Zoeken

Zoeken sluiten

Dromen tijdens je burn-out

maandag 22 maart 2021

Sommige nachten droom je zeer levendig en intens, andere nachten droom je helemaal niet. Je kunt wakker schrikken uit je droom, aangezien je vaak droomt wanneer je al wat lichter slaapt. De uren daarvoor slaap je zo diep, dat je volledig ‘buiten bewustzijn’ bent. Tijdens een burn-out kan het voorkomen dat je meer gaat dromen, soms intens, en je kunt ook last krijgen van nachtmerries. In dit stuk lees je waarom we eigenlijk dromen, en waarom je dromen zo intens kunnen zijn tijdens een burn-out. Tot slot geef ik tips om je weer beter te gaan voelen.

Aangezien we gemiddeld zes jaar van ons leven dromen, is het de hoogste tijd om er eens wat meer over te leren. Laten we beginnen bij de basis.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

betekenis dromen

Wat zijn dromen?

Een droom is een opeenvolging van beelden, gedachten, emoties en gevoelens die zich gewoonlijk onvrijwillig in de geest voordoen gedurende bepaalde fasen van de slaap. Mensen dromen hoofdzakelijk tijdens de remslaap (rapid eye momevent), wanneer de hersenen erg actief zijn en de ogen alle kanten op schieten. Je hersenen blijken dan vrijwel net zo actief als overdag! Het is wel een andere soort activiteit. Een droom duurt een aantal seconden tot 30 minuten. De meeste mensen dromen zo’n drie tot vijf keer per nacht. In totaal droom je dus zo’n 2 uur per nacht, wat best een aanzienlijk deel van je totale nachtrust is.

Over het algemeen heb je geen invloed op de inhoud van je droom, tenzij er sprake is van lucide dromen. Dan ben je zelfbewust. Dat is een techniek die je aan kunt leren.

Waarom dromen we eigenlijk?

De precieze reden of oorzaak van dromen is nog niet geheel duidelijk. Er zijn wel veel hypotheses. Soms droom je over iets wat je de voorgaande dag hebt meegemaakt. De functie van de droom is dan de verwerking van het emotioneel geheugen: iets een plekje geven. Wat overbodig was, wordt verwijderd en wat belangrijk is slaan we op in het langetermijngeheugen.

Een mooie bijkomstigheid van dromen is dat je nieuwe ideeën op kunt doen. Je hersenen functioneren – zoals je vast hebt gemerkt – tijdens een droom namelijk erg onlogisch en associatief. Zo kun je tot creatieve ideeën komen. Leg dan wel een boekje naast je bed, want dromen vergeet je erg snel.

Een droom is soms een uiting van een diep (niet gevoeld) verlangen. Deze komt tijdens een droom aan de oppervlakte. Dromen kun je dus meer over jezelf leren.

De betekenis van veelvoorkomende dromen

Helaas is het wetenschappelijk gezien heel lastig om de betekenis te achterhalen van veelvoorkomende dromen. Er worden veel pogingen gedaan, waarvan ik hier een aantal voorbeelden geef:

  • Je gaat vreemd: dit kan iets zeggen over onvervulde verlangens of onvrede over je huidige partner.
  • Je vliegt: je bent weer een vrij kind, intuïtief en aan het genieten.
  • Vallen: wellicht heb je het te druk en dreig je om te vallen.
  • Je wordt achtervolgd: is er iets bedreigends in jouw leven?

Uit bovenstaande interpretaties blijkt wel dat dromen op allerlei manieren uit te leggen zijn. Staat iets voor vrijheid, of juist onvrijheid? Dat blijft subjectief en ingewikkeld. Een interessantere vraag is misschien: wat deed de droom met jou?

droom

Dromen tijdens je burn-out

Mensen gaan in onrustige stressvolle tijden vaak levendiger dromen. Waarom dat precies is, is nog niet duidelijk. Het zou iets te maken kunnen hebben met de verhoogde cortisollevels (het stresshormoon). Mensen met een burn-out hebben soms tijdens hun burn-out ‘s avonds nog last van een overschot aan cortisol. Hierdoor kan melatonine zijn werk minder goed doen, waardoor je minder diep slaapt. Hierboven las je al dat je droomt in de fase van een ondiepere slaap. Je verkeert dus langer in die ondiepe fase. Die ondiepe fase is belangrijk voor je cognitieve en emotionele herstel, maar lichamelijk herstel je nu niet optimaal.

Wanneer je een burn-out hebt, dan heb je langdurig zeer veel spanning ervaren. Die spanning kan tot uiting komen in nachtmerries. Dat hindert je herstel: je wordt steeds wakker en geniet niet meer van je slaap. Hierdoor kun je meer last krijgen van stress.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat kun je hier in de praktijk mee?

Heb jij last van nachtmerries? Zorg dan dat je zo ontspannen mogelijk naar bed gaat. Kijk niet meer naar schermen na het avondeten en lees een leuk boek of doe een geleide meditatie. Ook kun je nog een blokje om gaan. Maak het gezellig in je kamer: gedimd licht, mooie kleuren, schoon, opgeruimd. Zorg er ook voor dat je in een relatief koele ruimte kunt slapen, die goed geventileerd is.

De oplossing vind je uiteindelijk overdag: het is van belang dat je je weer veilig en ontspannen gaat voelen, zodat je kunt herstellen van de chronische stress. Dit gebeurt vaak onder begeleiding van een burn-out coach. Je gaat dan dagelijks wandelen, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen doen, positiever denken, oefenen met mindfulness en nog vele andere bewezen technieken. Dit alles zal doorwerken in de nacht en ervoor zorgen dat je weer rustiger gaat slapen. En dat is erg belangrijk: want ‘s nachts vindt vrijwel al het fysieke herstel plaats.

Meer tips vind je in ons blog over bewezen slaaptips.

dromen burn-out

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Mensen dromen al duizenden jaren, toch blijven ze een beetje een mysterie. We weten dat we door te dromen onze dag kunnen verwerken, maar wat is hun betekenis? Wanneer je veel stress ervaart, dan slaap je vaak wat ondieper, en daardoor droom je meer. Dromen doe je namelijk in de wat ondiepere fase van de remslaap. Tijdens een burn-out kunnen dat nachtmerries zijn, waarin je allerlei nare ervaringen beleeft of herbeleeft. Geen pretje!

Door overdag goed voor jezelf te zorgen, kun ‘s nachts weer wat beter gaan slapen. Dat vraagt om geduld, want je lichaam is geen machine. Aan een burn-out gaat vaak een lange periode van stress vooraf, dus ook het herstel kan lang duren. Met de begeleiding van een burn-out coach kan dat wat makkelijker gaan. Er is dan namelijk iemand ‘bij jou’ die veel kennis heeft over stress en burn-out. Hij kan je geruststellen en adviseren.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven