Zoeken

Zoeken sluiten

Wat te doen tegen stress?

vrijdag 1 mei 2020

Wat te doen tegen stress? Het is een van de meest relevante en meest gestelde vragen in onze huidige maatschappij. Dat zegt een hoop. Het zegt bijvoorbeeld dat stress iets is waar zeer veel mensen mee te maken krijgen. Dat is zorgwekkend, want het aantal mensen dat last krijgt van structurele of extreme stress neemt nog steeds toe. Kijk alleen maar naar het aantal gevallen van werkstress en bijbehorende uitval. Dat er zoveel aandacht is voor stress en dat veel mensen zich afvragen wat je tegen stress kunt doen, heeft ook een positieve keerzijde. Het geeft namelijk aan dat men zich bewust is van stress en de bijbehorende risico’s en dat mensen op zoek zijn naar een oplossing.

Wij helpen vanzelfsprekend graag bij het oplossen van stress. Vraag jij je af: wat te doen tegen stress? Blijf dan lezen. In deze blog ga ik stap voor stap in op de beste manieren om stress tegen te gaan en te verhelpen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat te doen tegen stress? Stap 1: herkennen

Stress lijkt zo eenvoudig om te begrijpen. Uit de praktijk blijkt echter dat dit lang niet altijd zo is. Veel te veel mensen lopen veel te lang door met te veel stress. Blootstelling aan te veel stress is slecht voor je geest en lichaam. Het kan het begin zijn van grotere problemen, zoals een burn-out. Maar waarom lopen mensen vaak te lang door met stress? Er zijn tal van redenen waarom je stress niet altijd herkent. Eén van de meest voorkomende redenen is dat stress meestal niet van het ene op het andere moment optreedt. Om het even eenvoudig te zeggen: je gaat niet in één keer van 0 naar 100. Ongezonde stress is vaak het resultaat van spanning die zich gedurende langere tijd geleidelijk opbouwt. Dit kan maanden of zelfs jaren duren. Je kent ongetwijfeld wel het verhaal van de kikkers in de pan. Men zegt dat als je een kikker in een pan met water stopt en dit water gaat verwarmen, de kikker er te laat uitspringt omdat hij te laat doorheeft dat het water te heet is geworden. Zo werkt stress ook. Het wordt vaak erger en erger totdat je ineens een punt bereikt waarop jij je realiseert: nu heb ik een probleem. Wees je dan ook bewust van de symptomen van stress.

Wat te doen tegen stress? Stap 2: erkennen

Net zoals herkenning voor veel mensen een probleem vormt, is ook het erkennen van stress soms een lastig punt. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat stress iets menselijks is. Werkelijk iedereen kan hier last van krijgen. Wanneer jij een stressprobleem hebt, moet je dit dan ook absoluut niet zien als een teken van zwakte. Wanneer je stress te laat erkent, kun je overspannen raken en overspannenheid negeren zal alleen nog maar ernstigere gevolgen hebben. Wees eerlijk naar jezelf toe én naar je omgeving. Ga je niet anders voordoen dan je bent, ga geen mooi weer spelen. Blijf authentiek  Mensen die dicht bij je staan, zullen bereid zijn om te helpen. Wanneer je deze hulp accepteert, ervaar je de echte waarde van vriendschap.

Wat kan je doen tegen stress

Stap 3: de bron achterhalen

Stress wordt altijd ergens door veroorzaakt. Wanneer je jouw stress herkent en erkent, is de volgende stap duidelijk. Wat te doen tegen stress? Pak de bron aan. Hiervoor zul je de bron moeten achterhalen. Voor sommige mensen is dat relatief eenvoudig. Zeker wanneer je stress een enkele oorzaak kent. Werkstress is al genoemd, maar denk ook aan iets als geldzorgen of een slechte relatie. Niet iedereen kent echter de bron van zijn/haar stress. Dit kan ermee te maken hebben dat je stress wordt veroorzaakt door meerdere dingen. Mijn tip: maak tijd voor introspectie. Met introspectie stel jij jezelf in staat om je ware gevoelens en gedachten te achterhalen. Hiermee kun je vaak achterhalen wat de stress veroorzaakt.

Het is belangrijk om te kijken naar de bron van de stress. Het antwoord op de vraag “wat te doen tegen stress?” is niet het bestrijden van de symptomen. Zolang de stressor (de veroorzaker van de stress) niet wordt aangepakt, zul je last blijven houden van klachten.

Stap 4: stress verlagen

Wanneer je weet wat de oorzaak is van je stress, kun je de juiste stappen gaan zetten om stress te verlagen. Wat de juiste stappen zijn, is voor een deel afhankelijk van je specifieke situatie. Zo is het soms mogelijk om relatief eenvoudig de bron weg te nemen. Is werkstress bijvoorbeeld de oorzaak, dan zijn er wellicht diverse maatregelen nodig. Misschien kunnen er dingen op het werk veranderd worden, of misschien is dit wel hét moment om een nieuwe baan te zoeken. Er zijn echter zaken die iedereen kan doen om stress te verlagen. Dus: wat te doen tegen stress? Probeer eens de onderstaande tips om stress te verminderen.

tips wat je kan doen stress

Los van deze concrete tips is het natuurlijk altijd goed om te zorgen voor voldoende ontspanning, voldoende slaap, gezonde voeding en goede zelfzorg in het algemeen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wanneer het niet op eigen kracht lukt

Je weet wat te doen tegen stress. Helaas is dit niet voor iedereen een garantie op succes. Iets weten en ernaar handelen zijn twee verschillende dingen. Bovendien kan het zo zijn dat de tips niet effectief blijken. Soms heb je behoefte aan professionele hulp. De coaches van Liberi staan voor je klaar. Onze coaches zijn gespecialiseerd in het behandelen van stress en burn-outs. Stap voor stap zorgen wij voor herstel. Blijvend herstel, want wij pakken de oorzaak van je stress effectief aan en zorgen er met ons unieke Fasenplan voor dat je niet terug zult vallen.

Heb jij het idee dat je zelf jouw stress niet kunt overwinnen? Neem contact met ons op. Wij kunnen zorgen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt. Zo kun je al je vragen stellen en direct ervaren of er sprake is van een klik. Hoe eerder je handelt, des te groter de kans is dat jouw stress snel en effectief verholpen kan worden.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven