Zoeken

Zoeken sluiten

Voor jezelf opkomen

woensdag 11 januari 2023

Sommige personen hebben geen enkele moeite om voor zichzelf op de komen maar misschien vind jij dit toch maar lastig. Wellicht ben je bang om niet aardig gevonden te worden of vind je het lastig om je grens aan te geven. We kunnen je geruststellen dat je niet de enige bent. De een is nu eenmaal dominanter dan een ander. Misschien heb je wel iets vervelends meegemaakt waardoor je het lastig vindt je grenzen aan te geven. Het is wel belangrijk dat je niet over je heen laat lopen. Of dit nu privé of op je werk is. Hoe vaker iemand over je grens heen gaat, hoe meer stress je hebt. In dit blog bespreken we hoe je beter voor jezelf kan opkomen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is voor jezelf opkomen?

Misschien een beetje vreemd dat we dit uitleggen maar er is een wezenlijk verschil tussen voor jezelf opkomen of té assertief zijn. Waar ligt de lijn dat je je grenzen aangeeft of wanneer je intimiderend overkomt? Voor jezelf opkomen betekent je grenzen bewaken en aangeven zonder dat je er een oordeel aan hangt naar de ander toe. Door het bij jezelf te houden, het zijn immers jouw grenzen, hoeft een ander zich niet aangevallen te voelen. In de praktijk zien we dit vaak genoeg. Je geeft eindelijk je grens aan maar omdat de frustratie al langer aanwezig is leg je het probleem bij de ander neer. Niet helemaal eerlijk want jij bent degene die niet (op tijd) voor zichzelf opkomt.

opkomen voor jezelf

Normen en waarden

Eigenlijk is voor jezelf opkomen kaders stellen voor je normen en waarden, maar ook je grenzen aangeven in wat je aankan en wat uitvoerbaar is. Iedereen heeft normen en waarden en diep van binnen weet jij precies waar die liggen. Vooral wanneer je je in een groep mensen begeeft die niet dezelfde normen en waarden hebben als dat jij hebt, is het lastig je grens aan te geven. Juist dan is het sterk als je dit wel durft. Vergeet niet dat groepsdruk overal voorkomt. Als je op een verjaardag zit waar de meeste personen wel hard kunnen lachen om een discriminerende opmerking, is het juist ontzettend sterk als jij aan kan geven dat dit niet in jouw normen en waarden ligt. Dit kan zonder oordeel naar de anderen toe.

Waarom is opkomen voor jezelf soms zo moeilijk?

Zoals hierboven al geschreven, de een komt heel makkelijk voor zichzelf op en jij vindt dit misschien erg lastig. Hier zijn een aantal verklaringen voor.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.
  • Je hebt HSP en bent dus hoog sensitief. Hierdoor heb je niet alleen jouw eigen prikkels te verwerken, je pikt andermans prikkels en gevoelens feilloos op en moet die ook een plek geven. Hierdoor is het extra lastig voor jezelf op te komen. Jij bent nog bezig met het verwerken van alle prikkels waardoor een morele grens zo overschreden is. Vaak heb je dat later pas door. HSP zit in je en het vergt veel training en oefening je af te sluiten voor al die externe impulsen. Het is niet onmogelijk maar wel erg lastig.
  • Je vindt het lastig met andermans mening om te gaan. Misschien ben je zelfs wel bang voor andermans mening. Geheel onterecht. Waarom mag de ander wel opkomen voor zichzelf en doe jij dit niet uit angst voor de reactie? Andermans mening is niet meer waard dan die van jou. Er is een mogelijkheid dat ze daarna negatief over je spreken. Maar jij bent wel opgekomen voor jezelf en als mensen negatief over je praten betekent het dat jouw mening iets met hen heeft gedaan.
  • Je bent onzeker of je hebt weinig zelfvertrouwen. Ook dit is te trainen. Alsmaar over je heen laten lopen en niet voor jezelf opkomen kan uiteindelijk leiden tot een burn-out of depressie. Het is belangrijk dat je jezelf evenveel waard vindt als een ander en ook jouw grenzen horen hierbij. Een beetje onzekerheid kan sierend zijn. Je volledig wegcijferen voor anderen, werkt uiteindelijk in jouw nadeel.

Opkomen wilskracht

Voor jezelf opkomen door het bij jezelf te houden

Voor jezelf opkomen is al lastig genoeg. Er zijn zoveel verschillende persoonlijkheden in de wereld dat je het bijna niet kan voorkomen dat iemand zich gekwetst voelt. Bijna. Zolang jij het bij jezelf houdt, aangeeft wat iets met jou doet en waar jij je beter bij zou voelen, kan je iemand anders haast niet kwetsen of beledigen. Is iemand alsnog beledigd? Dan heeft diegene niet goed geluisterd naar wat jij zojuist hebt verteld. Je zou het eventueel nogmaals kunnen herhalen, echter is de vraag of het de tweede keer wel gehoord wordt. Wanneer iemand jouw persoonlijke grens op zichzelf betrekt, en zich hierdoor aangesproken voelt, is dit aan hem of haar. Jij hebt alleen controle over hoe jij de boodschap brengt, niet over hoe het ontvangen wordt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Voor jezelf opkomen op de werkvloer

Die ene collega die z’n werk op jou afschuift. Dit gaat nu al geruime tijd zo en je durft eigenlijk niet zo goed meer te zeggen dat jij hierdoor niet meer aan jouw werk toekomt. Terwijl hij vrijdagmiddag een uur eerder naar huis gaat, zit jij na werktijd nog op kantoor. Tijd om voor jezelf op te komen. Iedereen heeft zijn eigen taken en werkzaamheden en jij verdient niet meer stress dan een ander. Dit hoeft ook geen eindeloze discussie te worden. Je geeft je grens aan, je geeft zijn werkzaamheden terug en wat hij hiermee doet is aan hem. Jij kan trots op jezelf zijn. Je behoedt jezelf niet alleen voor onnodige stress, je voorkomt hoogstwaarschijnlijk ook een burn-out.

opkomen rust

Kan Liberi iets voor je doen?

Het lijkt allemaal zo makkelijk. Je komt voor jezelf op, anderen accepteren dat en iedereen is gelukkig. Helaas werkt dat in de praktijk niet zo. Hoe ga je om met de weerstand die je op enig moment gaat krijgen? En wat als ze inderdaad negatief over je praten? Een professionele coach helpt jou terug te komen in jouw eigen kracht. Vooral het terugvinden van je zelfvertrouwen kan moeilijk zijn als je die al een tijdje zoek bent. Combineer je training met wandelcoaching om balans te krijgen en stukje bij beetje steeds beter voor jezelf op te komen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven