Zoeken

Zoeken sluiten

Tot niets meer komen

vrijdag 5 juli 2019

Tot niets meer komen: 5 Tips om de draad weer op te pakken!

Tot niets meer komen kan het gevolg zijn van een burn-out. Als je er over na gaat denken is het ook niet vreemd: bij een burn-out zit je continu in een staat van stress, je bent uitgeput, zit niet lekker in je vel en misschien voelt het wel alsof je in een gat bent gevallen. Dit alles kan er voor zorgen dat je tot niets meer kunt komen. Taken krijg je niet afgerond, ergens aan beginnen is lastig en iets afmaken al helemaal. Herken jij dat je nergens toe in staat bent? Lees dit artikel dan even verder, we delen graag uitleg en tips met je zodat je de draad weer kunt oppakken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tot niets meer komen, je wil wel maar het lukt niet

Tot niets meer komen kan best confronterend zijn, wellicht heb je in je hoofd wel bedacht wat je wilt doen, maar de uitvoering daarvan valt vies tegen. Alles voelt groots, overweldigend, niet te doen en nutteloos waardoor je besluit maar geen actie te ondernemen. In plaats daarvan zit je piekerend uit het raam te staren.

Het is een vervelende wisselwerking: je wilt van alles doen maar er aan beginnen lukt niet, en doordat je er niet aan begint voel je je nutteloos en lui omdat je niets gedaan krijgt. Dit maakt het natuurlijk niet makkelijker.

Tot niets meer komen: wat is de oorzaak?

Tot niets meer komen of nergens toe in staat zijn heeft een reden:

 • Je bent uitgeput, oververmoeid en hebt geen energie om aan dingen te beginnen. Het idee alleen al is vermoeiend;
 • Langdurige of chronische stress kan ervoor zorgen er een gevoel van zinloosheid bestaat om ergens aan te beginnen;
 • Doordat je niet lekker in je vel zit is het moeilijker om concrete stappen te zetten, je hebt nergens zin in en ziet het nut er misschien ook niet van in;

 

Door een gebrek aan energie, langdurige stress en neerslachtigheid kan het zijn dat je niet voor elkaar krijgt wat je graag wilt; tot niets meer komen is het gevolg.

Succeservaringen is wat je nodig hebt

Als je nergens toe in staat bent is het van groot belang om succeservaringen te creëren. Als je gaat ervaren dat dingen je wél lukken zorgt dit voor een goed gevoel en het is motiverend om meer dingen te gaan ondernemen in plaats van niets te doen.

Hoe je zulke succeservaringen zelf kunt creëren? Dat delen we in onderstaande tips.

nergens-toe-in-staat

1. Tot niets meer komen: start klein!

De kunst om toch iets voor elkaar te krijgen is om klein te beginnen. Als je nergens toe in staat bent is het onrealistisch om grote doelen voor jezelf te stellen. Dit is overweldigend en vooraf heb je wellicht al het gevoel dat het toch niet gaat lukken (dus waarom zou je er aan beginnen?). Kies iets kleins, iets wat je leuk vindt of wat waarde voor je heeft. Als het je lukt om dit af te ronden zal het uiteindelijk makkelijker worden om de volgende keer weer wat kleins te doen.

2. Houd dagelijks bij wat je wél gelukt is

Als je een burn-out hebt en nergens toe in staat bent ligt de focus vaak op de negatieve dingen in het leven waardoor je bijna vergeet welke dingen wel goed gaan. Om hier vaker bij stil te staan kun je dagelijks in een notitieboekje schrijven waar je dankbaar voor bent en wat jou die dag wél gelukt is.

Door vaker stil te staan bij de succesmomenten zul je gaan ervaren dat er toch meer is wat goed gaat dan je in eerste instantie denkt. En dat zorgt voor een flinke dosis motivatie en wellicht ook voor een lach op je gezicht.

3. Luister vrolijke, motiverende muziek

Er zijn heel veel leuke, vrolijke liedjes met lekker motiverende teksten. Zet deze muziek aan als je iets wilt gaan ondernemen en luister eens goed wat er gezongen wordt. Deze motiverende teksten kunnen jou helpen om toch ergens aan te beginnen of af te maken. Daarbij is vrolijke muziek goed voor je stemming wat de situatie ook al wat aangenamer zal maken. Maak het voor jezelf zo fijn en leuk mogelijk! Als jezelf muzikaal bent is het maken van muziek ook een goede bezigheid om je gedachten te verzetten.

luister-vrolijke-muziek-burn-out

4. Focus je op één ding

Als je tot niets kunt komen is het heel belangrijk om je focus op één ding te leggen. Ga niet meteen drie taken bedenken die je voor die dag wilt doen, maar kies er één uit waar je je aandacht aan wilt besteden. Door je focus te richten op één taak zul je merken dat het ook beter lukt om het af te ronden. Houd het klein en weet dat één ding genoeg is.

Onthoud: stap voor stap zul je er komen. Vraag niet te veel van je zelf, wees lief voor jezelf en gun jezelf de tijd.

5. Verdeel het in deeltaken

Een taak kan soms erg groot lijken. Wat hierbij kan helpen is om de taak te verdelen in deeltaken. Je wilt bijvoorbeeld een gezonde maaltijd koken, maar boodschappen doen en alles in één keer klaarmaken is zo groot, dat je het niet kunt overzien en uiteindelijk toch maar iets bestelt. Dit kan ook anders als je het verdeelt in deeltaken:

 1. Kies een rustig moment om boodschappen te doen (of laat ze bezorgen, dat scheelt prikkels, tijd en energie);
 2. Bereid grotendeels overdag al voor; snijd de groenten, weeg alle ingrediënten af en zorg dat alles klaarstaat;
 3. Als het tijd is om aan het eten te gaan beginnen, hoef je alleen alle spullen nog maar te pakken en het eten te bereiden.

Doordat je de grote taak (het bereiden van een gezonde maaltijd) verdeelt in drie stappen wordt het overzichtelijker en minder groot. Hierdoor is het allemaal beter te overzien en ook haalbaar.

Overige tips die je kunnen helpen:

 • Neem voldoende pauze tussendoor zodat je niet overweldigd of uitgeput raakt;
 • Beloon jezelf als het je gelukt is om iets te doen wat je lastig vindt of als je iets hebt afgerond;
 • Richt je aandacht op dat waar je mee bezig bent, zet je telefoon op stil, verminder prikkels in je omgeving en probeer negatieve gedachten los te laten;
 • Wees niet te streng voor jezelf en leg er geen druk op, dit maakt het alleen maar moeilijker;
 • Accepteer als het niet altijd gaat zoals je verwacht had en probeer het later opnieuw. Dit is geen falen, maar een leermoment. Je hebt het in ieder geval geprobeerd en daar mag je trots op zijn.
  Burn-out test
  Gratis
  Burn-out test
  Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Tot niets meer komen: vraag ondersteuning

Merk jij dat je nergens toe in staat bent en lukt het niet om de draad zelf weer op te pakken? Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress en burn-out en kunnen jou ondersteuning bieden om stap voor stap weer vooruit te komen.

Veelgestelde vragen

Tot niets meer komen kan best confronterend zijn, wellicht heb je in je hoofd wel bedacht wat je wilt doen, maar de uitvoering daarvan valt vies tegen. Alles voelt groots, overweldigend, niet te doen en nutteloos waardoor je besluit maar geen actie te ondernemen. In plaats daarvan zit je piekerend uit het raam te staren. Het is een vervelende wisselwerking: je wilt van alles doen maar er aan beginnen lukt niet, en doordat je er niet aan begint voel je je nutteloos en lui omdat je niets gedaan krijgt. Dit maakt het natuurlijk niet makkelijker.
Je bent uitgeput, oververmoeid en hebt geen energie om aan dingen te beginnen. Het idee alleen al is vermoeiend; Langdurige of chronische stress kan ervoor zorgen er een gevoel van zinloosheid bestaat om ergens aan te beginnen; Doordat je niet lekker in je vel zit is het moeilijker om concrete stappen te zetten, je hebt nergens zin in en ziet het nut er misschien ook niet van in;
Als je nergens toe in staat bent is het van groot belang om succeservaringen te creëren. Als je gaat ervaren dat dingen je wél lukken zorgt dit voor een goed gevoel en het is motiverend om meer dingen te gaan ondernemen in plaats van niets te doen: Start klein, houd bij wat wel lukt, luister vrolijke, motiverende muziek, focus je op 1 ding, verdeel je taken op in kleinere taken.
Neem voldoende pauze tussendoor zodat je niet overweldigd of uitgeput raakt; Beloon jezelf als het je gelukt is om iets te doen wat je lastig vindt of als je iets hebt afgerond; Richt je aandacht op dat waar je mee bezig bent, zet je telefoon op stil, verminder prikkels in je omgeving en probeer negatieve gedachten los te laten; Wees niet te streng voor jezelf en leg er geen druk op, dit maakt het alleen maar moeilijker; Accepteer als het niet altijd gaat zoals je verwacht had en probeer het later opnieuw. Dit is geen falen, maar een leermoment. Je hebt het in ieder geval geprobeerd en daar mag je trots op zijn.

Bronvermelding:

Muziek is van grote invloed op je stemming. Het kan ondersteunen om vanuit een passieve houding naar een actieve houding te komen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

 • Edwin schreef:

  Ik heb echt al een jaar dat ik neerge s zin in heb. Ik ervaar dit als zeer erg. Ik ben er kapot van. Ik heb zoveel interesses, maar ik wil werkelijk niks meer. Ik heb heel veel stress ervaren op mijn werk als systeembeheerder. Heel veel, echter is dat niet meer zo…het is minder druk geworden. Maar ik voel geen verbetering. Het liefst lig ik heel de dag in bed. Het leven gaat aan me voorbij. Ik ben 53 en ben alleenstaande vader van 2 zoons van 9 en 15. Het is erg voor hun…
  Maar t lukt me niet….ik werk veel thuis maar ik doe wat ik moet doen en niet meer. Is er iemand die mij kan helpen

  • Reinoud schreef:

   Beste Edwin,
   Wat vervelend om te horen dat je je zo slecht voelt. Het is verstandig om hierover te gaan praten. Begin bij je huisarts en denk daarnaast eens over hulpverlening. Wij zouden je met deze klachten kunnen helpen. Je mag altijd bellen voor een gratis consult.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven