Het woord leiderschap roept bij sommige mensen enige weerstand op. Tegenwoordig laat niet iedereen zich zomaar leiden door een ander. Toch ontkomen we er niet aan. Op het werk niet en privé niet. Tenzij je zelfstandige bent zal je op je werk bijna altijd met een leidinggevende te maken hebben. Jouw leidinggevende heeft op zijn beurt weer een leidinggevende boven hem en vaak gaat dat een aantal lagen zo door. Maar wat maakt je een goede leidinggevende? Moet je altijd streng zijn of hebben mensen meer behoefte aan een menselijke leider? We bespreken het in dit blog.
Heel kort door de bocht is een leidinggevende een baas. De eindbeslisser. Echter wordt er van iemand die leiding geeft tegenwoordig andere competenties verwacht dan bijvoorbeeld 100 jaar terug. Echt leiderschap is sturing geven op een manier die voor iedereen prettig is. Je bent in staat om anderen te inspireren en stimuleren taken uit te voeren om zo een bepaald doel te bereiken. Vroeger was goed leiderschap vooral aansturen en werd tegenspraak niet geaccepteerd. Tegenwoordig is een goede leider iemand die zich in kan leven in een ander en zijn ze betrokken bij de mensen die het werk uitvoeren. Het is net dat ene stapje extra zetten zodat iedereen comfortabel is en het doel zo efficiënt mogelijk behaald kan worden. Je bent een inspirator en motivator.
Leiderschap is niet vastgemetseld in steen. Er zijn talloze manieren om leiding te geven en is hierbij ook afhankelijk van de behoefte en het doel. Gedragswetenschappers Paul Hersey en Ken Blanchard hebben hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Hieruit zijn de vier manieren gekomen die het meest gebruikt worden in kleine en grote bedrijven.
Het woord coachend zegt het eigenlijk al. Als coachend leidinggevende is jouw doel de uit te voeren werkzaamheden zo goed mogelijk over te brengen. Je ziet geen concurrentie maar potentie en staat open voor input van je werknemers. Motiveren en ontwikkeling zijn twee van jouw sterkste competenties. Jij wil dat iedereen het beste uit zichzelf haalt.
Deze manier van leidinggeven wordt toegepast wanneer de werknemers nog niet bekwaam genoeg zijn. Je ziet dit vaak op een werkvloer die prestatiegericht is. Er moeten targets behaald worden zoals bijvoorbeeld in een callcenter. Het is een minder menselijke vorm van sturing geven. Hierom is het belangrijk dit te compenseren door regelmatig bedrijfsuitjes of incentives te organiseren. Zo blijven de werknemers zich gehoord en betrokken voelen.
Misschien wel de meest fijne en betrokken manier van leiderschap. Hier ga je in gesprek met je werknemers. Je doet aan hoor en wederhoor, staat breed open voor suggesties en past die ook zonder enige moeite toe. Ondanks dat jij eindverantwoordelijk bent voor het behalen van de doelen, leg jij een deel van verantwoordelijkheid bij hen neer. Je ziet de competenties van het team en zorgt dat iedereen zich prettig voelt bij het werk wat ze uitvoeren. Wanneer je opmerkt dat iemand niet presteert zoals verwacht signaleer je dat direct en ondersteunt diegene waar nodig. Ook als dat betekent dat je taken moet wisselen zodat de efficiëntie optimaal blijft.
Wanneer je delegerend leiding geeft weet je precies wie wat kan. Niemand hoeft nog gecoacht te worden, de kwaliteit ligt hoog en de juiste mensen zitten al op de juiste plek. Als we spreken over vertrouwen, vertrouw jij je collega’s blind dat de taken die ze krijgen goed uitgevoerd worden. De taak die voor jou overblijft is feedback geven, taken uitdelen en blijven motiveren en complimenteren.
Buiten deze 4 manieren van leiderschap is er nog een andere manier die nog niet genoemd is. Autoritaire leiderschap. De minst favoriete van alle manieren maar in sommige functies is dit hard nodig. Denk bijvoorbeeld aan brandweer, politie of ambulance. Je moet hier acuut en direct kunnen delegeren en ruimte voor discussie is er niet. En dat is soms maar goed ook. Het is niet voor te stellen dat twee ambulancebroeders uitgebreid gaan discussiëren over de manier van reanimeren. Of brandweermannen die staan te kibbelen over wijze van blussen terwijl jouw huis afbrandt. Autoritaire leiderschap komt ook voor in sommige landen die leven in een dictatuur. Democratie bestaat daar niet en tegenspraak wordt hard gestraft.
Leiderschap bestaat niet alleen op de werkvloer. Ook in je privéleven kun jij een goede leidinggevende zijn. Over jouw eigen leven bijvoorbeeld. Door de touwtjes in eigen handen te nemen pas je persoonlijke leiderschap toe. Wanneer je dit niet doet word je geleefd en dat leidt weer tot problemen met stress en burn-out. Zelfzorg en zelfregie geeft je de ruimte een goede leider te zijn over jouw eigen leven. Dit betekent niet direct dat je geen input van buitenaf hoeft toe te staan. Het is een bewustwording dat alleen je controle hebt over wat jij doet. Je hebt geen controle over een ander. Zodra je je dit realiseert en kan loslaten dat je een ander niet kan sturen, ben je een prima leider over jouw eigen leven.
Wanneer je, privé of op het werk, last hebt van veel stressklachten of een burn-out is het tijd de leiding te nemen. Klinkt een beetje tegenstrijdig maar jij bent de enige die aan kan voelen wanneer de spanningen te veel wordt. Tijdig te signaleren en aangeven dat je ruimte nodig hebt je klachten te verminderen is een uitstekende manier van persoonlijk leiderschap tonen. Niemand is erbij gebaat wanneer jij over je grenzen heen gaat. Vooral jij niet. In jouw leven gaat het om jou en dat jij je comfortabel en gebalanceerd voelt. Probeer af en toe even stil te staan in het hier en nu. Hoe voel je je? Krijg je genoeg slaap? Heb je veel stress? Dan is het tijd toe te geven aan je behoeftes.
Zoals hierboven geschreven is voor jezelf zorgen ook een vorm van goede leiderschap. Het is niet vreemd als je daar soms wat hulp voor inschakelt. Vooral wanneer je al een tijdje over je grenzen heen gaat. Samen met een professionele coach ga jij je burn-out behandelen. Grote kans dat je door je stressklachten niet genoeg beweging krijgt. Wandelcoaching is een bewezen behandelmethode jouw burn-out te verminderen. Soms kan het helpen G-Schema’s in te vullen of te leren mediteren. Pak de leiding over jouw eigen leven en wees je burn-out de baas.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606