De zoektocht naar een stressvrij en gelukkig leven. Iets waar we indirect allemaal mee bezig zijn. Maar hoe kun je stressvrij leven als de wereld altijd gehaast en gejaagd is? Wij zijn zo gewend geraakt dat alles maar snel moet, dat we vergeten waar het leven echt om draait. Gelukkig zijn met jezelf en externe ruis zoveel mogelijk filteren. Overspannen zijn, chronische stress en een burn-out worden over het algemeen versterkt door je negatieve gedachtenpatroon. Piekeren en je zorgen maken zijn de meest genoemde symptomen bij overmatige stressklachten. Door je bewust te worden van je gedachten, en je meer te richten op het leven, kun je aanzienlijk veel stressklachten wegnemen. Dit klinkt makkelijker dan het lijkt en vergt enige oefening. Leef meer en denk minder.
Het lijkt een simpel verzonnen leus om mensen aan het denken te zetten. Niks is minder waar. Pia Callesen, auteur van het boek ‘Leef meer, denk minder’, heeft een baanbrekende methode ontwikkeld hoe je uit je hoofd stapt. Ik hoor je bijna denken: ‘De zoveelste zelfhulpmethode die uiteindelijk niks uithaalt.’ Begrijpelijk ook want worden zoveel methodes van zelfhulp tijdens een burn-out aangeboden dat het bijna ongeloofwaardig wordt. In dit geval is het anders. De methode van ‘leef meer, denk minder’ richt zich namelijk niet op de oorzaak van je klachten. Door een andere manier van denken aan te leren ga jij je richten op factoren die buiten jezelf liggen. Je leert de focus te houden op het leven.
Feitelijk komen we terug op de basis van iedere vorm van herstel: patronen doorbreken. We zijn zo gefocust op eindeloos reflecteren en terugkijken dat we vergeten dat de toekomst voor ons ligt. Het verleden is gebeurd en bestaat niet meer. Alleen nog als herinneringen in ons hoofd. Is het dan van belang ons blind te staren op de oorzaken van een burn-out of depressie? Ja en nee. Je zit niet voor niets in deze situatie dus de oorzaak verloochenen is niet de oplossing. Gaat het je helpen uit een burn-out te komen door de focus op de oorzaak te leggen? Over het algemeen niet.
Wanneer je in een burn-out terecht, en je blijft alleen maar denken aan die werkdruk die je had, herstel je niet. De zin om straks weer te re-integreren wordt ook alleen maar minder. Het begint met bewustwording van je piekergedachten en gedachtenpatronen. Verleg je de aandacht van de oorzaak waarom je in een burn-out zit dan worden je gedachten ook minder negatief.
Een onderdeel van de methode ‘leef meer, denk minder’ is metacognitieve therapie. Het is een relatief nieuwe vorm van psychotherapie die een vernieuwend inzicht geeft op piekergedachten. We hechten veel te veel waarde aan wat wij allemaal denken. Je bent niet je denken en je hoeft niet met iedere gedachte iets te doen. Zie het als een waterval die vol zit met gedachten. Je kan onder die stroom met water blijven staan maar door het lawaai kun je jezelf niet meer horen denken. Wanneer je onder die waterval van gedachten vandaan stapt is het makkelijker deze te observeren. Metacognitieve therapie richt zich vooral op het accepteren dat gedachten er nu eenmaal zijn zonder je erdoor te laten beperken. Een burn-out of depressie wordt veelal gevoed door beperkende overtuigingen.
Iedereen maakt het op enig moment van de dag mee. Je moet iets doen waar je totaal geen zin in hebt. Of het nu gaat om boodschappen doen, trainen of de afwas, het enige wat jou hierin beperkt zijn jouw eigen gedachten hierover. Wanneer je begin van de middag al na begint te denken over de afwas die je die avond moet doen wordt de taak steeds zwaarder. De kans dat je het tot de volgende dag laat staan groeit en indien je er wel aan begint zal dit niet met je beste humeur zijn. Het zijn jouw gedachten die jou overtuigd hebben dat het niet leuk is, je er geen zin in hebt of het een rotklus is.
Jouw gedachtepatronen kun je trainen. Eraan toegeven is erkennen maar er tegen vechten is ook erkennen. Je doet er immers iets mee. De beste manier deze gedachten te laten bestaan, is door ze te negeren. Klinkt een beetje vreemd, toch? Maar zo vreemd is het niet. Je doet namelijk hetzelfde met intrusieve gedachten. 90% van de bevolking heeft ze maar er wordt uit schaamte vaak niet over gesproken. Je loopt over een galerij op de 12e verdieping en in een flitsgedachte zie je jezelf naar beneden springen. Het heeft niks te maken met dat je dit ook daadwerkelijk wil maar komt voort uit een waarschuwingssysteem vanuit ons brein. De wetenschap begrijpt nog niet helemaal waarom wij dergelijke gedachten produceren.
Ook dit is een kwestie van trainen en oefenen. Je zou kunnen beginnen met een huishoudelijke klus waar je iedere keer weer tegenop ziet. Plan deze klus in en ga het doen. Laat de gedachten vol weerstand en negatieve overtuigingen er ook zijn maar doe er verder niets mee. Met andere woorden: Denk minder. Erken niet dat de klus niet leuk is en vecht er ook niet tegen. De gedachten en oordelen zijn er nu eenmaal en die mogen er zijn, maar hoeft verder geen waarde te hebben. Begin aan de klus en indien de beperkende gedachten te overheersend aanwezig zijn, benoem je bij elke handeling hardop wat je doet. Hierdoor krijgt je gedachte niet meer ruimte dan dat het al inneemt. Uiteindelijk leef je meer.
De adviezen in dit artikel lijken op het eerste gezicht niet al te moeilijk. Maar zodra je het in de praktijk wil brengen kom je er achter dat het niet iets is wat je in één dag aanleert. Vooral niet wanneer je hoofd vol stress en negatieve gedachten zit. Tijdens je burn-out behandeling ga je samen met een professionele coach leren hoe je minder kunt denken. Natuurlijk via de ‘leef meer, denk minder’ methode. Feitelijk ga je niet minder denken maar leer je welke gedachten waardevol zijn en welke genegeerd kunnen worden. Dit start met bewustwording van je gedachtenpatronen die een beperkende factor hebben in het herstellen van je burn-out. Door deze behandeling te combineren met wandelcoaching merk je in een redelijk korte tijd een verlichting van je negatieve spiraal.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606