Zoeken

Zoeken sluiten

Waarom mensen met een burn-out zich onbegrepen voelen

donderdag 5 december 2019

Onbegrepen voelen

Wanneer je iets ernstigs overkomt, hoop je altijd dat je er niet alleen voor staat. Wanneer je bijvoorbeeld een burn-out krijgt, hoop je dat je omgeving er voor je is, je steunt en bijdraagt aan je herstel (hoewel hier ook vaak professionele hulp voor nodig is). Helaas is dit lang niet voor iedereen het geval. Nog steeds kan het gebeuren dat mensen met een burn-out het mikpunt van kritiek van de buitenwereld worden en dat zij zelfs door naasten niet altijd serieus genomen worden. Hoe komt dat toch? Vaak heeft dit te maken met een gebrek aan begrip. Waarom mensen met een burn-out zich onbegrepen voelen, zal ik in dit artikel proberen uit te leggen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom mensen met een burn-out zich onbegrepen voelen

Waarom mensen met een burn-out zich onbegrepen voelen, heeft deels te maken met de maatschappij. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat onbegrip voor mensen met een burn-out niet op zichzelf staand is.

Inmiddels is het fenomeen “burn-out” ingeburgerd in onze maatschappij. Bijna iedereen weet wel wat een burn-out zo ongeveer is. Maar voor volledig begrip, is de juiste kennis nodig. Het verkrijgen van die kennis kost tijd. Dan heb ik het niet over professionals met kennis over burn-outs, maar over een bepaald algemeen kennisniveau in de maatschappij. Pas wanneer het merendeel van de mensen de belangrijkste kenmerken van een burn-out weet, en weet wat hiervan de gevolgen kunnen zijn, zal het algehele begrip in de maatschappij ook toenemen.

niet worden begrepen burn-out

Een burn-out is niet hetzelfde als overspannen zijn

Door veel mensen wordt een burn-out nog gezien al een zwaardere versie van overspannen zijn. Er is echter een groot verschil tussen overspannenheid en een burn-out. Het belangrijkste verschil is dat je van overspannenheid op eigen kracht kunt herstellen, onder andere met behulp van het nemen van voldoende rust. Het nemen van rust alleen is bij een burn-out niet genoeg. Om van een burn-out te herstellen, is vaak professionele hulp nodig. Dit gegeven is nog lang niet bij iedereen bekend en mede daardoor voelen mensen met een burn-out zich vaak onbegrepen.

“Wat je niet kunt zien, is er niet”

Een burn-out is voor die persoon ontzettend heftig. Natuurlijk zijn er nog veel ernstigere dingen die je kunnen overkomen. Want hoe moeilijk het herstellen van een burn-out ook kan zijn, je kunt ervan herstellen en dat maakt al een groot verschil.

Een van de vervelende aspecten van een burn-out, is dat deze lang niet altijd en voor iedereen te zien is. En voor veel mensen geldt: wat je niet kunt zien, is er niet. Als er niets te zien is aan een persoon, waarom zou er dan iets met deze persoon mis zijn? Gelukkig denkt niet iedereen zo en kan mensen worden uitgelegd wat een burn-out precies is. Dat kweekt in de meeste gevallen gelukkig een hoop begrip.

Maar toch: veel mensen die te kampen hebben met een burn-out, lopen rond met iets relatief onzichtbaars dat hun leven bepaalt. Dat is een complicerende factor voor elke ziekte of aandoening. Wanneer je op krukken loopt of in een rolstoel zit, kan iedereen zien dat je iets mankeert. Dat maakt de reden hiervan of de gevolgen hiervan niet minder ernstig, maar zorgt er wel voor dat mensen er rekening mee houden dat bepaalde dingen niet van je kunnen worden verwacht.

“Probeer gewoon eens…”

Een andere reden waarom mensen met een burn-out zich onbegrepen voelen, is van een heel andere aard. Goedbedoelde adviezen zijn oprecht en bedoeld om te helpen of te steunen, maar ze kunnen averechts werken. Dat is natuurlijk nooit de intentie van degene die het advies geeft, maar wel de realiteit. Zeker bij een burn-out.

Een gebrekkige kennis van wat een burn-out is, kan er ook nu voor zorgen dat mensen met een burn-out zich onbegrepen voelen. Hoe goedbedoeld sommige adviezen ook zijn: wanneer iemand niet goed begrijpt wat een burn-out is of wat de gevolgen zijn, kan een goedbedoeld advies of steunbetuiging juist het tegenovergestelde van het beoogde effect hebben.

Wat belangrijk is om te weten bij een burn-out, is dat een burn-out zorgt voor daadwerkelijke veranderingen in de hersenen. Iemand met een burn-out is fysiek en mentaal zichzelf niet. Hij of zij is echt ziek en verkeert in een toestand die hij of zij niet heeft gewild of bewust heeft gecreëerd. Dit kan goedbedoelde adviezen of opbeurende woorden moeilijk maken. Iets wat iedereen met een burn-out wel eens gehoord heeft, zijn woorden als: probeer gewoon eens te lachen, ga gewoon eens lekker naar buiten of begeef je gewoon onder de mensen. Maar iemand met een burn-out kan dit niet. Deze persoon is geestelijk en lichamelijk compleet opgebrand.

niet begrepen voelen burn-out

Wees dus voorzichtig in je benadering

Hoe meer je van een burn-out weet, hoe meer je zult leren wat wel en niet helpt in je benadering. Een belangrijke reden waarom mensen met een burn-out zich onbegrepen voelen, heeft dus te maken met een verkeerde benadering. Het is niet fijn om iets te moeten horen waar je niets mee kunt, ook al zijn de woorden nog zo lief en positief bedoeld. Het is zinloos om tegen iemand in een rolstoel te zeggen: probeer gewoon te lopen. Dat weet iedereen en dat ziet iedereen. Hoe onzichtbaarder het gebrek, de aandoening of ziekte wordt, hoe lastiger het voor mensen is om in te schatten of iets wel of niet helpt.

Tegen een stotteraar zeg je ook niet: probeer eens rustig te praten en dan lukt het wel. Iedereen weet dat er iets in de hersenen van een stotteraar anders gaat, waardoor hij of zij niet vloeiend kan praten. Ook in de hersenen van iemand met een burn-out gaat er “iets” anders, al is dit met de juiste hulp gelukkig van tijdelijke aard.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat kun je doen om mensen met een burn-out beter te begrijpen?

Het beste wat je kunt doen voor iemand met een burn-out zodat diegene zich beter begrepen voelt, is luisteren. Luister naar en accepteer wat hij of zij zegt. Geef aan dat je wilt helpen en leg de bal bij de ander neer. Wie een burn-out heeft, wil en kan niet altijd praten, iets leuks doen of uit bed komen.

Laat degene met de burn-out leidend zijn en kijk wat passend is voor de situatie. Soms betekent dat hem of haar even rust gunnen, dan weer een luisterend oor bieden, een goed gesprek voeren, samen even de gedachten verzetten of iets leuks doen. Goed luisteren en handelen naar wat je hoort, kan ervoor zorgen dat iemand met een burn-out zich niet langer onbegrepen voelt. De juiste benadering of reactie, kan een enorm verschil maken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven