Zoeken

Zoeken sluiten

Is jaloers zijn normaal?

donderdag 16 april 2020

Jaloers: iedereen is het wel eens. Het is ook een volstrekt menselijke emotie, net zoals blijdschap, woede of verdriet. Het is vaak ook volstrekt legitiem om jaloers te zijn. Jaloezie is ook niet per se slecht. Je kunt ervan leren of er motivatie uit halen. Jaloers zijn kan echter wel voor problemen zorgen. Zeker wanneer deze jaloezie ongezonde vormen aanneemt. In dat geval beïnvloedt het jouw functioneren en je gesteldheid in negatieve zin. Ook kan het anderen raken, met in extreme gevallen zelfs destructieve gevolgen die kunnen zorgen voor een hoop stress.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Jaloers zijn we allemaal wel eens

Niets menselijks is ons vreemd. Jaloers zijn we allemaal. Vaak heeft die jaloezie betrekking op iets triviaals. Iemand die een mooi cadeau krijgt, een mooie reis gaat maken of gewoon ontzettende mazzel heeft. De jaloezie die je dan voelt, kun je vaak snel weer loslaten. Het heeft uiteindelijk geen impact op hoe jij je op langere termijn voelt.

Vaak zijn we jaloers omdat het gras aan de overkant groener lijkt. Soms is het spreekwoordelijke gras daar ook daadwerkelijk groener. Het is in dat geval verstandig om een beroep te doen op je relativeringsvermogen. In hoeverre zorgt wat een ander heeft, kan of doet ervoor dat jij minder gelukkig bent? In vrijwel alle gevallen zul je constateren dat dit geen invloed heeft. De meeste jaloezie is tijdelijk of niet belangrijk genoeg om je zorgen over te maken.

Jaloers gedrag gaat een stap verder

Jaloers zijn is één ding. Je er ook naar gedragen, is iets anders. Dit betekent twee dingen:

1) Het doet je kennelijk dermate veel dat het je gevoelens en gedrag beïnvloedt.
2) Je jaloezie is nu waarschijnlijk ook merkbaar voor de ander.

Vertoon jij dergelijk gedrag, of merk je dat gevoelens van jaloersheid een impact hebben op je humeur of je gedrag, dan is dit waarschijnlijk geen normale jaloezie. Zeker niet wanneer je met regelmaat of structureel hiervan last hebt.

Het richt zich vaak op mensen om wie je geeft

Door dergelijk gedrag zit je jezelf en anderen in de weg. Dat wil je niet. Niemand is vrijwillig jaloers. Bovendien richt de jaloezie zich vaak op iemand uit je sociale kring. Niet zelden zelfs op iemand om wie je geeft. Je partner, een (goede) vriend of vriendin, een collega of je eigen broer of zus. Hoe sterker de emotionele binding is, hoe sterker jaloezie op kan treden. Iedereen voelt wel bepaalde gevoelens van jaloezie richting een Hollywoodster, topsporter of artiest. Dat heeft er vaak mee te maken dat zo iemand in jouw gedachten een droomleven lijdt. Het staat echter veel te ver van je af om je daadwerkelijk druk om te maken. Maar iemand die dichtbij je staat op wie je daadwerkelijk jaloers bent, dat is iets anders.

Bedenkt goed waaróm je jaloers bent, en of dit echt nodig is

Als het gaat om jaloezie, is het altijd goed om echt even stil te staan bij je gevoelens. Zometeen gaan we dieper in op situaties waarin jaloers zijn écht een probleem vormt, maar hoe vaak heb je nu echt reden om jaloers te zijn? Ik vraag dit omdat niet alles altijd is wat het lijkt. Maar al te vaak ben je jaloers op zaken die mooier lijken dan dat ze in werkelijk zijn. Social media zijn hiervan een goed voorbeeld. Dingen lijken daar vaak mooier dan dat ze zijn. Mensen presenteren zich op hun allerbest, dus is jouw jaloezie werkelijk gegrond, of ben je jaloers op een droomwereld?

Wat ziekelijk jaloers zijn kan zeggen over jou

Ben jij ziekelijk jaloers, dan kan dit het een en ander over jou zeggen. Zeker wanneer de jaloezie niet beperkt blijft tot één of enkele personen. Kennelijk is er iets dat ervoor zorgt dat jij vaak jaloers bent. Het is weliswaar een externe factor die je jaloezie aanwakkert; de oorzaak is waarschijnlijk intern gelegen. Extreme jaloezie kan dus wijzen op een structureel probleem. Maar waar?

Probeer na te gaan waarom je deze gevoelens hebt

Veelvuldig jaloers zijn, is niet normaal. Voor jezelf is het ook geen pretje om jaloers te zijn. Probeer voor jezelf na te gaan waarom je jaloers bent. Heeft deze jaloezie alleen betrekking op jezelf, of richten de gevoelens zich ook op een ander? Gevoelens van jaloezie die zich uitsluitend op jezelf richten, kunnen erop wijzen dat je bijvoorbeeld onzeker bent, niet assertief genoeg bent, ontevreden bent over hoe je leven eruit ziet, of dat je ongelukkig bent met één of meerdere specifieke aspecten uit je leven.

Je wordt een persoon die je helemaal niet wilt zijn

Nog vervelender is het wanneer je jaloers bent en deze gevoelens ook gepaard gaan met nog meer negatieve gevoelens richting een ander. Zo kun je andere mensen geluk gaan misgunnen, je onterecht op een nare manier naar hen toe gedragen of verkeerd behandelen. Zeker wanneer je jaloezie zich richt tegen iemand met wie je juist graag een goede relatie wilt opbouwen of onderhouden, kun je gefrustreerd raken door je eigen gevoelens. Je wordt een persoon die je helemaal niet wilt zijn.

Probeer introspectie eens uit

Introspectie is een perfecte manier om voor jezelf na te gaan wat je precies voelt en waarom je dit voelt. Hiermee kun je misschien de bron van je jaloezie achterhalen. De voorwaarde is wel dat je 100% eerlijk tegen jezelf bent. Dat kan confronterend zijn, maar die confrontatie is nodig om tot verbetering te komen.

De onderliggende oorzaak van je jaloezie aanpakken

Jaloezie heeft altijd een aanleiding. Maar jaloers zijn heeft zelden de aanleiding die je denkt. Door echt stil te staan bij wat je voelt, wanneer je dit voelt en waarom je dit voelt, kom je er vaak achter wat de échte oorzaak is. Om een aantal voorbeelden te noemen:

  • Mensen die jaloers zijn op hun partner, zijn vaak onzeker of zijn wellicht in het verleden bedrogen
  • Wie jaloers is op een broer of zus, vergelijkt misschien te veel
  • Jaloezie richting een collega kan betekenen dat hij/zij een vaardigheid heeft die jij wilt ontwikkelen
  • Vaak jaloers zijn op fysieke eigenschappen kan wijzen op onvrede over je eigen uiterlijk
  • Jaloers zijn op je eigen kinderen houdt misschien verband met parentificatie uit je verleden
    Burn-out test
    Gratis
    Burn-out test
    Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Kunnen wij je helpen minder jaloers te worden?

Je vraagt je misschien of: waarom zou ik een burn-out coach inschakelen om te helpen met mijn jaloezie. Jaloers zijn is toch geen probleem dat zo’n coach op kan lossen? Zeker wel. Zoals ik heb uitgelegd is jaloezie vaak een symptoom. Een symptoom van een onderliggend probleem dat moet worden aangepakt om van je (extreem) jaloerse gevoelens af te komen. Onze coaches kunnen je helpen met het achterhalen van het probleem, duiding geven en vooral het aanreiken van handvatten om het op te lossen. Bovendien kan jaloezie ook een symptoom zijn van stress, of kan het stress veroorzaken.

Wij zijn gespecialiseerd in het snel en effectief verhelpen van stress met behulp van een unieke, persoonlijke methode. En nee: jaloers zijn is niet hetzelfde als een burn-out, maar veel mensen die getroffen worden door een burn-out hadden deze kunnen voorkomen door op tijd de signalen te herkennen en in te grijpen. Onze coaches kunnen ook preventief worden ingeschakeld. Het leven is een stuk aangenamer wanneer je geen last meer hebt van jaloezie. Voor jou en voor anderen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven