Verstilling, een toepasselijk thema in de wintertijd. In de winter komt de natuur tot rust. Je kunt letterlijk die verstilling ervaren als je door een bos loopt in de vroege morgen en er vorst is geweest. Vogels houden zich stil, de dieren houden zich schuil. Planten en bomen hebben geen blad, zodat ze de koude wintertijd kunnen overleven. Wat zegt dit ons, mensen van de 21e eeuw?
Als je om je heen kijkt in onze Westerse maatschappij, is er weinig ruimte voor verstilling. We draaien maar door in een 24/7 economie en het moet altijd beter, meer, groter… Als je kijkt naar de ritmes van de natuur, dan zie je hoe tegennatuurlijk dit eigenlijk is. Wij mensen willen een eeuwige zomer! We zien in de maatschappij ook de gevolgen van deze manier van leven. Veel mensen lopen tegen hun eigen grenzen aan. Er is veel stress en burn-out is volksziekte nummer één. Depressie, faalangst, prestatiedruk, het zijn allemaal gevolgen van een doorgedraaide maatschappij.
Ken je de anekdote van het vogeltje in een kooitje, dat mijnwerkers mee naar beneden nemen, de mijn in? De reden dat zij dit doen, is omdat als er giftige gassen vrijkomen, het vogeltje als eerste het loodje legt. De vogel heeft een snellere stofwisseling, hartslag en ademhaling. Daardoor zal hij eerder doodgaan. Mensen houden het wat langer uit, dus als de mijnwerkers zagen dat het vogeltje overleden was, moesten ze ervoor zorgen dat ze zo snel mogelijk de mijn uit zouden gaan. Het vogeltje diende dus als een waarschuwingssignaal.
We kunnen een parallel trekken met de huidige situatie in de maatschappij. Er is niets mis met mensen met een burn-out, depressie, of andere psychische klachten. Zij zijn als het ware de vogeltjes die als eerste doorhebben dat er iets niet helemaal pluis is. De andere mensen kunnen nog wel even doorhollen, maar gezond is het allerminst! Je zou dus kunnen stellen dat de hoge aantallen burn-outs een waarschuwingssignaal zijn. We hebben de verstilling van de winter nodig! En natuurlijk niet letterlijk alleen maar in de winter. Maar we kunnen niet alsmaar door blijven rennen.
Er is een tijd en een plaats voor alles in het leven. Zo is er een tijd om hard te werken en een tijd om pauze te nemen of uit te rusten. Er is een tijd voor activiteit en een tijd voor rust. Een tijd voor de zomer en een tijd voor de winter. Maar ook een tijd voor de dag en een tijd voor de nacht. In de natuur zie je dit op zoveel manieren terug! De natuur vormt een prachtige spiegel voor ons. Durven wij het spiegelbeeld aan te kijken?
Het is niet altijd even leuk of makkelijk om te erkennen dat je verstilling nodig hebt. Een pas op de plaats. Het kan misschien aanvoelen als zwakte. Zeker als je het idee hebt dat anderen door blijven gaan en jij hen bij moet zien te houden. Je wilt echter voorkomen dat je in een burn-out terecht komt, want genezen duurt véél langer dan op tijd aan de bel trekken en gas terugnemen. Verstilling kan je de rustmomenten bieden die je nodig hebt om op te kunnen laden.
Verstilling is best een breed begrip. Wat voor de één een mooi voorbeeld van verstilling is, hoeft dat niet voor een ander te zijn. Je kunt denken aan letterlijk de verstilling opzoeken door de natuur in te gaan. Een ander vindt het heerlijk om eens in de zoveel tijd de verstilling op te zoeken in een klooster, bijvoorbeeld tijdens een retraite. Weer een ander zoekt de verstilling in zijn eigen woonkamer, door daar te mediteren en te journalen. Het kan allemaal en het is een kwestie van experimenteren om te ontdekken welke vorm van verstilling bij jou past.
Het kan uitdagend lijken om de verstiling te vinden in de stad. Dit omdat een stad nooit slaapt! Er is altijd activiteit gaande. Je zult dus wat harder je best moeten doen om de verstilling in jezelf te vinden. Natuurlijk is het makkelijker om stil te worden en je geest tot rust te laten komen in de natuur. Biologisch gezien is het zelfs zo dat de herhalende patronen in de natuur een rustgevend effect op onze hersenen hebben. Dus ja, als je in een hutje op de hei woont, ben je in het voordeel. Maar de meesten van ons wonen daar niet. Dus zul je zelf op zoek moeten gaan naar verstilling.
Laat je inspireren door anderen. Er zijn mensen die gaan stadstuinieren, om hun omgeving wat groener te maken. Een groene omgeving heeft een positief effect op onze gezondheid. Je kunt ook zelf wat planten in huis halen en je woonkamer vergroenen! Of, als je het geluk hebt een tuin te hebben, de tegels eruit te halen en er planten voor in de plaats te zetten. Dit geldt natuurlijk ook voor een balkon. Een paar bakken of potten met vrolijke bloemen doet wonderen voor je humeur. Ze zeggen wel eens: zo binnen, zo buiten. Wat je in je omgeving aanpast zal een effect hebben op je binnenwereld, en andersom.
Daarnaast kun je verstilling vinden in je hoofd door meditatie, yoga, Qi Gong, of andere rustige manieren om je lichaam in beweging te brengen. Het draait dus vooral om het vinden van balans. Ook een feestje afzeggen en thuis een boek lezen op de bank, is een vorm van verstilling. Het gaat erom te leren luisteren naar je lichaam en datgene te doen wat je nodig hebt om op te laden. Je lichaam is wat dat betreft net een batterij. Je moet jezelf opladen om weer voluit in het leven te kunnen staan. Dit doe je niet eenmalig, maar het moet telkens weer gebeuren. Verstilling is een prachtig oplaadmoment. Het is aan jou hoe je je momenten van verstilling invulling wilt geven.
Merk je dat de stress zo hoog oploopt dat je je zorgen maakt? Onze coaches staan voor je klaar om een stukje met je op te wandelen. Neem vrijblijvend contact op!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606