijna) alle gedachtes uit de vorige alinea wel eens hebt gehad. Dat maakt ze nog niet tot affirmatie. Het zijn dan slechts losse gedachten. Terecht of onterecht, dat maakt niet uit. Een gedachte wordt pas een affirmatie op het moment dat je hem gaat herhalen en de gedachte voor jou ook een waarheid wordt.

De kracht van positieve affirmaties

Een affirmatie kan krachtig zijn. Dit betekent dat het in je voordeel kan werken. Het kan ook nadelig zijn. Dat hangt helemaal van de affirmatie af. In het begin van deze blog deelde ik een mooie, bekende quote van Pippi Langkous: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Dit is een voorbeeld van een ontzettend krachtige, positieve affirmatie. Want vergeet niet: een affirmatie is alleen een affirmatie wanneer je er echt in gelooft.

Stel je eens voor dat je in nieuwe situaties de overtuiging hebt dat je ze prima aankunt, omdat je deze affirmatie maakt. Dat is ontzettend behulpzaam. Het is misschien helemaal niet zeker dat je iets kunt, maar het feit dat je hierin gelooft kan het verschil maken.

Het gevaar van negatieve affirmaties

Een negatieve affirmatie kan net zo krachtig zijn als een positieve. In plaats van behulpzaam is deze affirmatie dan juist schadelijk. Laten we nog eens kijken naar de situatie uit de vorige alinea, maar dan met een negatieve affirmatie in plaats van een positieve.

Je staat op het punt om iets nieuws te doen. In plaats van te denken: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan, denk je nu: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het vast niet. Deze affirmatie kan ervoor zorgen dat je onzeker wordt of stress ervaart. Het gevolg is dan waarschijnlijk dat het dan ook niet lukt.

Gebeurt dit, dan komt het gevaar van een negatieve affirmatie echt naar voren: het kan een self fulfulling prophecy worden. Je hebt een negatieve affirmatie, de praktijk bevestigt deze en je geloof in de affirmatie wordt alleen maar versterkt. Zo beland je in een vicieuze cirkel.

De relatie met stress

Een affirmatie maken is niet moeilijk. De uitdaging is een goede, bij jou passende affirmatie te maken. Met de juiste inzichten, een goed doel en positieve intenties zijn affirmaties een zeer krachtig instrument. Ik kom persoonlijk, in coaching sessies vaak in aanraking met negatieve affirmaties die voor stress zorgen. Dit omdat de coachees wel willen veranderen, maar het hen niet lukt. Dit is dan ook wat stress oplevert. Want als ze het wel hadden gekund, hadden ze het wel gedaan. Waarom lukt dit dan niet? Omdat je met willen alleen er dus niet komt. Met beredeneren ook niet, anders had je het wel gedaan.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

onderbewuste bij affirmatiesDe rol van je onderbewuste bij affirmaties

Dus kom je direct bij de vraag: Als ik dan wil veranderen, maar het niet lukt, hoe komt dat? Wat houdt het tegen? En het antwoord is eigenlijk bijna altijd: Het onderbewuste. Want om iets te veranderen in je leven, moet je iets doen wat je of nog niet eerder gedaan. Of je hebt het wel gedaan, maar het is niet gelukt.

We hebben aan ons onderbewustzijn een sterke bondgenoot. Een die ons veilig wil houden. Daar is deze mega computer op gebaseerd. Het doet enorm veel voor je. Maar als jij ineens een ander ‘programma’ wil volgen, één die jou verder kan brengen in je leven, maar het onderbewuste kent dit niet, gaat het direct in de ‘protection mode’.

Het kan zelfs nog verder gaan, als jij dit een tijdje op wilskracht uitvoert en het onderbewuste ziet dit niet als veilig, kan het je gaan saboteren. Letterlijk. Op welke manier dan ook. En dan val je terug in oude gewoontes. Een goed voorbeeld hiervan is het jojo-effect.

Er zijn vaak meerdere redenen waarom je onderbewuste je kan tegenwerken en het is altijd zaak om te kijken naar de achterliggende redenen. Zo is het bij de wens om af te vallen mogelijk, dat jouw lijf letterlijk een (vet)laag van bescherming heeft gecreëerd door bijvoorbeeld een zeer ingrijpende seksuele ervaring en je onbewust hebt besloten nooit meer in een soortgelijke situatie terecht te komen.

Het is dus zaak om je onderbewuste op de hoogte te brengen van wat je aan het doen bent. Zodat alle koppen dezelfde kant op kunnen gaan staan. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Een goede manier die iedereen zelf kan doen, is het gebruiken van positieve affirmaties. Dus het hardop uitspreken van dat wat jij wil in je leven. Herhaling en communiceren met je eigen lijf zijn ontzettend krachtige manieren om jezelf te helpen veranderen.

Regels voor affirmaties

Er zijn een paar dingen belangrijk bij het maken van je affirmatie.

  1. Maak hem positief
  2. Gebruik de tegenwoordige tijd
  3. Maak je affirmatie resultaat gericht

Om een goede affirmatie te maken, zijn er een aantal punten waar je naar moet kijken. Het allerbelangrijkste om te weten is dat je onderbewuste geen tijd kent zoals wij. Daarnaast weet het ook geen verschil te maken tussen werkelijkheid en fantasie en/of visualisatie. Daarom is het belangrijk om je affirmatie zo te creëren dat het positief is, in de tegenwoordige tijd en resultaatgericht.

Betekenis affirmatie

Dit betekent dus bijvoorbeeld niet: “Ik wil 5 kilo afvallen”, want ‘wil’ is in de toekomst (Ik wil het maar ik ben er nog niet). Jouw onderbewuste gaat hier niets mee doen. En afvallen is niet positief en geen tegenwoordige tijd, het is de actie om het resultaat te bereiken. Dus een betere affirmatie is: Ik BEN slank, sterk en mooi. Als je dit een aantal keer per dag herhaalt en er misschien zelfs een beeld en gevoel bij kunt krijgen, dan spreek je de taal van je onderbewuste en komt er communicatie op gang. Je onderbewuste krijgt dan een duidelijk beeld door en kan hier dan mee aan de slag. Voor jou. Of eigenlijk, samen met jou.

Positieve affirmaties zitten al in jou!

Het mooie is dat je op door op een juiste manier met affirmaties om te gaan jezelf opnieuw programmeert om niet te denken vanuit gemis en tekort. Integendeel, je leert vertrouwen op jezelf en de toekomst. Door dat geen wat je nodig hebt al te visualiseren en te ervaren wat deze verandering teweeg brengt, zet je jezelf positief in beweging. Als jij overtuigd bent van je affirmatie dan zal de realiteit zich snel genoeg aanpassen aan jouw visualisatie.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven