Zoeken

Zoeken sluiten

Negatieve spiraal

woensdag 27 juli 2022

Tijdens of na een periode van veel stress of spanning kan je in een negatieve spiraal terecht komen. Vaak gebeurt dit onbewust en merk je het zelf pas op nadat je omgeving je attendeert op de veelal negatieve stemming die je meebrengt. Je spreekt veelal negatief over jezelf en anderen of hebt de neiging weinig positiefs te halen uit de dingen die je meemaakt. Daarnaast ben je moedeloos, neerslachtig en voel je je regelmatig uitgeput. Dan hebben we nog niet gesproken over de negatieve gedachten die aanzienlijk invloed hebben op jouw positieve gevoel. Je zit vast in een negatief spiraal.

Wat is een negatieve spiraal?

Er is een groot verschil tussen een periode hebben waarin je niet zo lekker in je vel zit en vastzitten in een negatieve spiraal. Er is meer nodig dan een slechte week op je werk om hierin terecht te komen. Een negatieve spiraal wordt grotendeels gevormd door een negatief zelfbeeld die alsmaar gevoed wordt door jouw negatieve gedachten. Jouw negativiteit reflecteert zich meer en meer op alles wat er in jouw leven gebeurt maar vooral op jezelf. Je zelfkritiek neem een vervelende vorm aan waardoor je je steeds slechter gaat voelen. Wanneer je de klachten die dit groeiende pessimisme met zich meebrengt niet serieus neemt is, er een mogelijkheid dat je terechtkomt in een depressie.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Alles gaat bergafwaarts.

Wanneer je het gevoel hebt dat je leven steeds meer gaat bestaan uit negativiteit is de kans groot dat je in een negatieve spiraal zit. Emotionele instabiliteit is daar een grondlegger. Het wordt steeds lastiger je gevoelens en gedachten te reguleren. Er zijn een aantal symptomen en gedragingen die jou erop kunnen wijzen dat jouw leven in een negatieve spiraal zit. Dit zijn voornamelijk negatieve gedachten die jouw hoofd vullen en vaak gericht naar jou als persoon.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.
  • Altijd als jij de hond uitlaat, regent het.
  • Natuurlijk heb je de verkeerde pinpas meegenomen naar de winkel.
  • Alleen jij krijgt het voor elkaar je knie te stoten tegen de rand van de tafel.
  • Wanneer jij je vriendin belt om je hart te luchten is ze wéér niet beschikbaar.

Door deze gedachten een te erkennen als waarheid blijft die negativiteit gevoed worden. Dit zal blijven groeien totdat je echt alleen nog maar het negatieve kan zien in je leven. Je hangt overal een negatieve lading aan en maakt dingen groter dan dat ze eigenlijk zijn. Een depressie ligt op de loer.

down-negatieve-spiraal

Het negatieve spiraal doorbreken.

Een lastige opgave want kritiek op jezelf beantwoord je vaak met nog meer kritiek. Je mag van jezelf niet kritisch zijn, je mag niet negatief denken, je mag niet in een depressie terecht komen. Hier vertel je jezelf vooral wat je niet mag maar het woord ‘niet’ is ook negatief. Daarnaast ga je bepaalde situaties uit de weg omdat je van te voren al hebt bedacht dat het niet leuk, gezellig of leerzaam gaat zijn. Je doet jezelf hier erg tekort want je verdient veel meer zelfliefde. Je leven zit in een negatieve spiraal, je bént geen negatief spiraal.

Het begint met bewustwording van je negatieve denken, maar dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Hieronder een aantal tips jouw negatieve spiraal te doorbreken met positieve handelingen.

  • Accepteer dat dingen nu eenmaal gebeuren. Die brug die open staat, die lekke band net voor je de deur uit gaat of een gat in je sok: het overkomt ons allemaal wel eens.
  • Observeer je gedachten. Hoe vaak denk je negatief over iets? Probeer het bij te houden en zeg iets positiefs over de situatie. Door inzicht te krijgen in je gedachtenpatroon kun je deze, met wat oefening, positief beïnvloeden.
  • Lach. Ook valt er niets te lachen. Een volle vuilniszak die openscheurt aan de onderkant? Lach erom. Je broodje pindakaas die met de pindakaas naar beneden op de grond valt? Lachen! Hoe vaker je dit doet, hoe minder je je gaat storen aan de kleine dingen die mis kunnen gaan.
  • Beweeg! Merk je dat je negatieve gedachten teveel overhand krijgen? Trek je wandelschoenen aan en ga wandelen. Dans op muziek die jij leuk vindt of ga een stuk fietsen. Je lichaam in beweging zetten, maakt ruimte in je hoofd.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Gevoel en gedachten.

Emoties staan centraal wanneer je in een negatieve spiraal zit. Stress is over het algemeen geen positieve ervaring, al bestaat positieve stress ook, en komt met de nodige negatieve emoties. Wat voel je precies als je hoofd in een negatieve overdrive zit? Waar denk je dat deze emotie vandaan komt? Wanneer je slecht in je vel zit sluiten je gedachten zich aan bij die emotie. Het gevolg is dat je negatieve spiraal sneller zal gaan draaien. Een emotie wordt gevormd door iets wat is gebeurd. Door jezelf in het hier en nu te houden zal je merken dat de negatieve emoties minder ruimte krijgen. Je kan bijvoorbeeld een G-Schema bijhouden om inzicht te krijgen waar precies jouw trigger ligt om die negatieve spiraal vast te houden.

positief-negatieve-spiraal

Samen is niet alleen.

Zoals hierboven beschreven is een negatieve spiraal niet iets waar je van de een op andere dag uit komt. Het vergt enige oefening jouw eigen gedachten positief te beïnvloeden en het is niet vreemd daar wat hulp bij te krijgen. Een professionele coach kan jou ondersteunen meer inzicht te krijgen in hetgeen wat jouw negatieve spiraal blijft voeden. Soms zit je, zonder het zelf door te hebben, in een burn-out of depressie. Door middel van wandelcoaching en ACT kom je terug in het hier. Je ervaart snel meer positiviteit in je leven waardoor de kwaliteit van je leven sterk verbeterd.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven