Zoeken

Zoeken sluiten

Dominante mensen

donderdag 22 september 2022

Dominante mensen hoeven niet per definitie onprettig te zijn om mee om te gaan. In sommige situaties is het juist goed om je wat dominanter op te stellen. Als dominant persoon stel je duidelijke kaders in wat je wel of niet wil. Toch kunnen personen met een overheersend karakter als negatief ervaren worden. Maar komt die negativiteit vanuit de dominante persoon of vind jij het moeilijk om met dit karakter om te gaan? Of ben jij juist die persoon die anderen als dominant zien? Hoe ervaar jij dat? In dit blog belichten we alle kanten van een dominant karakter.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wanneer is iemand dominant?

Heeft iemand een bazig karakter of is iemand ronduit dominant? Het ligt dicht bij elkaar maar toch enorm ver van elkaar af. Dominante mensen gaan altijd nog een stapje verder dan mensen met sterke leidinggevende competenties. Ze zijn overheersend, komen prima uit voor hun mening en weten het jou ook prima te vertellen wanneer ze het niet met je eens zijn. Verlies accepteren is niet z’n sterkste kant en steekt dit dan ook niet onder stoelen of banken. Ondanks dat een dominant karakter niet altijd negatief is, wordt dit vaak zo wel neergezet. Zonde want ieder karakter is uniek en omdat iemand overheersend is betekent het niet direct dat iemand moeilijk is in de omgang.

intimiderend dominante mensen

Verkeerd beeld van dominante mensen

Er staan online ontelbare artikelen over hoe zelfverzekerd een dominant persoon zou zijn. Echter is dit een vertekend beeld van iemand met een overheersend karakter. Soms is het een beschermingsmechanisme en voel je je veiliger door je zo op te stellen. Diep van binnen ben je misschien wel onzeker maar is het tonen van onzekerheid in jouw ogen een zwakte. Ook het stigma dat een dominant persoon arrogant is laten we bij deze vallen. Iemand die arrogant is, is niet per definitie dominant en andersom. Angst en onzekerheid spelen vaak een grote rol bij een dominant persoon. Je verwacht het vaak niet maar iemand met een dominant karakter zoekt vaak naar bevestiging en erkenning. Door zich overheersen op te stellen beschermen ze zichzelf tegen zelfkritiek.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Grensverleggend

Dominant zijn gaat vaak samen met het verleggen van andermans grenzen. Niet omdat diegene geen respect heeft voor andermans grenzen maar omdat z’n eigen grenzen voelen als veilig. Zodra andermans opvatting niet overeenkomt met die van jou, vind je het lastig je te conformeren aan die ander. Vergeet niet dat jouw mening geen feit is en anderen ook recht hebben op hun eigen mening. Een andere mening aanhoren kan je tot nieuwe inzichten brengen over een bepaald onderwerp. Door open te staan voor andere opvattingen verbreed je je kennis en expertise. Voordat je direct overgaat op het opleggen van jouw mening, luister eens goed naar wat een ander inbrengt. Wat zegt diegene nu echt? Wanneer je hier goed over nadenkt, is dit misschien een vernieuwend inzicht wat deuren opent?

boos dominante mensen

Angst voor dominante mensen is nergens voor nodig

Wanneer jij een rustig en onderdanig karakter hebt kan een dominant persoon nogal beangstigend overkomen. Waar jij probeert nuance te houden in gesprekken en omgang, walst een dominante iemand als een olifant door een porseleinkast. Of eigenlijk door jouw subtiliteit. Doordat het overheersende karakter nogal direct overkomt doe je snel een stapje terug wanneer je verbaal gedomineerd wordt. Uitzondering daargelaten, is dit nergens voor nodig.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wanneer je dominant bent weet je ook dat je het niet persoonlijk bedoelt. Het is een aangeleerde manier van communicatie die vraagt om uitdaging en begrenzing. Zodra iemand jou mening of overtuiging met goede onderbouwing weten te verfijnen heb je daar wel degelijk respect voor. Dit respect daadwerkelijk uitspreken vind je wat lastig. Dit heeft weer alles te maken met het niet willen tonen van je kwetsbaarheid.

Hoe begrens je een dominant persoon?

Laten we eerlijk zijn, het is niet altijd even gemakkelijk tegen een dominant persoon in te gaan. Helemaal niet als diegene dan boos kan worden. Het idee alleen al geeft je veel stress. Met opgekropte frustratie blijven lopen geeft ook onnodige spanning. Wanneer je het niet eens bent met iemand heeft iedereen het recht zich uit te spreken. Ook tegen een iemand die overheersend kan zijn. Maar hoe pak je dit aan? En wat als de dominante persoon nu net je leidinggevende is?

  • Bereid voor wat je wil vertellen en herhaal het desnoods totdat de boodschap duidelijk is. Doe dit niet met emotie in je stem. Dit zal alleen maar weerstand oproepen.
  • Luister naar wat de ander te vertellen heeft en herhaal dat. Zo weet diegene dat hij of zij gehoord is en zal je merken dat het dominante karakter meer geduld heeft voor jouw verhaal.
  • Wordt de dominante persoon geïrriteerd of boos op je tijdens het gesprek? Geef gerust je grens aan. Vaak zijn ze zich niet eens bewust dat ze emotioneler overkomen. Daartegenover staat dat boosheid nooit gebruikt mag worden in communicatie om zo je zin te krijgen. Zodra de toon intimiderend wordt, kap je het gesprek af. Zo houd jij controle over het gesprek. Let hier wel op dat je iemand niet als een klein kind toespreekt. Ook niet als diegene zich in jouw ogen als een klein kind gedraagt.

kwetsbaar dominante mensen

Stap uit je dominante rol

Zoals eerder geschreven is iemand met een dominant karakter vooral bang om zich kwetsbaar op te stellen. Vaak ben je je ook wel bewust van je overheersende eigenschappen, echter vind je het lastig je gevoelens op tafel te leggen. Het is niet voor niets een karakter. Je bent dominant of je bent het niet. Het betekent niet dat je dan ook alles maar kan doen en laten. Zachter worden en je openstellen voor anderen is iets wat je kunt leren. Een professionele coach helpt jou tot de kern te komen van jouw dominante gedrag. Ben je bang om gekwetst te worden? En ben je je bewust hoe je overkomt op anderen?

Je zelfinzicht vergroten opent je hart naar anderen toe. De relatie met anderen verbetert snel en je omgeving vindt het fijner met je om te gaan. Soms is hier CGT in combinatie met g-schema’s voor nodig. Je hebt je dusdanig lang onaantastbaar gewaand dat je zelf niet meer weet wat je voelt en hoe je je moet gedragen. Als herboren opent er een nieuwe wereld van inzichten, meningen en levenskracht.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven