Zoeken

Zoeken sluiten

Gevoel dat het beter zou zijn als je dood zou zijn door burn-out

zondag 5 juli 2020

Heb jij wel eens het gevoel dat het beter zou zijn als je dood zou zijn? Weet dan dat je niet alleen bent. Veel mensen hebben deze gedachte wel eens gehad. Er kan wel een verschil zijn in hoe sterk de gedachte aanwezig is. Een soortgelijke gedachte is dat het beter zou zijn als je er nooit was geweest. Deze gedachte kan voor mensen met een depressie langere tijd heel indringend voelen. Ook als je chronische stress of een burn-out hebt kan het zijn dat je zulke gedachten ervaart. We vertellen er graag meer over en delen tips om met het gevoel dat het beter zou zijn als je dood zou zijn om te gaan.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Negatieve gevoelens & dood willen door burn-out of stress

Wanneer je veel stress ervaart of een burn-out hebt en daardoor niet goed in je vel zit kan het zijn dat je sneller neigt naar negatieve gedachten. Dit gaat niet bewust, maar juist doordat je niet goed in je vel zit, ga je bijna automatisch ook negatiever denken. Niet alleen over de gebeurtenissen in je leven of hetgeen wat je stress bezorgt, maar ook over jezelf en je leven.

Dit is ook niet vreemd; als stress of burn-out je leven overheerst kan het voelen alsof je geen uitweg meer hebt. Je voelt je uitgeput, hebt geen idee hoe je toekomst eruit komt te zien en het enige wat je wilt is rust. Daarbij moet je veel inleveren en jezelf opnieuw leren kennen om uiteindelijk te kunnen herstellen van een burn-out of langdurige stress. Dit kan als zo’n grote opgave voelen dat het gevoel kan opspelen dat je misschien beter dood zou kunnen zijn. Als je het gevoel hebt dat het beter zou zijn als je dood zou zijn geeft dit aan dat je diep in de put zit.

In deze situatie is het belangrijk om te beseffen dat onze gedachten met ons op de loop gaan in moeilijke tijden. Negatieve gedachten kunnen ineens voor waarheid worden aangenomen waardoor het allemaal heel realistisch voelt. Onthoud dat het slechts gedachten zijn en dat dit niet de waarheid is.

Negatieve gevoelens & dood willen

Blijf er niet alleen mee rondlopen maar zoek hulp

Als je het gevoel hebt dat je beter dood zou kunnen zijn is het belangrijk om hulp te zoeken. Hoe langer je hiermee rond blijft lopen, hoe moeilijker het wordt. Daarbij kan het lastig zijn om alles te overzien als je in een depressie zit waardoor je ook niet meer in staat bent om oplossingen te bedenken. Juist om die reden is het belangrijk om hulp van een professional in te schakelen zodat je iemand hebt die jou kan helpen om alles weer in een breder perspectief te kunnen bekijken.

Een coach kan je helpen om beter met moeilijke situaties om te gaan en jezelf in balans te brengen. Daarbij krijg je goede ondersteuning, worden de juiste vragen gesteld en krijg je handvatten die jou weer verder helpen. Op deze manier kom jij weer beter in je vel te zitten, voel je je zelfverzekerder en krijg je weer vertrouwen in het leven.

Je hoeft het niet alleen te doen! Onze coaches staan voor je klaar om jou te helpen.

3 Tips: Zo ga je om met het gevoel dat het beter zou zijn als je dood zou zijn

We delen 3 tips met je die jou kunnen ondersteunen om stapje voor stapje weer wat lucht te krijgen waardoor je beter in je vel komt te zitten.

1. Praat erover

Als je gedachten hebt over de dood, of dood zou willen vanwege een burn-out is het belangrijk hierover te praten. Naast het zoeken van hulp bij een professional is het ook raadzaam om met je omgeving in gesprek te gaan. Praten over wat je bezighoudt, waar je bang voor bent, wat je voelt en welke gedachten je hebt kan zorgen voor ruimte.

Blijf niet alleen rondlopen met de zware last die je voelt maar deel het juist met anderen zodat het wat lichter voor je wordt. Hoewel je omgeving misschien niet altijd een antwoord of oplossing heeft, kan het al heel prettig zijn om jouw verhaal te kunnen delen.

Praat erover

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

2. Maak keuzes om beter in je vel te zitten

Als je niet goed in je vel zit is het belangrijk om keuzes te maken die er voor zorgen dat je je net wat beter voelt. Ons brein is zo geprogrammeerd dat we altijd voor de makkelijkste optie kiezen, het maken van bewuste en ook goede keuzes kan dus best lastig zijn. Zeker als je je daarbij ook nog neerslachtig, gestresst of uitgeput voelt. Denk bij het maken van keuzes wat het beste voor je is. Maak een simpele maar gezonde maaltijd in plaats van dat je kiest voor fastfood, loop een blokje om wanneer je op de bank wil gaan liggen, ga ‘s avonds op tijd naar bed ook al is het zo verleidelijk om nog één aflevering van je favoriete serie te kijken.

Het is niet altijd makkelijk om de juiste keuze te maken als je met de dood in je hoofd zit of dood zou willen door burn-out. Maar juist als je dit wel doet, zul je merken dat het helpt om je stemming te verbeteren. En daarbij: het zal als een enorme overwinning voelen als je tóch doet wat het moeilijkste voelt. Meteen een flinke boost voor je humeur en zelfvertrouwen!

3. Kom in beweging

Het gevoel dat het beter zou zijn als je dood zou zijn kan erg zwaar aanvoelen. In beweging komen kan dan ook lastig zijn. Toch willen we graag de tip geven om te gaan bewegen. Dit helpt je namelijk om uit je hoofd te komen en daarbij wordt er endorfine – één van de gelukshormonen – aangemaakt als je beweegt waardoor je je weer wat fijner voelt. Begin klein en doe wat voor jou haalbaar is, denk aan: het maken van een wandeling in de natuur, thuis yoga beoefenen of lekker een rondje fietsen.

Je hoeft niet meteen een uur te wandelen of een hele yogasessie te volgen, het gaat erom dat je het doet op een manier waarop het vol te houden is. Liever iedere dag 10 minuten, dan één dag een uur en de rest van de week niets.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hulp van een burn-out coach

Herken jij de gedachte dat het beter zou zijn als je dood zou zijn of zou je dood willen door burn-out of stress? Dan kan dit het gevoel geven alsof er geen einde in zicht is. Maar onthoud altijd dat ook dit uiteindelijk voorbij gaat. Probeer iedere dag iets te doen wat jou dichter bij je herstel brengt en wacht niet met het inschakelen van hulp als dat nodig is. Een burn-out coach kan jou de juiste begeleiding bieden zodat jij uiteindelijk weer lekker in je vel zit en het leven aankunt. Onthoud dat deze indringende verdrietige gedachte uiteindelijk maar een gedachte is en dat deze periode met goede hulp ook weer voorbij gaat.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven