Zoeken

Zoeken sluiten

De kracht van een hobby tegen stress

maandag 22 februari 2021

Mensen besteden een groot deel van hun tijd aan een hobby (of misschien zelfs meerdere hobby’s). In het weekend gaan ze lekker zeilen, tennissen of lezen. Vaak zijn het activiteiten waar ze van genieten. Ook zijn er mensen die eigenlijk geen hobby hebben en zich afvragen wat ze leuk zouden vinden om te doen. Want alleen maar op de bank zitten en televisie kijken blijkt voor veel mensen niet genoeg; het geeft weinig voldoening. Dan kan leiden tot verveling, stress en bore-out. Daarom wil ik het in deze blog hebben over het effect van een hobby tegen stress. Hobby’s blijken namelijk te kunnen beschermen tegen burn-out. Ook kunnen ze een vorm van zingeving zijn. Lees in deze blog over:

 

Golf als hobby

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is een hobby?

Een hobby is iets dat je erg graag doet in je vrije tijd. Het is een liefhebberij of bezigheid ter ontspanning voor in de vrije tijd. In deze klassieke definitie plaatsen we onze hobby’s dus buiten ons werk en andere verplichtingen. Het is datgene wat je doet wanneer je eigenlijk niets zou hoeven te doen. Het lijkt misschien een beetje vreemd om deze blog te beginnen met de vraag wat een hobby is. Maar wanneer je gaat kijken naar hobby’s in relatie tot stress, is dit helemaal niet zo gek. Want wat is een hobby nu écht? Neem als voorbeeld naar de sportschool gaan. Veel mensen zullen zeggen dat dit hun hobby is. Tegelijkertijd moeten zij zich misschien echt naar de sportschool slepen en gaan zij met tegenzin. Omdat dit nu eenmaal moet. Kun je dan nog echt spreken van een hobby? Natuurlijk is naar de sportschool gaan belangrijk. Ook tegen stress. Maar in deze blog wil ik het fenomeen “hobby” echt benaderen als iets dat je enkel en alleen maar doet omdat je het echt wilt. De sportschool kan dit natuurlijk ook zijn.

Waarom het hebben van een hobby ontzettend belangrijk is tegen stress

Iedereen ervaart stress. De een meer dan de ander. Maar voor iedereen geldt dat stress een uitlaatklep nodig heeft. Stress moet je verwerken: het moet je systeem uit. Het hebben van een hobby is de perfecte manier hiervoor. Elke hobby die je rust, plezier en geluk brengt, is goed. Ontspanning is een perfecte manier om stress te verwerken. Het hebben van een hobby kan dan ook echt bijdragen aan het ervaren van minder stress en een gelukkiger leven. Temeer omdat je een hobby vaak ook nog koppelt aan andere belangrijke dingen zoals persoonlijke ontwikkeling of sociale activiteiten.

Wat dus belangrijk is, is dat je een hobby vindt die echt bij je past. Luister naar je intuïtie en doe wat goed voelt. Zet een hobby nooit geforceerd door. Natuurlijk levert beginnen met een hobby niet altijd alleen maar ontspanning op. Je zult vaak dingen moeten leren en het kan even duren voordat je er echt volop van gaat genieten. Maar ook het leren van een nieuwe skill is bijvoorbeeld al een effectieve manier om met stress af te rekenen. Het geeft je voldoening en stimuleert je brein.

Maar waarom zou je maar één hobby moeten hebben? Juist het hebben van meerdere hobby’s kan heel effectief zijn tegen stress. Kies bij voorkeur voor een hobby waarbij je echt kunt ontspannen én een hobby die fysieke inspanning vereist. Met die combinatie vink je alle hokjes aan die helpen tegen stress. Combineer bijvoorbeeld schilderen of verhalen schrijven met het uitvoeren van een sport die je echt leuk vindt. Zo stimuleer je geluk, lichaam en geest en zorg je met geestelijke ontspanning, fysieke inspanning en uitdaging voor een succesrecept tegen stress.

Vind een hobby om te ontstressen

De hobby is soms wat op zijn retour. En dat terwijl het belang van een hobby eigenlijk groter is dan ooit tevoren. Want er zijn ontzettend veel stressors (veroorzakers van stress) die spelen in onze levens.  Daarom geef ik je graag wat voorbeelden van hobby’s die uitstekend geschikt zijn om te ontstressen.

Hobby’s om stress te voorkomen

Tegenwoordig vallen zingeving en werk erg samen; we ontlenen wie we zijn en wat ons leven zin geeft grotendeels uit het werk wat we doen. Dat móet dus slagen en dat kan zorgen voor veel druk. We hebben dan geen tijd meer voor ‘zinloze’ activiteiten waar we gewoon van genieten. Zoals badmintonnen in de tuin. Het helpt om in te zien dat je je zingeving ook kunt vinden in die speelse activiteiten. Ze brengen je in het hier en nu, in contact met een ander deel van jezelf. Dat is ook wie je bent. Ook wanneer het misgaat op het gebied van werk, dan heb je altijd nog je hobby’s.

Waar zou jij je graag in willen uitleven? Schilderen en tekenen? Schrijven? Of wandelen? Wandelen is een leuke hobby en helpt meteen om stress te voorkomen. Tijdens het wandelen maak je namelijk je hoofd leeg van piekergedachtes, en de fysieke beweging zorgt voor gelukshormonen die je laten ontspannen.

Kies hobby’s die haaks staan op wat je onder werktijd doet. Werk je binnen? Ga naar buiten, tuineren of sporten. Denk je veel? Ga lekker voetballen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hobby’s voor tijdens je burn-out

In ons stuk over overbelasting vertelden we dat je met behulp van drie pijlers kunt herstellen van burn-out:

 1. Structuur en regelmaat;
 2. ontspanning en rust;
 3. plezier en afleiding.

De laatste pijler – en in veel gevallen ook de tweede pijler – gaat over je hobby’s. Pijler drie is zo belangrijk omdat het een energiegever is. Je bent er even helemaal uit en kunt ontladen. De afleiding kan je enorm goed doen.

Enkele voorbeelden van hobby’s voor tijdens je burn-out:

 • Aandachtig naar muziek luisteren;
 • naar de sauna gaan;
 • naar het strand gaan en wandelen;
 • een drankje doen op het terras;
 • zelf muziek maken;
 • schilderen;
 • vissen;
 • foto’s maken van wat je mooi vindt;
 • dansen (rustig).

De kracht van hobby’s is dat je je erin kunt verliezen; je kunt erin opgaan. Dan denk je even niet aan je problemen en uitdagingen. Wat lijkt jou leuk om weer eens te doen?

Schilderen als hobby

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Een hobby alleen is misschien niet genoeg

Onthoud: hobby’s zijn activiteiten waar je van geniet. Je hoeft er niet goed in te zijn. Ze hoeven niet nuttig te zijn, of indrukwekkend. Ze helpen je om je staande te houden in een drukke wereld waarin veel van je gevraagd wordt. De legpuzzel biedt dan een mooi tegenwicht. Je hobby’s kunnen zelfs leiden tot meer zelfkennis en zingeving. Ze geven je weer feeling met wie je bent en waar je van geniet. Hobby’s gaan nooit over moeten. Ze gaan meer over kind zijn en doen waar je zin in hebt. Maak er dus geen project van en volg gewoon je enthousiasme en speelse energie. Ik vond het bijvoorbeeld als kind leuk om met een stuiterbal te spelen in huis. Daar probeerde ik allerlei lastige combinaties via de muur en het plafond. Tegenwoordig heb ik een kleine basket in mijn woonkamer hangen, waar ik met een tennisbal op basketbal. Dat geeft me hetzelfde gevoel. Is dat raar, gênant of nutteloos? Natuurlijk niet!

Misschien… heel misschien… zijn die ‘nutteloze’ activiteiten veel zinvoller dan we dachten. Je geeft jezelf de boodschap dat je oké bent zoals je bent, helemaal compleet, ook wanneer je een legpuzzel legt van twee poedels.

Maar een hobby hebben alleen is misschien niet genoeg om van je stress af te komen. Mocht jij ondanks dat je een hobby hebt waarin jij je graag verliest te veel last houden van stress? Neem dan contact met ons op. Onze coaches kunnen je helpen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven