We zijn allemaal uniek en iedereen heeft z’n eigen karaktereigenschappen die net weer even anders zijn dan anderen. In je privéleven zoek je hier vaak je vrienden op uit die daar goed bij aansluiten en je je leven mee kunt delen. Op de werkvloer ligt dat anders. Daar heb je te maken met verschillende persoonlijkheden. Die heb je niet voor het uitzoeken, dat wordt over het algemeen voor je gedaan door een recruiter. Niet zo vreemd als je het niet met iedereen kan vinden. Toch zal je een weg moeten vinden met je collega’s om de werksfeer goed te houden. Hoe ga je om met verschillende persoonlijkheden op de werkvloer? En wat als je een collega hebt waar het totaal niet mee botert? In dit blog bespreken we het.
Verschillende persoonlijkheden
Het is bijna onmogelijk om een werkvloer te vullen met personen met dezelfde persoonlijkheden. Je beschikt veelal wel over dezelfde kennis en vaardigheden maar door ieders unieke karakter is de werkwijze doorgaans redelijk divers. Al deze verschillende persoonlijkheden kunnen gegeven moment gaan botsen. Vooral wanneer je niet weet hoe je met deze diversiteit aan karakters moet omgaan. Dit geeft onnodig stress en onderlinge frustratie. Op de werkvloer zie je meestal 4 verschillende soorten persoonlijkheden.
De alleskunner
De alleskunner is niet direct iemand die alles kan. Vaak is het de persoon op de werkvloer die graag alles wil doen, dit ook graag laat weten en daarnaast ook het liefst alle aandacht op hem heeft. Van nature is deze persoon gedreven, dominant en mening vast. Deze persoon kan soms wel in de allergie van collega’s zitten. Zij storen zich aan het overheersende gedrag van de alleskunner. Ook de alleskunner heeft zijn of haar onzekerheden. Van alle verschillende persoonlijkheden op de werkvloer is hij degene die de meeste erkenning of bevestiging zoekt bij een leidinggevende. Collega’s kunnen dit ervaren als streberig gedrag, maar in feite is het onzekerheid.
Het gewoontedier
Hier kun je er 100 van hebben op de werkvloer. Collega’s met deze persoonlijkheid doet wat er gevraagd wordt, houdt zich graag vast aan procedures en protocollen en een duidelijke werkwijze. Het gewoontedier botst het minst snel met alle andere verschillende persoonlijkheden. Echter kan deze collega niet goed tegen verandering. En daar komt een grote portie eigenwijsheid bij kijken. Wanneer er veranderingen worden doorgevoerd op de werkvloer moet je van goeden huize komen wil je hem overhalen dat deze manier beter is. Ondanks dat deze persoonlijkheid makkelijk is in omgang ontstaat er enige irritatie als de dingen niet gaan zoals ze altijd gaan. Wanneer het gewoontedier in zijn koppigheid blijft hangen kan de sfeer op de werkvloer enige tijd goed verstoord zijn.
De meeloper
Een van de meest stressgevoelige persoonlijkheden. Omdat deze persoon niet goed opkomt voor zijn of haar grenzen en daardoor maar meegaat in wat anderen willen, is de kans aanzienlijk dat de meeloper thuis komt te zitten met een burn-out. Diep van binnen weet diegene wel wat hij wil maar er zit een angst om niet aardig gevonden te worden. Ondanks dat sommige collega’s het juist prettig vinden om ja-knikkers te hebben op de werkvloer verbetert het niet de sfeer. Van alle verschillende persoonlijkheden is de meeloper de laatste de benaderd wordt voor een promotie. Dat maakt de meeloper niet helemaal negatief. Ze zijn bijzonder vriendelijk en makkelijk in omgang. Ook zijn ze veel zorgzamer dan andere collega’s en dat is in sommige beroepsgroepen juist je sterkste competentie.
De chaoot
Zodra we zeggen: de chaoot, komt er bij bijna iedereen wel een naam op van een collega waarvan je zegt: ‘Hij is bij ons de chaoot’ Bestaat er wel een werkvloer zonder een chaoot? Wanneer er deadlines in beeld komen, of er is meer werk dan anders, dan rent deze persoon als een kip zonder kop rond over de afdeling. Als we spreken over verschillende persoonlijkheden, heeft deze persoon ze bijna allemaal. Deze persoonlijkheid heeft veel profijt van structuur en regelmaat en moet niet teveel afgeleid worden. Een zeer positief punt is dat de chaoot wel erg creatief en enthousiast is. Wil je een langlopend probleem oplossen waar je maar niet uitkomt? Vraag het aan de chaoot. Grote kans dat hij het probleem op kan lossen door een andere benadering.
Verschillende persoonlijkheden onderverdelen in kleur
In de commerciële wereld worden klanten of bezoekers al langere tijd ingedeeld in kleuren. De afgelopen jaren wordt dit schema steeds meer gebruikt op de werkvloer om persoonlijkheidsrapportages te maken van de werknemers. Door een verschuiving van werkethiek, managers moeten zich steeds vaker schikken aan werknemers en niet andersom, leren managers beter omgaan met verschillende persoonlijkheden op de werkvloer. De kleurenschijf noemen we ook wel de DISC.
Welke kleur ben jij?
Deze kleuren-DISC is niet alleen interessant voor de verschillende persoonlijkheden op de werkvloer. Je kunt deze DISC er ook bij pakken voor de mensen waar je je privéleven mee deelt. Houd je niet vast aan 1 specifieke kleur. Bijna niemand past maar één enkel kleurschema. Eén kleur overheerst iemand z’n persoonlijkheid en daarnaast is er een secundaire kleur die ook past bij het karakter. Om dit onderwerp wat interactiever te maken kun je hieronder de DISC downloaden. Leuk om thuis te gebruiken of mee te nemen naar je werk. Welke kleur vind jij het meest bij je passen? Misschien zien je collega’s dit wel helemaal anders en plaatsen zij jou in een andere kleur. Een mini-teambuilding om elkaar nog beter te leren kennen.
Kleuren DISC verschillende persoonlijkheden op de werkvloer Liberi Coaching
Verschillende persoonlijkheden, verschillende omgangsmanieren
Herken jij je in een van de verschillende persoonlijkheden op de werkvloer? Misschien voel je de behoefte om wat meer in je kracht te staan of juist wat minder dominant over te komen. Het kan ook zijn dat je handvatten zoekt beter met de verschillende persoonlijkheden om te gaan. Bij Liberi werken meerdere professionele coaches die jou hierin kunnen ondersteunen. Soms kan ACT (acceptant commitment therapie) jou helpen tot acceptatie te komen dat je je collega’s niet kunt veranderen. Jou de bewustwording geven dat jij alleen controle hebt over jezelf. Ook leer je beter om te gaan met stressvolle situaties op het werk en zo een eventuele burn-out voorkomen.