Acceptant Commitment Therapie, afgekort ACT, lijkt misschien wel op een laatste stap in het behandelen van jouw klachten maar dat is het niet. Het is een eerste stap naar een kwalitatief beter leven zonder overmatige stress of depressie. Wat is er dan zo anders aan deze therapie vergeleken met alle andere therapieën? In dit blog wordt het uitgebreid besproken.
Wat is Acceptant Commitment Therapie?
ACT is een gedragstherapie van de derde generatie, ontwikkeld door 3 psychologen: Steven C. Hayes, Kelley G. Wilson en Kirk D. Strosahl, en uitgebracht in 1999. De naam verklapt het al een beetje. Deze therapie draait om het accepteren van je aandoening, langdurige klachten en psychische klachten (Acceptant) en je volledig toewijden aan wat je wél wil en kan(Commitment) zonder je te laten beperken door de negatieve aspecten die het leven je kan brengen. Feitelijk is ACT een therapie die je bewust maakt van negatieve gevoelens en gedachten. Je leert jezelf, door middel van 6 vaardigheden, op een gezonde manier afstand te nemen van deze negativiteit. Door deze vaardigheden aan te leren ga je minder geremd door het leven. ACT is wetenschappelijk onderbouwd en wordt steeds vaker toegepast in de wereld van de psychologie.

Voor wie is ACT bedoeld?
In grote lijnen is ACT voor iedereen geschikt. Of je nu regelmatig onder stress staat, burn-out gevoelig bent of veel piekert, ACT is gepast voor iedereen die meer uit het leven wil halen en minder aandacht wil geven aan negatieve gevoelens of gedachten. Voor wie werkt ACT dan het best?
- Wanneer je veel last hebt van stress, depressie, angsten of andere psychische klachten.
- ACT is uitermate bewezen indien je lijdt onder SOLK.
- Je jouw weg in het leven kwijt bent en niet weet wat je wil en waar je naar toe gaat.
- Als je bewuster wil gaan leven en hier minder remmingen wil ervaren.
- ACT wordt ook aangeboden aan hulpverleners die een gevorderde vorm van gedragstherapie willen geven aan hun cliënten.
- In het geval je burn-out gevoelig bent of al meerdere keren een burn-out ervaren hebt.
- Ook kun je ACT volgen wanneer je de werksfeer in je bedrijf wil verbeteren.
- Indien je lijdt aan een verslaving. Een verslaving is de grondlegger van je negatieve emoties, gedachten en patronen.
De 6 vaardigheden.
Zoals hierboven beschreven bestaat ACT het volledig eigen maken van 6 vaardigheden. In dit blog nemen we als voorbeeld jouw terugkerende burn-out.
- Acceptatie: Je accepteert dat die burn-out er is en jij nu eenmaal gevoeliger bent voor stress. Je stopt met vechten tegen dit aspect in je leven en in plaats daarvan omarm je dat dit bij jou hoort.
- Defusie: Het verschil tussen gedrag en gevoel leren onderscheiden. Door deze vaardigheid in de ACT leer je gedrag, gevoelens en gedachten los van elkaar te zien en een bewuste keuze te maken of je je gevoel wil volgen of niet.
- Het zelf: Hoe zie jij jezelf in je omgeving? Door jezelf te leren zien als de persoon die je bent onderscheid je jouw burn-out van de persoon die je bent. Jouw burn-out is niet wie je bent maar een stress-stoornis.
- Hier en nu: Blijf hier en nu. Zodra je jezelf betrapt op het continu overdenken van iets wat geweest is of iets wat nog moet komen, breng je jezelf terug naar hier en nu. Het gebeurt om je heen, voor je, naast je. Niet morgen, niet gisteren. Vandaag. Nu.
- Waarden: Weet jij wat jouw normen en waarden zijn? Is die burn-out een waarde is je leven? Wat vind jij nu echt belangrijk? Religie, vriendschappen, werk, fysieke gezondheid, mentale gezondheid, ontspanning. Door deze vaardigheid eigen te maken leer jij wat jij belangrijk vindt in het leven en daar energie in te steken.
- Toegewijd handelen: Samen met bovenstaande vaardigheden sluit deze rij niet minder belangrijk af. De waarden die je hierboven hebt vastgelegd ga je met deze kennis nastreven.

ACT en burn-out.
Het klinkt wat omslachtig, je gevoelens en gedachten apart gaan zien terwijl jouw burn-out er juist voor zorgt dat deze twee sterk met elkaar in contact staan. Je zit niet lekker in je vel, je eigenwaarde ligt laag en jouw zelfliefde is ver te zoeken. Het gevolg in je gedrag is dat je je bed niet uit wil komen, veel piekert, je het liefst activiteiten uitstelt of bepaalde situaties die stress mee kunnen brengen uit de weg gaat.
Door het volgen van ACT leer je je openstellen voor jouw gevoelens van spanning en onzekerheid. Hier ga je niet alleen erkennen dat die gevoelens er zijn, je gaat volledig tot in de diepte. Deze gevoelens zorgen ervoor dat jij een burn-out ervaart en jij gaat honderd procent de confrontatie aan met jezelf. Deze gevoelens zijn er en jij leert hoe je ze er kan laten zijn zonder dat je hiertegen in gevecht blijft gaan.
ACT doe je niet alleen.
Je hoeft ACT niet alleen te doen. Samen met een coach ga jij op ontdekkingsreis naar jouw eigen burn-out. Wat is stress eigenlijk? En wat is een burn-out? Hoe werken die gevoelens en gedachten zo nauw samen en hoe krijg jij de controle terug over jouw hier en nu? Jouw coach geeft jou alleen de handvatten en ondersteunt jou in het vinden van een leven zonder het laten leiden door negatieve gedachten. Jij creëert de oplossing door zelfinzicht en bewustwording. De mooiste reis van jouw leven.
