Is het je wel eens opgevallen dat er soms haast van je wordt verwacht dat je druk bent? En dat als je deze drukte ontkent in een gesprek dat je dan raar aangekeken kunt worden? Onder het mom van: hoezo niet druk? Heb je geen baan, huis, familie, verplichtingen of bergen te beklimmen? Niet druk zijn wordt ten onrechte wel eens verward met lui zijn. In mijn opinie is het tegendeel waar.
In het verleden was dit ook de overtuiging. Als je destijds druk was, betekende dit dat je ongeorganiseerd en onproductief was. In de middeleeuwen zagen filosofen en theologen mensen die druk waren als lui en traag. Om jezelf psychologisch en spiritueel te ontwikkelen heb je momenten van ontspanning nodig. Zij waren van mening dat als je daar te druk voor was, dan probeerde je je persoonlijke ontwikkeling te ontlopen.
Futuroloog Alex Soojung-Kim Pang stelt dat: Als je mensen waar ter wereld ook vraagt hoe het met ze gaat, dan is het antwoord: “Ik heb het ontzettend druk.” Hij geeft aan dat het ongelofelijk is, hoe dit niet enkel een geaccepteerd antwoord op de vraag geworden is. Maar zelfs een symbool van trots. Hierdoor lijkt het, alsof je niet volledig toegewijd bent, voldoende slaap krijgt, of als je niet veel te doen hebt, dat het bijna lijkt alsof je het fout doet.
Alex Soojung-Kim Pang vertelt dat, als je jong bent en net begint met werken, je je nooit afvraagt of je op een andere manier zou kunnen werken. Of dat druk zijn de moeite waard is, of juist een probleem. Het wordt gemakkelijk een gewoonte waar moeilijk aan te ontsnappen is. In een omgeving waarin je niet naar een mand vol onderdelen kan kijken of naar een veld dat net geploegd is, wordt hoe druk mensen lijken of hoelang ze op kantoor blijven een plaatsvervangende maatstaf voor productiviteit. Of het ons opvalt of niet, de meeste van ons reageren uiteindelijk op deze signalen. Om productief te lijken, leren mensen uiteindelijk, zich te gedragen alsof ze het druk hebben. Waardoor ze gaan geloven dat ze het druk hebben en dat dit zo hoort.
In mijn gesprekken met (potentiële) samenwerkingspartners bespreek ik regelmatig het Liberi Fasenplan. Onderdeel van dit Fasenplan is het herkennen en stellen van grenzen bij de activatiefase. Soms krijg ik dan een vraag met als strekking: “Maar Reinoud, als mijn werknemers allemaal hun grenzen gaan aangeven, worden ze dan niet minder productief?” Ik beantwoord dit steevast met een vraag: “Zijn werknemers die geen grenzen aan kunnen/willen geven dan het meest productief?” Werknemers die geen grenzen stellen zijn vaak wel heel druk. Maar als je meer op je bureau hebt liggen dan wat je afkrijgt? Als de druk van alle taken je te veel wordt en je verliest het overzicht? Of erger nog je valt uit vanwege stress of een burn-out?
Is het voor werkgevers niet veel aantrekkelijker om werknemers te hebben die weten wat ze aankunnen? Die door een overzichtelijke planning deadlines halen en tijdig signaleren of een project haalbaar is? Grenzen aangeven betekent niet dat je geen verantwoordelijkheid neemt. Ook hiervoor geldt dat het tegenovergestelde waar is. Door grenzen te leren herkennen en aan te geven word je eigenaar van je eigen werk en vergroot je de autonomie en daarmee het arbeidsplezier van je werknemers. Het gebrek aan autonomie op het werk wordt als belangrijke reden gezien van de toename van het aantal burn-outs volgens een artikel in Trouw.
Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau is gebleken dat 54 procent van de Nederlanders het wel eens te druk te heeft, waardoor 39 procent zich thuis of op het werk weleens te kort voelt schieten. En de vraag die hierbij centraal staat blijft: Is iemand productiever als hij druk is? In een economie waarin nieuwe ideeën en creativiteit zo belangrijk zijn om ons te blijven onderscheiden van de rest. Is het altijd maar druk hebben dan de beste optie? twee van de meest rijke mensen op deze wereld denken daar heel anders over.
Warren Buffet vertelt dat alles te koop is behalve tijd. Met je tijd moet je dan ook zuinig omspringen. Bill Gates onderstreept dat het niet nodig is om je belangrijk zijn aan te tonen met een volle agenda en veel meetings. Het kan juist veel beter zijn om tijd te nemen om te denken en te lezen om een maximale impact te hebben. Als de meest succesvolle zakenmensen ons uitleggen dat druk zijn het nieuwe stom zijn is, wellicht is dat dan advies wat we kunnen volgen?
Lao Tse, wist het al toen hij zei: “je kunt beter niets doen, dan druk zijn met niets.” Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met het feit dat alles in een keer komt. Dan kun je ook gewoon een periode heel druk zijn. Maar als druk, je manier van leven is geworden is de vraag gerechtvaardigd of je niet je doel voorbij aan het rennen bent. Druk zijn om het druk zijn is iets wat vanzelf een keer opbreekt. Als je even uit de drukte van alledag kunt stappen, vraag jezelf dan eens af: Waarom ben ik nou zo druk, voor wie doe ik dit en heb ik enig idee waar de finishlijn ligt van deze spreekwoordelijke marathon die ik aan het lopen ben?
Ik weet zelf uit persoonlijke ervaring als je zo’n marathon loopt zonder finishlijn dat je vanzelf een keer de man met de hamer tegen zult komen. Voor sommigen is dit de enige manier om te stoppen met rennen. Tegen ieder ander zou ik zeggen, luister naar de filosofen van vroeger of de miljardairs van nu. Sta even stil, voel wat je nodig hebt, vind nieuwe wegen door tijd te nemen om te denken. En op de vraag: ben je niet druk? Antwoord je voortaan, nee ik ben liever productief!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606