We horen allemaal graag een keer een compliment omdat we er subtiel naar gevist hebben. Je hebt een nieuw jurkje gekocht en vraagt of het je dik maakt. Een nieuwe auto waar je hard voor hebt gespaard waar je opmerkt of hij toch niet te groot is. Je hoort op zo een moment graag dat het jurkje je prachtig staat of dat die auto nooit groot genoeg kan. Bevestiging krijgen over iets wat je goed doet of gedaan hebt is voor iedereen fijn.
Soms kun je doorslaan in het vragen naar bevestiging. Eindeloos zitten wachten op blauwe vinkjes in je app of continu willen horen dat je goed bezig bent. Zodra er een verwachting bij komt kijken kan dit een obsessief gedragsprobleem worden.
Tussen bevestiging en verwachting zit een dunne lijn. Indien je een gezonde relatie hebt met jezelf is het niet raar af en toe bevestiging te vragen aan je omgeving. Zo kun je voor jezelf bekijken wat een ander had gedaan in een situatie en dit reflecteren naar jouw belevenis. Zo pak je een maatstaf hoe anderen dit doen en haal je hier eventueel een les uit. Je gebruikt wat je nodig hebt en accepteert het ook als iemand niet bevestigd maar een opmerking plaatst of kritiek geeft. ‘Dit jurkje maakt je misschien dikker dan je bent.’. Niet het antwoord wat je wil horen, echter vroeg je om een mening. Daarna laat jij jouw eigen overtuiging zwaarder wegen dan de opvatting van de ander.
Je laat je dagelijks leven afhangen van wat anderen van je denken en als je geen positieve bevestiging ontvangt, of de erkenning krijgt dat je iets goed hebt aangepakt, blijf je met een vervelend gevoel zitten. Je wordt onzeker, gaat aan jezelf twijfelen en kunt een angststoornis ontwikkelen. Met andere woorden: Je raakt je zelfvertrouwen volledig kwijt en legt de verantwoording van jouw leven bij andere personen of situaties neer. Vanaf dit punt ga je steeds meer aandacht en goedkeuring vragen over dingen die jij prima zelf kunt bepalen. Je creëert veel stress bij jezelf omdat je verwacht dat anderen jou erkennen en wanneer je deze bevestiging niet krijgt kan dit groeien tot een (afhankelijke) persoonlijkheidsstoornis. Niet alleen heel lastig voor jezelf maar ook voor anderen.
Wanneer je veel drang naar bevestiging en aandacht hebt, zit hier vaak een reden achter. In een enkele situatie is het zo gegroeid. Het is makkelijk om anderen te laten beslissen of je hebt in een relatie gezeten waar dit zo is gevormd door de (ex)partner/gezinslid. Je weet niet beter.
Toch komt deze drang niet zomaar uit de lucht vallen. Een verminderd gevoel van eigenwaarde, het missen van zelfvertrouwen of het continu afhankelijk willen zijn van anderen wordt in grote regelmaat bepaald door je verleden en de, soms verstoorde, relaties met anderen. Hieronder valt ook een pestverleden op school of werk.
De meeste mensen die overmatig bevestiging vragen hebben ergens in hun leven een (licht) traumatische gebeurtenis meegemaakt. Het valt op dat wanneer je hoogsensitief bent, je vaker bevestiging vraagt dan anderen. Je hecht veel waarde aan de mening of erkenning van anderen en wanneer je daar niet voor waakt kan dit doorslaan in een obsessie. Het trauma zelf kan uit je jeugd komen of bijvoorbeeld door een ongezonde relatie.
Een bekend voorbeeld van overmatig bevestiging vragen is een relatieverslaving. De leesbevestiging kan jou niet snel genoeg komen en als die niet komt lijkt het wel alsof je hele wereld instort. Teveel bevestiging vragen of verwachten is net zo verslavend als het gebruik van verdovende middelen. Echter is het lastiger om hier vanaf te komen aangezien je wel zonder alcohol of drugs kunt maar een mens nu eenmaal relaties nodig heeft een sociaal leven te kunnen leiden. Net zoals je iemand met een eetverslaving niet kunt vertellen te stoppen met eten. Alles draait om balans.
Indien je verslaafd bent aan bevestiging kun je nooit genoeg krijgen. Hoe vaak iemand ook zegt dat je het goed doet, hij of zij jou leuk vindt, die nieuwe broek je prima staat, je blijft vragen om bevestiging om wat jij zegt of doet goed genoeg is. Zodra het niet de erkenning is die je wil horen begint jouw hoofd direct met overuren draaien. Je mist zelfvertrouwen, spreekt jezelf negatief toe dat je niet goed genoeg bent en bevestigd jezelf van je onkunde. Volledig onterecht. Jouw beleving van deze communicatie is totaal verschillend dan die van de ander en je praat jezelf een burn-out in, kan depressief worden of soms zelfs in een psychose belanden.
Het klinkt makkelijker dan dat het in het echt is. De enige van wie jij bevestiging nodig hebt, ben jijzelf. Je hebt geen controle over wat andere mensen over jou denken en zeggen, het enige waar jij controle over hebt ben jij. Jij bepaalt waar je je goed bij voelt en jij bepaalt hoe je in het leven wil staan. Hoe goed je relatie met een ander ook is, hoe goed de communicatie ook verloopt, je bedoelt altijd wat anders omdat elk brein een andere interpretatie van het leven heeft. De enige die gelukkig hoeft te zijn met jou, ben jij. Vindt iemand anders die auto te groot? Diegene hoeft niet in jouw auto te rijden. Ben jij tevreden met dat jurkje? Dan hoef jij niemand te vragen of het je echt goed staat. Jouw overtuiging is genoeg.
Zoals hierboven uitgelegd kan teveel bevestiging vragen een verslavende werking hebben. Het is op dat moment een optie onderzoek te doen naar een verslavingskliniek. In de praktijk blijkt dit voor veel mensen toch een té grote stap. Het belangrijkste waaraan gewerkt moet worden is jouw zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Door stressklachten te verlagen met een coach merk je dat de drang of hang naar bevestiging minder wordt. Vaak valt dit samen met cognitieve gedragstherapie.
Ook wanneer deze obsessie voortkomt uit een (jeugd) trauma is het raadzaam samen met een coach te gaan kijken hoe je de kracht in jezelf terug kunt vinden en te leren dat je niet meer nodig hebt dan jouw eigen bevestiging dat je goed genoeg bent zoals je bent.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606