Zoeken

Zoeken sluiten

Enthousiasme en stress

dinsdag 9 augustus 2022

Stress heeft een enorme impact op ons welbevinden. Mensen die last hebben van overmatig veel stress hebben minder plezier in het leven, ervaren meer spanningen en vage lichamelijke klachten. Bovendien kan er een gebrek aan enthousiasme ontstaan. Alles lijkt te veel, zelfs leuke dingen verliezen hun glans. Hoe komt dat en wat is er aan te doen?

Enthousiastelingen

Enthousiasme ontstaat wanneer we in ons element zijn. We praten met anderen over onze dromen en doelen. Of we zijn bezig met iets leuks, zoals een hobby of een wedstrijd van onze favoriete sport. We voelen ons levendig en energiek. Over het algemeen vinden we het een heerlijk gevoel. Het woord enthousiasme komt uit het Grieks: ‘en theo’ betekent in God, door God vervuld, of een innerlijke God.

enthousiasme stress

In de Griekse mythologie werden mensen die door een God bezeten waren ‘enthousiasten’ genoemd. Ga er maar aan staan! Vandaag de dag wordt je een enthousiasteling genoemd zonder religieuze bijklank. Je bent gewoon vurig, zit vol passie en bent gedreven. Enthousiaste mensen vinden we over het algemeen fijne mensen om bij in de buurt te zijn. Je zou kunnen zeggen dat als je door enthousiasme bevangen bent, je door God geïnspireerd bent. En die God is niet een man op een wolk; dat goddelijke zit in jezelf. De inspiratie en motivatie komen uit jezelf. Je voelt je mogelijk zelfs meer verbonden met het grotere geheel.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Enthousiasme door zingeving

Dit enthousiasme kan ontstaan in verschillende situaties. Om nog even in de levensbeschouwelijke hoek te blijven: wanneer we bezig zijn met zingeving en ontdekken wat onze persoonlijke missie in het leven is, kunnen we heel erg enthousiast worden. Velen van ons vragen zich af waarom ze op deze aarde zijn. Een persoonlijk passend antwoord op deze vraag kan veel enthousiasme opwekken. Het voelt kloppend en je kunt je heel tevreden voelen. Je bent op de goede weg!

enthousiasme zingeving

Enhousiasme door talent

Daarnaast ontstaat enthousiasme als we dingen doen waar we goed in zijn. Een danser wordt enthousiast als hij in een dansvoorstelling zijn lijf in alle vrijheid kan bewegen en zijn innerlijke drijfveren tot expressie kan brengen. Als je goed bent in overzicht creëren en orde in de chaos brengen, kan je heel enthousiast worden als je gevraagd wordt om een oud archief uit te pluizen om de geschiedenis van een familiebedrijf in kaart te brengen. Dat waar we goed in zijn wordt veelal snel opgemerkt door onze omgeving. We doen iets, we krijgen daar complimenten voor en dat motiveert ons nog eens extra om het te blijven doen en onszelf op dat vlak te blijven ontwikkelen.

Gebrek aan enthousiasme door stress

Ook kan het zijn dat ons enthousiasme ver te zoeken is. Dit kan komen door stress, maar ook doordat we niet de dingen doen waar ons hart sneller van gaat kloppen. In dat laatste geval is het zaak uit de zoeken wat wél bij je past. Of dit nu op de werkvloer is of in je privésituatie. Of misschien wel beide!

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Persoonlijke ontwikkeling

Je kunt werken aan je persoonlijke ontwikkeling door je bijvoorbeeld te verdiepen in persoonlijkheidstesten, teamrollen testen, human design, of andere methoden om tot meer zelfinzicht te komen. Op deze manier kom je erachter waar jouw talenten liggen en waar je blij van wordt. Soms zijn we dit vergeten door alle verantwoordelijkheden van het volwassen leven. Maar door terug te gaan naar je kindertijd en te kijken wat je als kind al graag deed, kun je het herontdekken.

enthousiasme talent

Stress aanpakken

In het geval van te veel stress is het allereerst zaak te kijken wat de stress veroorzaakt. Is dit een te hoge werkdruk? Ga dan het gesprek eens aan met een leidinggevende. Komt het doordat je te veel ballen in de lucht probeert te houden en nergens nee tegen kunt zeggen? Dan is het zaak om je eigen grenzen te leren kennen én erkennen en voor jezelf op te komen. Stress is namelijk een killer van enthousiasme. Of heb je het gevoel dat je onvervangbaar bent en neem je te veel taken op je? Misschien is het zak dat je ego een stapje terug doet en mag je taken uit handen geven en anderen wat meer de ruimte geven.

Te veel stress? Dan is het heel moeilijk om nog ergens enthousiast voor te worden. In het begin lukt dat misschien nog. Maar naarmate je steeds meer op je tenen begint te lopen, zal het steeds moeilijker worden om nog ergens enthousiast voor te worden. Herken je dit bij jezelf? Trek dan aan de bel en vraag hulp. Daar is geen schaamte voor nodig. Wij mensen zijn sociale dieren en we hebben elkaar nodig. In het geven kunnen we ontvangen en in het ontvangen kunnen we geven. Het leven is om te leven, niet om (alleen maar) te werken en gebukt te gaan onder stress!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Voordelen van enthousiasme

Wakker je enthousiasme dus aan door ruimschoots dingen te doen die jij leuk vindt. Of dit nu een avondje naar de kroeg is met vrienden of een wandeling door de natuur, dat maakt niet uit. Waar kun je uren over blijven praten? Als je een goed gesprek hebt gehad, waar ging dat dan negen van de tien keer over? Daar vind je jouw enthousiasme. Dat is waar je hart sneller van gaat kloppen. Heb je er oog voor? Als je de ruimte geeft aan jouw enthousiasme krijg je meer energie. Je wordt vrolijker en komt lekkerder in je vel te zitten. Op die manier word je vanzelf een leukere partner, een fijnere ouder en een betere werknemer. Je doet het dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Meerdere vliegen in één klap dus!

Word je al enthousiast door het lezen van deze blog? Ga dan direct aan de slag. En mocht je er zelf niet helemaal uit komen, dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en weten uit ervaring hoe belangrijk het is om genoeg ruimte in te bouwen voor datgene waar je enthousiast van wordt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven