Zoeken

Zoeken sluiten

Hulp vragen

zaterdag 4 september 2021

Heb jij moeite met hulp vragen? 3 Tips om het makkelijker te maken!

Hulp vragen is voor velen erg moeilijk, maar juist als het hard nodig is – bijvoorbeeld door stress of burn-out – kan het nog lastiger zijn. Het gevoel dat het zwak is om anderen te vragen jou te helpen kan overheersen, daarom is het als eerste belangrijk om te onthouden dat hulp vragen geen teken van zwakte is. In deze blog willen we je graag uitleggen waarom het zo lastig kan zijn om hulp te vragen, waarom hulp vragen juist belangrijk is als je chronische stress ervaart en geven we je tips hoe je hulp vragen makkelijker kunt maken.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Waarom kan hulp vragen zo lastig zijn?

Juist wanneer je hulp het meest nodig hebt, kan het lastig zijn hierom te vragen. Hoewel dit tegenstrijdig klinkt, is het eigenlijk heel logisch. Op het moment dat je het gevoel hebt dat je nergens meer controle over hebt, wil je alles zelf doen. Dit komt omdat je dan tenminste nog érgens controle over hebt. Als je in zo’n situatie dan ook nog om hulp moet vragen, kan dat een naar gevoel geven. Dit maakt het dat hulp vragen erg lastig kan zijn.

Andere factoren waardoor hulp vragen lastig kan zijn:

  • Je hebt het gevoel anderen tot last te zijn als je ze vraagt je te helpen
  • Je vindt dat je alles alleen moet kunnen doen
  • Angst om ‘te veel’ te zijn voor anderen
  • Je bent bang dat anderen je zullen afwijzen
  • De overtuiging dat hulp vragen een teken van zwakte is

om hulp vragen

Hulp vragen is geen teken van zwakte

Zoals we in de intro al beschreven: hulp vragen is geen teken van zwakte. Onthoud dat goed. Er is juist veel kracht voor nodig om andere te vragen om jou te helpen. Het laat zien dat je inzicht hebt in je eigen kunnen en dat je accepteert dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Je toont kracht door je kwetsbaar op te stellen, de controle te laten vieren en anderen toe te laten. Juist op de momenten dat je worstelt met jezelf, moe bent hebt of angsten hebt – dit is niet niks. Hulp vragen is geen teken van zwakte, het laat juist zien hoe sterk je bent.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Het maakt niet uit hoe groot of klein je vraag is: of het nou gaat om hulp vragen in de supermarkt omdat je niet bij dat ene product kunt wat hoog in de schappen ligt, of dat je iemand vraagt om samen met jou je administratie op orde te brengen. Waar het om gaat is dat je jezelf toestaat dat je het niet alleen hoeft te doen, en daar is voor sommige heel wat moed voor nodig. Ben dus ook trots op jezelf als je hier wél om vraagt.

Hulp vragen psychologie

Als je klachten hebt zoals overspannenheid, stress of een burn-out kan het helpend zijn om hierover te praten. Maar ook dit is een vorm van hulp vragen, bijvoorbeeld in de psychologie, of bij een burn-out coach. Ook in dit geval is hulp vragen geen teken van zwakte, maar juist een dappere stap. Het gevoel dat je jezelf moet kunnen helpen, of dat je het heus wel alleen kunt, kan overheersen. En misschien kun je het ook wel zelf, maar juist een psycholoog of coach kan jou helpen om sneller door dit proces te komen.

Het is erg helpend om iemand naast je te hebben waar jij jouw verhaal mee kunt delen. Iemand die van een afstandje meekijkt naar jouw situatie en je handvatten kan bieden om stappen te zetten. Dit vergt moed. Dit komt niet omdat hulp vragen op zich lastig is, maar het feit dat je toe dient te geven dat het je niet alleen lukt, dat je iemand nodig hebt om jou hierbij te begeleiden – dat kan confronterend zijn. Laat dat gevoel er zijn en doe het toch. Het is zo waardevol om iemand te hebben waarmee je kunt praten. Daarbij is praten met iemand die je niet kent, soms makkelijker dan praten met een vriend(in) of met je partner. Schroom dus niet om opzoek te gaan naar psychische hulp als jij voelt dat dit nodig is. Achteraf zul je dankbaar zijn dat je de stap gezet hebt!

tips hulp vragen

3 Tips die het makkelijker maken om anderen te vragen jou te helpen

Heb jij er veel moeite mee om anderen te vragen jou te helpen? Onderstaande tips kunnen het net wat makkelijker maken.

1.     Mensen helpen graag

Wat hulp vragen net wat makkelijker kan maken is de kennis dat mensen graag helpen. Hoe voel jij je als iemand jou vraagt om hulp te bieden? Waarschijnlijk geeft het een fijn gevoel: iemand heeft jou nodig! Onthoud dit als je zelf om hulp wil vragen.

2.     Je hoeft niet alles alleen te doen

Misschien vind jij wel dat je alles zelf moet doen, maar dat is niet zo. Ook jij mag anderen benaderen om jou te ondersteunen. Je mag je collega vragen om je ergens bij te helpen, je mag in de supermarkt een medewerker benaderen waar dat ene product ligt, en ook je vrienden mag je bellen als jij er even doorheen zit. Je hoeft niet de hele wereld te dragen, daar krijg je alleen maar meer stress van. En dat is waarschijnlijk precies wat je niet kunt gebruiken.

3.     Het maakt je geen zwak of stom persoon

We benadrukken het nogmaals – omdat het zo belangrijk is om dit te onthouden: hulp vragen maakt je geen zwak persoon. Het is juist dapper en sterk als jij de stap durft te nemen om een ander jou te laten helpen. Het is geen schande, en het doet niets af aan jou als persoon. Jij bent en blijft nog steeds dezelfde, maar dan wel met wat minder druk op je schouders.

moeite om hulp vragen

Het helpt om te oefenen

Als je veel moeite hebt met het vragen om hulp, kan het helpend zijn om hiermee te gaan oefenen. Begin klein; vraag anderen je te helpen met simpele dingen, waarbij de kans groot is dat ze dit zullen doen. Door te gaan ervaren dat anderen bereid zijn om jou te ondersteunen, wordt het steeds makkelijker om hierom te vragen. Maak hierin kleine stappen zodat je succeservaringen kunt opbouwen. Op het moment dat jij gaat ervaren dat het eigenlijk best prettig is om hulp te ontvangen, en dat anderen bereid zijn om je te helpen, zal het je in het vervolg ook wat makkelijker afgaan.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Zit jij op het moment helemaal vast door stressklachten en wil je hier graag hulp bij? Dan mag je ook ons om hulp vragen. Het hebben van stress of een burn-out is niet niks, onze burn-out coaches zijn erin getraind om jou te begeleiden in je herstel en doen dit graag. Schroom dus niet om contact met ons op te nemen voor een gratis kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt. We zullen alleen maar trots op je zijn, dat jij deze stap durft te nemen en helpen je graag verder.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven