Vrijwilligerswerk na een burn-out kan een fijne eerste stap zijn om je weer meer betrokken te voelen bij de maatschappij. Het krijgen van een burn-out is niet van de ene op de andere dag gebeurd. Er zijn maanden of jaren vooraf gegaan waarin iemand over zijn of haar grenzen liet gaan, geen nee kon zeggen, te veel ballen in de lucht probeerde te houden en soms op meerdere levensgebieden onzekerheid en stress ervoer. Het stapelde zich op, tot de spreekwoordelijke emmer overliep en een ziekmelding volgde.
De oude worden?!
Zoals je zult begrijpen is iets dat over een langere periode is ontstaan, ook niet in één keer opgelost. Het is nodig om voldoende tijd te nemen voor herstel na een burn-out. Bovendien is het niet de bedoeling dat je weer ‘de oude’ wordt. Want als je de oude zou worden, dan ga je precies op dezelfde voet verder als vóór je burn-out. Je hebt dan niet geleerd om bijvoorbeeld voor jezelf op te komen, tijd voor ontspanning in te plannen of je grenzen aan te geven. Als je na je herstel vervolgens weer aan het werk gaat, stap je in precies dezelfde valkuilen.
Vrijwilligerswerk helpt jezelf te leren kennen
Een coachtraject tijdens en na een burn-out is daarom juist zo waardevol. Samen met een coach kijk je naar jouw gedrag en jouw aandeel in de huidige situatie. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en herstelt zo niet alleen fysiek en mentaal van een burn-out, maar ook emotioneel en spiritueel. Vaak sta je met je coach ook stil bij zingeving. Want waarom doe je eigenlijk de dingen die je doet? Passen je werk en je activiteiten in je vrije tijd eigenlijk wel bij wie je bent? Veel nadenken over dit soort vragen helpt je niet altijd verder. Wat wél heel behulpzaam kan zijn is gewoon gaan doen. Hier kan vrijwilligerswerk om de hoek komen kijken.
Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend
Het voordeel van vrijwilligerswerk is dat je niet dezelfde verwachtingen hebt en dezelfde prestaties moet leveren als bij je baan. Het is daardoor laagdrempeliger. Let er wel op dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is. Als je ergens ja tegen zegt, wordt je aanwezigheid verwacht en is het heel vervelend als je niet op komt dagen. Zorg er daarom ook voor dat als je start met vrijwilligerswerk, je niet iets doet waarvan je meteen al weet dat het teveel van je vraagt. Begin met iets kleins, zoals af en toe een kopje koffie drinken bij een alleenstaande oudere.
Een goede match
Het gaat er niet zozeer om wát je doet, maar vooral dat het iets is dat bij je past. Er zijn talloze vormen van vrijwilligerswerk en haast elke stad of dorp heeft wel een lokale organisatie die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Zo kan je een medewerker van zo’n organisatie jouw verhaal vertellen en samen jouw wensen in kaart brengen. Misschien wil je wel iets heel nieuws proberen dat je nog nooit hebt gedaan. Maar juist iets nieuws doen kan je veel energie geven. Bovendien ontdek je al doende steeds beter wat bij jou past en waar jij je voor wilt inzetten.
Na een burn-out is het vooral heel belangrijk om te voorkomen dat je terugvalt. Durf dan ook als het gaat om vrijwilligerswerk echt te kijken waar jij plezier van krijgt. Geef je innerlijke kind de ruimte en doe iets waar je enthousiasme voor voelt. Het mooie aan vrijwilligerswerk is dat je iets kunt doen dat jij graag doet én dat je er iemand (of iets) mee helpt.
Wat voor vrijwilligerswerk past bij mij?
Het kan zijn dat je geen idee hebt wat voor soort vrijwilligerswerk bij jou past. Ook dan is het raadzaam om in gesprek te gaan en het juist te hebben over zingeving, jouw persoonlijke waarden, wensen en verlangens. Wat zou je graag neer willen zetten in de wereld? Welke doelgroep spreekt je aan? Wat vind je momenteel schrijnend in onze maatschappij? Om terug te komen op ouderen kan het zijn dat je het erg vindt dat er zo bezuinigd is op de zorg en dat ouderen naast de nodige handelingen zoals wassen, medicatie toedienen en hulp met eten geen extra aandacht kunnen krijgen van het verplegend personeel. Er is geen tijd voor een rustige gesprekje of een fijne wandeling. Mogelijk voel jij je geroepen die wandeling te maken als vrijwilliger!
Neem eerst eens de tijd om jouw persoonlijke waarden onder de loep te nemen. Misschien wil je zelfs wel nadenken over je persoonlijke missie. Als je die helder hebt kun je makkelijker keuzes maken. Want je hebt duidelijk wat wel en wat niet bijdraagt aan die missie.
En let ook te allen tijde op jezelf. Een hoger doel voor ogen houden is heel mooi, maar als jij jezelf wegcijferde op je werk en daardoor in een burn-out terecht bent gekomen, dan is het zaak op te passen dat je jezelf niet gaat wegcijferen bij je vrijwilligerswerk. Je neemt jezelf mee naar iedere (werk)plek waar je komt, dus het is allereerst zaak goed te kijken naar je eigen gedrag.
Vrijwilligerswerk en een uitkering?
Als je een uitkering ontvangt is het belangrijk goed te overleggen wat wel en niet kan qua vrijwilligerswerk. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie is er meer of minder mogelijk. Ga daarom altijd in gesprek met de uitkeringsinstantie en eventueel je bedrijfsarts als die betrokken is.
Weet je niet waar je goed aan doet? Je hoeft het niet alleen te doen! Je kan natuurlijk met vrienden en familie praten over de mogelijkheden die zij in je zien. Soms ziet een ander meer dan jijzelf, vanwege een blinde vlek. Luister naar wat ze te vertellen hebben, vraag feedback, maar blijf vooral bij jezelf. Je eigen gevoel zegt meer dan het advies van een ander, want die ander staat niet in jouw schoenen.
Een coach erbij betrekken
Als je nog geen coach hebt gehad tijdens je herstel dan kan dat ook een mooie volgende stap zijn. Een coach kán adviezen geven, maar vraagt vooral veel door. Want de antwoorden zijn in jezelf te vinden, ze zijn alleen vaak onbewust aanwezig en een beetje ondergesneeuwd. Maar met de juiste vragen word je aan het denken gezet en kom je vaak op nieuwe inzichten en ontdekkingen over jezelf. En dat helpt enorm in het proces van herstel en eventueel in de stap naar vrijwilligerswerk. Succes met jouw proces!