Wat wil ik? Dat is een vraag die menigeen zich af en toe stelt. Als alles lekker loopt en je bent tevreden met je situatie, dan komt de vraag niet zo heel snel op. Hoogstens vraag je je af: ‘wat wil ik voor vakantiebestemming dit jaar?’ Nee, deze vraag komt om het hoekje kijken als de dingen niet zo lekker lopen allemaal. Het wringt en schuurt en je weet dat het anders moet, maar hoe dan? Wat wil ik? Wat kan ik? En als ik dat dan weet, is dat mogelijk? Of houden beperkende overtuigingen je op de plek waar je zit? Zit de wereld er überhaupt wel op te wachten dat jij hiermee komt?
Het zijn vele vragen die niet een pasklaar antwoord hebben. Vaak is ons antwoord op die vraag ‘wat wil ik?’ niet eens helemaal helder voor onszelf, terwijl we toch al bezig gaan met de vervolgvragen. We hebben een vaag idee, gaan al nadenken hoe we dit kunnen gaan uitvoeren en wat voor stappen we dan moeten zetten. Ons hoofd gaat ermee aan de haal. Maar heb je lang genoeg stilgestaan bij die eerste stap: wat wil ik?
Het is dus zaak eerst stil te staan bij wat je werkelijk wilt. Hoe kom je daar achter? Journaling kan hierin heel behulpzaam zijn. Je neemt de vraag ‘wat wil ik?’ in gedachten en zet een timer. begint gewoon met het opschrijven van alles dat in je opkomt. Je blijft schrijven tot de timer gaat. Als je even niet weet wat je moet schrijven, dan schrijf je opnieuw ‘wat wil ik?’ en dan komt er wel weer een nieuwe gedachte. Zo niet, dan blijf je de vraag herhalen. Je kunt – als je niet zo gewend bent om te schrijven – de timer op slechts vijf minuten zetten. Als je de oefening nog eens herhaalt kun je de tijd verlengen. Op een ander moment komen er mogelijk nieuwe ideeën omhoog die je eerder nog niet had.
Als het gaat om beroepskeuze kun je hier verschillende testen voor laten doen. Je interessegebieden, hobby’s en talenten worden dan uitgevraagd en er rollen bepaalde vakgebieden uit de test die aansluiten bij jou. Dit kan veel inzicht geven op je loopbaan pad. Daarnaast zijn er verschillende persoonlijkheidstesten. Dit helpt niet direct een antwoord te geven op je vraag ‘wat wil ik?’, maar helpt wel om jezelf beter te leren kennen. Je hebt altijd profijt van werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Als jij beter begrijpt hoe je in elkaar steekt, dan wordt het vinden van een antwoord op de vraag ‘wat wil ik?’ een stuk makkelijker!
Laten we eens een voorbeeld hiervan erbij halen. Stel dat je werkt bij een commercieel bedrijf. Al langer heb je het idee dat je er niet helemaal op de juiste plek bent. Je hebt last van stress en gaat met tegenzin naar je werk. Je bent aan de slag gegaan met je persoonlijke ontwikkeling en je bent tot de ontdekking gekomen dat jouw karaktertrekken en interesses eigenlijk beter zouden passen bij het werken voor een stichting of onderneming zonder winstoogmerk.
Daarnaast ben je sociaal, betrokken en je wilt graag een bijdrage leveren aan het grotere geheel. De laatste tijd ben je bezig geweest met zingeving en jouw waarden komen niet goed (meer) overeen met de waarden van het bedrijf waar je werkt. De bedrijfscultuur gaat je steeds meer tegenstaan. Door het inzicht in jezelf kom je tot de conclusie dat je wilt gaan solliciteren bij een stichting die werkt met vluchtelingen. Dat is heel wat anders dan wat je nu doet, maar het is wél het voor jou passende antwoord op de vraag ‘wat wil ik nu?’
Natuurlijk hoeft jouw antwoord op de vraag ‘wat wil ik?’ niet zo’n drastische verandering in je leven teweeg te brengen. Soms kunnen het kleine aanpassingen zijn in je leven. Je kunt bijvoorbeeld door het doen van de MBTI test erachter komen dat je eigenlijk best wel introvert bent. Introverten kunnen heel sociaal zijn! Het is namelijk een misverstand dat introverten bij feestjes altijd als muurbloempjes aan de kant staan. Maar feit is wel dat introverten opladen van tijd alleen of één op één. Het verblijven in groepen kost hen gewoonweg energie.
Als je dit weet van jezelf, dan kun je besluiten om wat minder vaak naar de vrijdagmiddagborrel van je werk te gaan. Je doet dit misschien uit schuldgevoel (want doe niet zo ongezellig!), maar als je antwoord geeft op de vraag ‘wat wil ik?’, dan wil je daar niet iedere week aanwezig zijn. Een rustig avondje op de bank met een goed boek of een fijne serie, klinkt je heel wat aantrekkelijker in de oren. En zo kun je een bewuste keuze maken. Je gaat bijvoorbeeld één keer in de maand naar de vrijmibo en de andere vrijdagen breng je lekker thuis door.
Zoals je ziet is de vraag ‘wat wil ik?’ vrij breed. Het kan gaan om een vraag over je werk, maar net zo goed over vragen over hoe je je vrije tijd besteedt, welke sport je wilt gaan doen om je fit te kunnen voelen, of je wel of niet mee zult gaan met een druk familieweekend, welke kerk je wilt bezoeken, wat voor vrijwilligerswerk je wilt gaan doen… Het kan alle kanten op!
Houd in je achterhoofd dat voor de kleinere vraagstukken (wat wil ik vanavond eten?) het niet zoveel uitmaakt wat je antwoord is. Het gaat namelijk om persoonlijke voorkeuren en die zijn gewoon voor ieder verschillend. Ze hebben geen grote impact op de rest van je leven – tenzij je natuurlijk iedere avond voor pizza kiest. Dan ga je dat wel merken in je gezondheid.
Maar als het gaat om de grotere vraagstukken, neem dan echt de tijd om na te denken over ‘wat wil ik?’ Sta vooral stil bij waarom je iets wil. Wat is het achterliggende verlangen? Wil je status? Of wil je een zinnige bijdrage leveren? Wil je iets, omdat je buurman het heeft, of omdat jíj het belangrijk vindt? Wees hierin altijd eerlijk naar jezelf. Dan zal je het antwoord op die vraag ‘wat wil ik?’ zeker gaan vinden.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606