Zoeken

Zoeken sluiten

MBTI

dinsdag 29 december 2020

De Myers-Briggs Type Indicator, afgekort als MBTI, is een psychometrisch instrument. Het is niet een test, maar een instrument om jezelf beter te leren kennen. Door de vragen in te vullen en later de resultaten te lezen, kun je gaan reflecteren op wie jij bent en hoe jij in het leven staat. Hoewel het instrument niet wetenschappelijk onderbouwd is, kan het dus wel heel nuttig zijn. In dit artikel lees je wat de MBTI precies is en wat je er zelf mee kunt doen.

Inhoudsopgave:

Wat is het MBTI persoonlijkheidsmodel?

Het MBTI-persoonlijkheidsmodel is ontwikkeld door Katharine Cook Briggs en haar dochter Isabel Briggs Meyers. Ze lieten zich inspireren door de bekende psycholoog Carl Gustav Jung. Hun onderzoek begon al in 1917. De MBTI test bestaat uit 88 vragen, waarna je zelf verder kunt met je eigen zelfonderzoek, eventueel met de ondersteuning van een coach.

Het doel van deze test

Het belangrijkste doel van de test is het vergroten van je zelfbewustzijn: het inzicht in jezelf, zodat je kunt groeien. Door de 88 vragen te beantwoorden, ontstaat er een beeld van wie jij bent en hoe jij functioneert. Daarna word je ingedeeld in één van de zestien categorieën. Over jouw categorie kun je gaan lezen en onderzoeken of je je erin herkent. Op het internet zijn er per persoonlijkheidstype namelijk veel tips te vinden.

De test staat ook bekend als de “Jung test”

Naast de termen MBTI en MBTI test zul je misschien ook de term “Jung test” tegenkomen. Dit is dezelfde test. Deze naam verwijst slechts naar de theorieën van de persoon waarop de test is gebaseerd, Carl Gustav Jung.

MBTI test

Hoe wordt MBTI toegepast?

De MBTI is erg populair. Mensen vullen de test in om hun zelfinzicht te vergroten en zo een stap te maken in hun persoonlijke ontwikkeling. Organisaties gebruiken de test voor team- en organisatieontwikkeling. Het is namelijk interessant en effectief om te kijken naar samenstellingen van teams. Bepaalde MBTI types matchen beter dan andere. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat een effectief team bestaat uit zowel planners, vernieuwers, presentators als ontwerpers.

De verschillende MBTI voorkeursparen, types en combinaties

Binnen deze theorie zijn er vier voorkeursparen waarbinnen je een voorkeur kunt hebben voor twee opties. De bekendste daarvan is een voorkeur voor extraversie of introversie. Wanneer uit de test blijkt dat jouw voorkeur extraversie is, dan wil dat zeggen dat jij meestal een extravert persoon bent.

Naast dit voorkeurspaar zijn er nog drie andere voorkeursparen. Samen vormen ze uiteindelijk jouw type.

De vier voorkeursparen

  1. Extraversie (E) en introversie (I). Ben je graag op jezelf, of werk je liever in een team? Dit onderscheid zegt vooral iets over hoe jij met je omgeving omgaat. Laad je op wanneer je alleen bent, of juist in gezelschap?
  2. Observatie (Sensing) en Intuïtie (iNtuition). Werk je graag met feiten, ben je een realist? Of werk je graag aan vernieuwende, complexe ideeën? Dit voorkeurspaar gaat over jouw waarneming. Werk je met het zichtbare of met het nu nog onzichtbare?
  3. Denken (Thinking) en voelen (Feeling). Maak je beslissingen op basis van objectief redeneren of gebruik je liever je waarden, idealen en emoties? Dit voorkeurspaar gaat over hoe jij beslissingen neemt. Waar laat je je door leiden?
  4. Oordelen (Judging) of waarneming (Percieving). Oordelaars werken graag volgens een planning en zijn gestructureerd. Waarnemers houden van verandering en staan open voor nieuwe ervaringen. Dit voorkeurspaar gaat over hoe jij werkt. De ene manier van werken is niet beter dan de andere.

De 16 mogelijke types/combinaties

  1. INFJ: Voorziener, consulent
  2. INFP: Harmoniezoeker, verklaringgever
  3. ISTJ: Planner, instructeur
  4. ISFJ: Beschermer, ondersteuner
  5. ENFJ: Visionair, mentor
  6. ENFP: Ontdekker, advocaat
  7. ESTJ: Verwezenlijker, opziener
  8. ESFJ: Leidsman, bewaarder
  9. INTJ: Ontwikkelaar, architect
  10. INTP: Designer, theoreticus
  11. ISTP: Analist, operator
  12. ISFP: Componist, producer
  13. ENTJ: Strateeg, mobilisator
  14. ENTP: Onderzoeker, uitvinder
  15. ESTP: Promotor, uitvoerder
  16. ESFP: Motivator, presentator

Wanneer je de test invult, word je vanzelf ingedeeld in één van de bovenstaande types.

Wil je de MBTI test maken?

Ik schrijf over een MBTI test, omdat dit de gangbare term is. MBTI is eigenlijk geen test. Het is een zelfevaluatie-instrument, wat wil zeggen dat je het kunt inzetten om jezelf beter te leren kennen. De vragen kunnen je aanzetten tot zelfreflectie, en de uitslag doet dat nog meer. Ben je nieuwsgierig? Op het internet kun je de test gratis invullen, ook in het Nederlands. Vervolgens kun je op andere websites meer tips en suggesties terugvinden wat betreft jouw type. Twijfel je over de uitslag? Je kunt de test meerdere malen en op verschillende moment invullen, om zo te onderzoeken hoe stabiel de uitslag is.

Kritiek op MBTI is er ook

Niet iedereen is enthousiast over dit model. Kritiek op MBTI is er ook. De MBTI werkt met hokjes. De uitslag plaatst je in een hokje en gaat er zo vanuit dat je persoonlijkheidstypes met een grens kunt scheiden. In de psychologie heerst echter de overtuiging dat persoonlijkheidstrekken of karaktereigenschappen zich op een spectrum bevinden, en dat er dus oneindig veel combinaties mogelijk zijn.

Als alternatief is de benadering van de ‘Big five’ wel goed wetenschappelijk onderbouwd. De Big five zijn vijf dimensies van persoonlijkheidstrekken, en iedereen bevindt zich ergens op het spectrum:

  • Neuroticisme versus stabiliteit
  • Extraversie versus introversie
  • Openheid voor ervaring (ook intellect) versus geslotenheid
  • Consciëntieusheid (zorgvuldigheid) versus laksheid
  • Vriendelijkheid versus antagonisme (onderlinge strijd)

Ik moet het wel nuanceren: de uitslag van de MBTI geeft jouw voorkeur aan, dus in die zin plaatsen ze je niet definitief in een hokje. En daarnaast is het model bedoeld als een instrument om jouw zelfinzicht te vergroten, dat is ook mogelijk wanneer je in een hokje geplaatst wordt. Besef bij het lezen van de tips en suggesties dat jij een uniek persoon bent, en gebruik alleen dat wat je echt aanspreekt.

Is MBTI nuttig?

Nu we de voor- en nadelen hebben behandeld, kun jij je afvragen: is de MBTI test nuttig? De MBTI is een zelf-evaluatie instrument, dat vooral zinvol is voor persoonlijke ontwikkeling en in organisaties. Het is wel degelijk mogelijk om verschillen aan te merken tussen personen: de een is zeer intuïtief en introvert, de ander juist extravert en rationeel. Dat soort grove onderscheidingen kunnen nuttig zijn bij het vormen van teams in organisaties.

Maar ook voor jou persoonlijk kan de MBTI van betekenis zijn. In de praktijk zien we namelijk dat veel mensen zich erg goed herkennen in een bepaald type. Dat was bij mij ook het geval. Ik stond versteld van de accuraatheid van de omschrijving van mijn type. Als je je hier vervolgens niet door laat definiëren en blijft geloven in je eigen flexibiliteit en groei, dan is de MBTI zeker een mooi hulpmiddel.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven