Zoeken

Zoeken sluiten

Tijd voor jezelf hebben

maandag 20 februari 2023

Tijd voor jezelf hebben, hoe vaak lukt je dat? Veel mensen klagen erover dat ze te weinig tijd voor zichzelf hebben. Er wordt vandaag de dag ook nogal wat van ons gevraagd. We hebben een veeleisende baan, een partner, kinderen, een moeder op leeftijd die de nodige zorg vraagt, een huishouden dat draaiende gehouden moet worden en oh ja, er moet natuurlijk ook nog gesport worden… We willen veel. En soms kan dat ons flink in de weg gaan zitten als het gaat om tijd voor jezelf. Moeten of willen, dat is een belangrijke vraag bij alle activiteiten die we doen.

Mindset en tijd voor jezelf

In het taalgebruik van een coachee is vaak snel te merken of diegene leeft vanuit een mindset van ‘moeten’ of een mindset van ‘willen’. Als er van alles moet, dan zal diegene dit woord steeds gebruiken bij de verschillende activiteiten die hij beschrijft. ‘Ik moet de kinderen ophalen. Ik moet de boodschappen doen. Daarnaast moet ik ook het huis nog schoonmaken. Ik moet nog zoveel op werk. Ik moet…’ Het lijstje is haast eindeloos. Door het gebruik van het woordje ‘moeten’, kan het overkomen alsof je veel aan het klagen bent. Niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf. Want je moet zoveel, dus waar blijft die tijd voor jezelf?

Een ezelsbruggetje om tijd voor jezelf te creëren

Natuurlijk is het ook gewoon de realiteit dat er dingen gedaan moeten worden. Als je geen boodschappen haalt, is er geen eten in huis. Als je het huis niet schoonmaakt, wordt het een bende. Maar het is maar de vraag of jij dit moet doen. Er is een leuk ezelsbruggetje om eens bij jezelf te rade te gaan wie iets moet doen, wat er gedaan moet worden en wanneer: moet ik dit nu doen? Je kunt de klemtoon telkens ergens anders leggen en zodoende krijg je steeds een andere vraag:

MOET ik dit nu doen?

Is het echt nodig dat het gebeurt? Of is het eigenlijk helemaal niet zo erg als het een keer overgeslagen wordt? Je kunt als voorbeeld nemen dat je het hele huis moet stofzuigen. Misschien kan het ook een keertje niet. Misschien kan je alleen de woonkamer doen, zodat er wat tijd voor jezelf overblijft. Of er zijn nog genoeg dingen in huis om een maaltijd te bereiden en je hoeft helemaal niet naar de supermarkt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Moet IK dit nu doen?

Wie moet deze taak doen? Is het wel jouw verantwoordelijkheid? Als het gaat om taken op je werk, trek je dan snel de dingen naar je toe? Voel je je erg verantwoordelijk en doe jij het daarom maar? Kan een ander het niet oppakken? En als het gaat over huishoudelijke taken, is het wel waar dat JIJ het moet doen? Is er een huisgenoot die het op kan pakken? Of hebben jullie de middelen om één keer in de week of twee weken een schoonmaakhulp in te huren, zodat je meer tijd voor jezelf overhoudt?

Moet ik DIT nu doen?

Prioriteiten stellen is nodig om niet overweldigd te raken door alle zaken die spelen. Wat is nu echt belangrijk? Is dít nu werkelijk zo belangrijk, of heeft iets anders eigenlijk voorrang? Stel je iets anders uit, omdat het je volle aandacht en focus vraagt? Is het belangrijk, maar niet urgent? Dan ligt het risico op de loer dat je het uitstelt. Andere, meer triviale zaken krijgen dan voorrang, terwijl ze eigenlijk minder belangrijk zijn. Wat is nu echt het allerbelangrijkste? Maak dat voor jezelf helder.

Moet ik dit NU doen?

Sommige dingen moeten nou eenmaal gewoon gedaan worden. Maar kan het ook op een later moment? Is het echt nodig om het direct te doen? Kijk eens naar je planning. Welke niet-urgente zaken kan je in de agenda plannen, zodat ze wél gedaan worden, maar niet nu. Misschien is nu wel het juiste moment voor wat ontspanning op de bank met een boek? Tijd voor jezelf kun je ook in je agenda plannen, want als je dat niet doet is de kans groot dat het er nooit van komt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Je kent het vast wel: de gedachte dat je tijd voor jezelf zult hebben als je een aantal zaken hebt afgerond. Vervolgens ben je met alles klaar en voel je je opgebrand. Het is laat en eigenlijk wil je gewoon naar bed. Tijd voor jezelf komt de volgende dag wel weer… Op deze manier krijg je dus geen tijd voor jezelf en kun je blijven klagen dat je zoveel moet. Neem dan het ezelsbruggetje er eens bij.

Tijd voor jezelf zit in de simpele dingen

Wat kan je uitstellen, delegeren of overslaan, zodat je nú een moment voor jezelf kunt pakken? Zo’n moment voor jezelf hoeft niet lang te duren. Het kan al gaan om tien minuten lang rustig van je kopje koffie genieten, zonder onderbrekingen of andere stoorzenders.  Ook introspectie kun je op zo’n moment toepassen. Zonder telefoon, maar gewoon bewust aanwezig met het gevoel van het warme kopje in je handen, de smaak van de koffie op je tong en de rust in je hoofd.

Tijd voor jezelf plannen

Wat langere momenten van tijd voor jezelf kan je in je agenda blokken. Zorg dat je wekelijks bijvoorbeeld een uurtje hebt om iets te doen waar jij blij van wordt. Neem maandelijks een halve of hele dag de tijd voor jezelf. En elk half jaar of jaar kan je jezelf een weekendje weg of korte vakantie gunnen. Dit zijn echt dingen die gepland moeten worden, want anders gebeurt het niet. Ja, soms moeten we dingen nou eenmaal doen, om te krijgen wat we wensen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Sta er dan ook meteen eens bij stil wat nu werkelijk waardevolle tijd voor jezelf is. Misschien dacht je aan een avondje Netflixen, maar misschien zijn er wel dingen die je meer voldoening geven die je kan doen tijdens die fijne tijd voor jezelf. Misschien wil je een oude hobby weer oppakken, of mogelijk wil je een online cursus volgen. Het kan van alles zijn, zoals een uurtje yoga, een dagje naar de sauna of het lezen van een goed boek. Als jij maar oplaadt van de tijd voor jezelf. Want net zoals een batterij na verloop van tijd opgeladen moet worden, zo moeten wij dat ook. Door regelmatig pauze te nemen en te genieten van tijd voor jezelf kun je veel stressklachten voorkomen. Dus zet jezelf eens op nummer één!

De SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit

Wil je hier meer over weten? Op je eigen tijd en tempo kennis maken met Yoga en Ayurveda? Misschien heb je vage lichamelijke klachten en kamp je met stress. Mogelijk wil je gewoon eens jezelf op nummer één zetten en nu écht eens tijd voor jezelf maken. Je wilt je gezond, fit en energiek voelen. Dan is de nieuwe SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit iets voor jou. Het is een lichaamsgericht en holistisch leefstijl programma voor vrouwen. Middels video’s, audio, schrijfopdrachten en reflectie-oefeningen duiken we in Ayurveda, Yoga, de maan- en menstruatiecyclus, vrouwelijkheid, gezonde voeding, kruiden, slaap en seksualiteit.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven